Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30.11.09

Αυστραλία- Μεγάλο ενδιαφέρον για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων


του Σ. Χατζημανώλη

Εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Μουσείου Νίκολσον του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ για να ακούσουν μια εντυπωσιακή διάλεξη του καθηγητή Χάναν από το τμήμα Κλασσικών Μελετών του πανεπιστημίου Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας με θέμα "Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων".
Χρησιμοποιώντας διαφάνειες και συνδέοντας την ιστορία, την επιστήμη και τις προσωπικές του εμπειρίες ο κ. Χάναν προσπάθησε να αναλύσει τον μηχανισμό και να φωτίσει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνδέονται με αυτό και κυρίως να εξηγήσει πως πριν από δυο χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες μπόρεσαν να φτιάξουν ένα τόσο σύνθετο και ακριβέστατο μηχανισμό.
Όπως εξήγησε ο μηχανισμός ο οποίος ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα, εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια, κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον όλων των ερευνητών της αρχαιότητας που εξακολουθούν να τον μελετούν και να τον επεξηγούν.
Μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που σχεδιάστηκε το 1989 από τον Δρ Άλαν Μπρόμπλεϊ, από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ,παρουσιάστηκε στην διάλεξη του καθηγητή Χάναν.Πάντως, οι Αυστραλοί ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.