Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29.5.10

Ηφαιστειακή έκρηξη σε Γουατεμάλα και Εκουαδόρ


Σεισμική δόνηση προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου
Τουγκουράχουα  του Εκουαδόρ
Μάιος 29, 2010

Δύο μεγάλα ηφαίστεια στην κεντρική και νότια Αμερική εξερράγησαν χθες, αναγκάζοντας χιλιάδες άτομα να απομακρυνθούν από το σπίτια τους.

Η εκλυόμενη τέφρα ανάγκασε τα αεροδρόμια της περιοχής να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Το Εκουαδόρ ταρακουνήθηκε από την ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Τουγκουράχουα (που θα πει ‘μακρύς λαιμός’) και βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Το ηφαίστειο βρίσκεται σε υψόμετρο 5020 μέτρων και η λάβα ξεχύθηκε πολλά χιλιόμετρα πιο κάτω. Από την τεράστια έκρηξη, ηφαιστειακή τέφρα και καπνός ανήλθε σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με μετρήσεις του Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Εκουαδόρ.

Ενώ στη Γουατεμάλα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, το ηφαίστειο άρχισε να βρυχάται σαν λιοντάρι από την Πέμπτη το βράδυ (27/5) και πετά στάχτη καλύπτοντας την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να κλείσει και το λιμάνι της χώρας.

Χιλιάδες κάτοικοι χθες εγκατέλειψαν τις οικίες τους ενώ δηλώθηκαν ότι σκοτώθηκαν τρία άτομα.

Τρεις επαρχίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο πρόεδρος της χώρας Αλβάρο Κολόμ δήλωσε ότι ένας από τους νεκρούς είναι δημοσιογράφος που πήγε να κινηματογραφήσει την έκρηξη.

Η Δύση υπεύθυνη για την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας!

ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ


Γράφει: Αθανάσιος Δέμος - Πρωϊνός Λόγος- Ιωαννίνων

Στα 557 χρόνια που πέρασαν από την αποφράδα εκείνη ημέρα του Μαΐου 1453, έχουν γραφεί πολλά για τα αίτια της πτώσεως και της υποδουλώσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: Οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, διχασμοί, κλπ. Εάν ιδούμε προσεκτικότερα τα ιστορικά γεγονότα, θα καταλήξουμε στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι όλα αυτά τα αίτια έχουν ένα κοινό παρονομαστή, που λέγεται 12η Απριλίου 1204. Είναι η πρώτη αποφράδα ημέρα της Βυζ. Αυτοκρατορίας. Είναι η πρώτη άλωση της Βασιλεύουσας που έγινε από τα στίφη του Πάπα, που έφεραν έναν σταυρό από ύφασμα στον ώμο. Είναι οι λεγόμενοι Σταυροφόροι, οι οποίοι ανέλαβαν εκστρατείες, φανερά μεν για να ελευθερώσουν, δήθεν, τους Αγίους Τόπους από τους μουσουλμάνους, κρυφά, όμως, για να σφετεριστούν το παγκόσμιο εμπόριο και να υποτάξουν την Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία.

Το ενδεχόμενο ηφαιστειακού χειμώνα

Aναγγέλθηκε ξανά η επερχόμενη ΕΚΡΗΞΗ του ηφαιστείου Κάτλα, ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ από του Εγιαφιαλαγιόκουλ, άρα ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!












28.5.10

Μέγα το μυστήριο στο Δία. Εξαφανίστηκε μια ζώνη!


Χάθηκε η SEB-South Equatorial Belt-Νότια Ησημερινή Ζώνη στον πλανήτη Δία. "Αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός", δήλωσε ο ειδικός της NASΑ Glenn Orton.

Βλέπουμε στη φωτογραφία του Αυγούστου 2009 τις δυο γνωστές νεφώδεις ζώνες, ενώ στη φωτογραφία του Μαϊου 2010 εμφανίζεται μόνο η Βόρεια Ησημερινή Ζώνη.
Οι επιστήμονες μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν κάποια εξήγηση για το φαινόμενο και η πρώτη προσπάθεια προσέγγισης είναι, ότι όπως στη Γη εμφανίζονται νέφη σε μεγάλα ύψη από σταγονίδια νερού, προφανώς κάποια ανεξήγητη νέφωση από σταγωνίδια αμμωνίας περικυκλώνουν τη Νότια Ζώνη του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλακού συστήματος. Βέβαια, η εξασθένηση της Νότιας Ζώνης είχε παρατηρηθεί αρκετό καιρό πριν, αλλά όχι η πλήρης εξαφάνιση. Βέβαια, στην πολύ καλή φωτογραφία του Αυστραλού ερασιτέχνη αστρονόμου Anthony Wesley, που κάνει το γύρο του κόσμου και χρησιμοποιεί η NASA για να μιλήσει για το φα
Jupiter Loses a Stripe (Before and After, 568px)
ινόμενο, βλέπουμε, έστω αχνά να υπάρχει η νότια ζώνη, που σημαίνει ή ότι αδυνατίζει συνεχώς μέχρι απόλυτης εξαφάνισης ή κάτι από επάνω από τη νεφώδη ζώνη εμποδίζει να φανεί καθαρά, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το πλάτος τη ζώνης είναι δυο φορές η διάμετρος της Γης και 20 περίπου φορές η έκτασή της.
Είναι μυστήριο και περιμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξή του.
Από: Προμηθέας

Λογισμικό αναγνωρίζει το γραφικό χαρακτήρα σε λίθινες ελληνικές επιγραφές




Στην περιοχή της Αττικής έχουν έρθει στο φως πάνω από 50.000 αρχαίες επιγραφές

Ένα λογισμικό που ξεχωρίζει επιγραφές από την αρχαία Αθήνα, ανάλογα με το γραφικό χαρακτήρα του χαράκτη, προέκυψε από τη συνεργασία ερευνητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείοτ και του Πανεπιστημίου του Πρίνστον στις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τη χρονολόγηση και γενικά τη μελέτη των 50.000 και πλέον αρχαίων επιγραφών που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Αττικής, αναφέρει το βρετανικό περιοδικό New Scientist.

«Χορός» ευρημάτων κάτω από την Ακρόπολη

Χορηγικό μνημείο, δημόσια κτίρια και ιερά έχουν φέρει στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές γύρω από τον Ιερό Βράχο

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ - Το Βήμα
Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ένα αρχαίο χορηγικό μνημείο «υψώνεται» σιγά σιγά στον βράχο της Ακρόπολης πάνω από το διονυσιακό θέατρο. Πρόκειται για το μνημείο του Θρασύλλου που αναστηλώνεται στην είσοδο του σπηλαίου όπου είχε κατασκευαστεί πριν από 2.300 χρόνια. Στις πλαγιές και στις υπώρειες του βράχου και γύρω από αυτόν, δημόσια κτίρια και ιερά αποκαλύπτουν τα μυστικά τους, ενώ κάθε επέμβαση στην Πλάκα φέρνει στο φως μικρές ή μεγαλύτερες ανακαλύψεις.Γιατί Αρχαία Αθήνα δεν ήταν μόνο η Ακρόπολη... Καταιγιστικές ήταν λοιπόν οι πληροφορίες για τα ευρήματα και τις δράσεις της Α΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων που έδωσε χθες το απόγευμα ο προϊστάμενός της κ. Αλέκος Μάντης στην ομιλία του για το έργο των δύο τελευταίων ετών. «Κτίριο συνοδείας» στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης ήταν το μνημείο του Θρασύλλου (320-319 π.Χ. και 271-270 π.Χ.) το οποίο διατηρούνταν σχεδόν ακέραιο ως το 1827, οπότε «υπέκυψε» στον βομβαρδισμό του Κιουταχή κατά την πολιορκία του Ιερού Βράχου. Αρχιτεκτονικά μέλη του μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για την ανέγερση της ρωσικής εκκλησίας. Η σχεδιαστική αποτύπωση του μνημείου όμως από πολλούς περιηγητές έχει αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη για τους αναστηλωτές που εργάζονται σήμερα στο έργο.

Περού: Βρέθηκε ακέφαλη πυραμίδα της φυλής Μότσε

Είναι 1.400 ετών και στην κορυφή της κατοικούσε η ελίτ της φυλής

Εξαιρετικά ασυνήθιστη χαρακτήρισαν οι αρχαιολόγοι την πυραμίδα 1.400 ετών που ανακάλυψαν στο Περού. Η ακέφαλη πυραμίδα, που κατασκευάστηκε από τη φυλή Μότσε, λειτουργούσε για τους ζωντανούς και όχι για τους νεκρούς, ενώ μέσα της έφερε έναν θησαυρό αντικειμένων, τοιχογραφιών και ανθρώπινων λειψάνων.


Βρέθηκαν λείψανα, πολλές τοιχογραφίες και ίχνη ανθρωποθυσιών

Αυστραλή υπουργός καταγγέλλει την Ελλάδα ότι καθυστερεί την καταβολή συντάξεων σε Ελληνοαυστραλούς.

του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη

Η Ελλάδα καθυστερεί υπερβολικά την καταβολή συντάξεων σε Ελληνοαυστραλούς παρά το γεγονός ότι οι δυο χώρες έχουν διακρατική συνταξιοδοτική συμφωνία, η οποία υπογράφηκε πριν από τρία χρόνια, κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Αυστραλία. Σε μια προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωσή της, η ομοσπονδιακή υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Τζένη Μακλίν, επισημαίνει ότι "η αυστραλιανή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από την παραχώρηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος έως την καταβολή της σύνταξης σε Ελληνοαυστραλούς, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης".

27.5.10

Στην γειτονική μας Αλβανία στρατοπεδεύουν Τούρκοι!

Ναυτική δύναμη στους Αγ. Σαράντα


Καμία επίσημη αντίδραση απʼ την Ελλάδα

• Στην γειτονιά μας, στα παράλια της Ηπείρου, θα…στρατοπεδεύσουν για άγνωστο χρονικό διάστημα Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις!

Ηθελαν ομοφυλόφιλο τον Σαντάμ

ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ CIA ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ



ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σχέδιο είχε καταστρώσει η CIA πριν από την εισβολή στο Ιράκ του 2003 για να εμφανίσει τον Σαντάμ Χουσεΐν ως δραστήριο ομοφυλόφιλο, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το κύρος του στην ανδροκρατούμενη ιρακινή κοινωνία. Σύμφωνα με χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Washington Post», η CIA είχε κατασκευάσει πλαστό βίντεο που έμοιαζε με μαγνητοσκόπηση από κρυφή κάμερα, το οποίο έδειχνε τον «Σαντάμ» σε ερωτικές περιπτύξεις με νεαρό αγόρι. Το σχέδιο ακυρώθηκε όμως, ύστερα από παρέμβαση του επικεφαλής επιχειρήσεων της υπηρεσίας Τζέιμς Πέιβιτ, που χαρακτήρισε γελοία την ιδέα

Η Καθημερινή

Η επανάσταση του 1821 και το Διεθνές πολιτικό περιβάλλον της εποχής, μέσα από τα μάτια του Chris Woodhouse

Κατά την γνώμη μου οι πιο ενδιαφέρουσες ματιές στην Ελληνική Ιστορία προέρχονται από ξένους. Και αυτό γιατί ένας ξένος Ιστορικός εξασφαλίζει μια αντικειμενικότητα και μια ψυχραιμία έναντι των γεγονότων, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι επηρεασμένος από το φορτίο της εντοπιότητας και της εκπαίδευσης που μοιραία προκαθορίζει την σκέψη και τον τρόπο προσέγγισης στην Ιστορία μας. Στο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί με κάποια ειδικότερα θέματα γύρω από την επανάσταση του 1821 ( "Μύθοι και σκληρές αλήθειες για την Επανάσταση του 1821". Άρθρο στα "ΝΕΑ" του κ. Πιμπλή και μια μικρή απάντηση , Φράνκ Άστιγξ, ένας ανιδιοτελής φιλέλλην στην επανάσταση του 1821, Η επανάσταση των Ελλήνων στην Χαλκιδική και στην Μακεδονία το 1821) και παρατηρήσαμε πως η περίοδος αυτή συγκεντρώνει ακόμη την προσοχή πολλών.

Συνελήφθη για ληστεία ο 73χρονος συγγραφέας του «Drugstore Cowboy»

Ο συγγραφέας του βιβλίου Drugstore Cowboy συνελήφθη για μια ληστεία σε drugstore (φαρμακοποικιλοπωλείο), έγραψε η εφημερίδα Seattle Times χθες Τετάρτη.

Ο Τζέιμς Φογκλ, 73 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία την Τρίτη, μετά τη ληστεία υπό την απειλή όπλου σε εμπορικό κατάστημα στο Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον, λίγο έξω από το Σιάτλ.

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Ὁμιλία τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τήν τελετήν ἐνάρξεως τῶν Ἡμερῶν Σλαβικῶν Γραμμάτων καί Πολιτισμοῦ (24.05.2010)

Ἡ ἐπιτελουμένη σήμερον τελετὴ ἐνάρξεως τῶν ἡμερῶν σλαβικῶν γραμμάτων καὶ πολιτισμοῦ καλεῖ τὴν μνήμην εἰς μίαν ἀναδρομὴν ἀπὸ τῶν ἀρχικῶν σταδίων διαμορφώσεως τῆς ἀρχαίας σλαβικῆς γραμματείας εἰς τὴν ἐν συνεχείᾳ ἐξέλιξιν ταύτης, ἥτις ἀναδρομὴ ἀναποφεύκτως ὁδηγεῖ τόσον εἰς τὴν ἀνασκόπησιν τῶν ἀρχικῶν σχέσεων τοῦ σλαβικοῦ κόσμου μετὰ τοῦ βυζαντινοῦ πολιτισμοῦ, ὅσον καὶ εἰς τὴν ἐν συνεχείᾳ ἀξιολογωτάτην διαμόρφωσιν αὐτοτελοῦς σλαβικοῦ πολιτισμοῦ. Κατὰ τὴν διαδρομὴν ταύτην εἶναι ἐντελῶς φυσικὸν νὰ ἐξετασθῇ καὶ ἡ οὐσιώδης συμβολὴ τῆς Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, ἤτοι τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, εἰς τὴν διαδικασίαν ταύτην, ἥτις ἔσχεν ὡς ἐξέχον ἀποτέλεσμα ἕνα ἄκρως σημαντικὸν ἐμπλουτισμὸν τοῦ εὐρωπαϊκοῦ πολιτισμοῦ διὰ τῶν ἀπὸ τοῦ σλαβικοῦ κόσμου προερχομένων νέων πολιτιστικῶν στοιχείων.

Ancient Greece: Skull and cross bones ahoy!

Michael C Scott looks at ancient piracy in the wilds of the Aegean and Adriatic seas
It all looks a lot safer on a vase
It all looks a lot safer on a vase - whereas the ancient Greek seas were full of pirates.
26 May 2010
Skull and cross bones ahoy! Piracy has been in the headlines in the UK a lot recently, particularly following the on-going abduction of a British couple, Paul and Rachel Chandler, by Somali pirates in the Indian Ocean in 2009.

26.5.10

Ερώτηση Θ.Καράογλου για αποκλεισμό πομακικής εφημερίδας από ημερίδα του υπουργείου Τύπου



Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ Θ. Καράογλου με αφορμή τον αποκλεισμό πομακικής εφημερίδας από ημερίδα του υπουργείου Τύπου. Η ερώτηση, αναλυτικά, έχει ως εξής: «Ημερίδα με θέμα «Ελληνική Επικράτεια – Στοχευμένες Δράσεις» διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών ο αρμόδιος για θέματα Τύπου Υπουργός Γ. Πεταλωτής προσκαλώντας εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το ΚΘΒΕ σε Facebook, Twitter και Youtube



Το
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μπαίνει στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης (Social Media).


Γίνεται φίλοι μας στο Facebook!

Ακολουθήστε μας στο Twitter!

Εγγραφείτε συνδρομητές μας στο YouTube!

Οι Μπολσεβίκοι και βασιλική δεξιά στην Ελλάδα



ΠΩΣ Η ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΕΠΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΚΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 4.000 ΧΡΟΝΩΝ!!!

Ξωκλήσι μετατράπηκε σε στάβλο!

Μια εκδρομή στον εγκαταλειμμένο οικισμό του Κουμαρό Καρκιναγρίου και η επίσκεψη στο παλιό εκκλησάκι του Αγ. Παντελεήμονα, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, με γέμισε θλίψη από αυτό που αντίκρισα περνώντας την ορθάνοιχτη πόρτα της μικρής εκκλησίας. Ακαθαρσίες ζώων στρώμα παντού μέχρι και το ιερό.

ΚΘΒΕ-ΣΦΗΝΑ : ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ



ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΦΗΝΑΣ

ΛΑΪΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

- Τι είναι όλοι αυτοί;
- άνεργοι;
- Από την τηλεόραση; Διαμαρτύρονται για την ακρίβεια….
- Από σχολείο είναι;
- Μπα… κάτι άλλο κάνουν
- Ελάτε κι από δω παιδιά….
- Να ψωνίζανε κιόλας……………

Αυτά είναι κάποια απ’ τα σχόλια των ανθρώπων που ενώ ψώνιζαν αμέριμνοι το πρωί της Τετάρτης 19 Μαΐου, απ’ τη Λαϊκή της Αγ. Βαρβάρας στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, έγιναν θεατές ενός ιδιότυπου μιούζικάλ που οργάνωσε η Σφήνα σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του Χώρου Δράσης και τους αιφνιδίασε ευχάριστα.

Πάνω από 100 σφηνάνθρωποι (μέλη της Σφήνας και σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ), ντυμένοι με κοστούμια απ’ το βεστιάριο του ΚΘΒΕ πήραν μέρος στα «Λαϊκά Δρώμενα», ένα μιούζικαλ υψηλής αισθητικής που διαδραματίστηκε με πολύ κέφι στη Λαϊκή Αγορά της Αγ. Βαρβάρας και ξάφνιασε με την ευστοχία με την οποία σχολίαζε τα γεγονότα της καθημερινότητάς μας.

«Λαϊκή, λαϊκή πώς μπήκε η ακρίβεια σαν Σφήνα στη ζωή
Λαϊκή, λαϊκή έλα ν αγαπηθούμε πάλι από την αρχή!»


Το ρεφρέν του τραγουδιού που τραγουδούσαν τα μέλη της Σφήνας περνώντας ανάμεσα σε πάγκους με ζαρζαβατικά και φρούτα έδινε αφορμή για ποικίλα σχόλια και χειροκροτήματα απ’ όσους βρέθηκαν εκεί. Δημιουργοί του τραγουδιού ο Δημήτρης Μπασλάμ που έγραψε τη μουσική και οι Ελενα Δεμίρη και Αγγελική Κίτρινη που έγραψαν τους στίχους.

EKEBI - Έτος Νίκου Καββαδία - 100 χρόνια από τη γέννησή του

Έτος Νίκου Καββαδία
100 χρόνια από τη γέννησή του
Αφιέρωμα από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή και το 2010 έχει κηρυχθεί «Έτος Νίκου Καββαδία». Ο θαλασσινός ποιητής, ναυτικός, Νίκος Καββαδίας ή «Κόλλιας» γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 σε μια επαρχιακή πόλη του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλλονίτες. Το Νοέμβριο του 1928, έβγαλε το πρώτο του ναυτικό φυλλάδιο ως "ναυτόπαις" και μπαρκάρισε τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό "Άγιος Νικόλαος". Από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξίδευε διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Τα πιο σημαντικά του έργα: Μαραμπού (1933), Πούσι (1947), Τραβέρσο (1975),Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη: Αθησαύριστα πεζογραφήματα και ποιήματα, επιμέλεια Guy (Michel) Saunier, Βάρδια (1954), Λι (1987), Του πολέμου/Στ' άλογό μου (1987), έμειναν χαραγμένα στη μνήμη και στην καρδιά των Ελλήνων και μεγαλώνουν γενιές σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου παρουσιάζει από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή. Κάθε ημέρα, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, το έργο του Νίκου Καββαδία μέσα από το μάτια των ανθρώπων που τον έζησαν, τον μελέτησαν, τον μελοποίησαν κα ι τον τραγούδησαν.

Μιλούν (με αλφαβητική σειρά) Γιώργος Ζεβελάκης (Ερευνητής Λογοτεχνίας), Έλγκα Καββαδία (ανιψιά και κληρονόμος ποιητή), Δημήτρης Καλοκύρης (συγγραφέας-ποιητής), Γιάννης Κοντός (ποιητής), Μαριανίνα Κριεζή (στιχουργός), Μαίρη Μικέ (καθηγήτρια Φιλολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου), Θανάσης Νιάρχος (συγγραφέας), Σταύρος Πετσόπουλος (εκδότης), Γιώργος Τράπαλης (συγγραφέας-γλωσσολόγος), Διονύσης Τσακνής (τραγουδοποιός), Φίλιππος Φιλίππου (συγγραφέας), Αντώνης Φωστιέρης (ποιητής), Τηλέμαχος Χυτήρης (πολιτικός-ποιητής).
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά) Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Μαρίζα Κωχ, Θάνος Μικρούτσικος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, και μαθητές των Αρσάκειων Σχολείων.
Στο ακριβώς κάθε ώρας, ποιήματα του Ν. Καββαδία διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης.

Ένα αφιέρωμα που χρωστάμε στον σπουδαίο Έλληνα, στον μεγάλο ποιητή. Συντονιστείτε και συναντήστε τις θάλασσες, στις οποίες ταξίδεψε ο Νίκος Καββαδίας.

31 Μαΐου – 4 Ιουνίου, 19.00 – 22.00
στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7


Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ημέρα/Ώρα

31/5

1/6

2/6

3/6

4/6

19.00-20.00

Γ. Ζεβελάκης
Α. Φωστιέρης

Γ. Τράπαλης
Δ. Τσακνής
Φ. Φιλίππου

Ε. Καββαδία
Μ. Κριεζή

Θ. Νιάρχος
Μαθητές Αρσακείου

Από το Αρχείο
της ΕΡΑ:
«Στου Καββαδία
τ’ ανοιχτά
»

20.00-21.00

Γ. Ανδρέου
Χ. Θηβαίος
Ε. Τσαλιγοπούλου

Γ. Κοντός
Τ. Χυτήρης

Θ. Μικρούτσικος
Γ. Κούτρας

Μ.Μικέ

21.00-22.00

Σ. Πετσόπουλος

Δ. Καλοκύρης

Μ. Κωχ

Επιμέλεια Αφιερώματος: Μαρίνα Λαχανά, Έλενα Διάκου, Βάνα Δαφέρμου, Κωνσταντίνος Παντζόγλου

25.5.10

Κρύβουν με κουτοπόνηρο τρόπο την ταυτότητα των ελληνικών μνημείων στην Τουρκία

Ναός Απόλλωνος Διδύμων Μικράς Ασίας



Πρόκειται για πολιτιστικό ρατσισμό και μισαλλοδοξία, γράφει ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Ν. Κονομής σε επιστολή του στον Ερντογάν

Ζήσαμε την περασμένη εβδομάδα την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης, πρωτοστατούντος του ίδιου του πρωθυπουργού, να ωραιοποιήσει το πρόσωπο της Τουρκίας. Τα γεγονότα όμως και η πραγματικότητα δεν τους βοηθούν...

Οι γείτονές μας, και η σημερινή αλλά και όλες οι προηγούμενες ηγεσίες τους, δεν κρύβουν το σκληρό πρόσωπό τους. Σε κάθε ενέργειά τους, σε κάθε επιλογή. Όχι μόνο στα μεγάλα ζητήματα.