Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.2.10

Η καταστροφη της ελληνικής οικονομίας από τους Γερμανούς κατακτητές την τριετία 1941-1944

Από το Blog :Θέματα Ελληνικής Ιστορίας

Οι Γερμανοί εισήλθαν στην Αθήνα ως κατακτητές στις 27 Απριλίου του 1941. Λίγες μέρες πριν, είχε συνθηκολογήσει ο στρατηγός Τσολάκογλου, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση και ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ είχαν μεταφερθεί στην Κρήτη για να συνεχίσουν τον Αγώνα. Ο στρατηγός Τσολάκογλου σχημάτισε μια κυβέρνηση "δοσίλογων", που αρχικά μέσα από την συνεργασία με τον Κατακτητή προσπάθησε να ομαλοποιήσει την ζωή στην Χώρα εξασφαλίζοντας την ειρηνική επάνοδο όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τα μέτωπα στις εστίες τους. Ο Τσολάκογλου προσπάθησε επίσης να έρθει σε συνεννόηση με τον Κατακτητή για να διασώσει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας έναντι της Βουλγαρίας.

Οι Γερμανοί όμως είχαν εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες που δεν συμβάδιζαν με τις Ελληνικές επιδιώξεις. Αφού τεμάχισαν την Ελλάδα μοιράζοντας τα εδάφη της σε Βουλγαρία και Ιταλία, αποφάσισαν να μεταβάλλουν την Χώρα σε προκεχωρημένη αποθήκη προμηθειών για την στρατιά του Ρόμελ που αγωνιζόταν στην Μέση Ανατολή. Για να πετύχουν τον σκοπό αυτό ακολούθησαν μια εξοντωτική "κρυφή" οικονομική πολιτική. Συγκεκριμένα επέβαλλαν στην κυβέρνηση δοσίλογων να πληρώνει χρήματα με την μορφή δανείων για την συντήρηση των Γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα ("δαπάνες κατοχής"). Το Ελληνικό δημόσιο όμως, δεν είχε ταμειακά διαθέσιμα για να ανταπεξέλθει καθώς είχε ήδη ένα τεράστιο έλλειμμα (7,5 δις δρχ)που άφησε η Ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση φεύγοντας απέσυρε και τον χρυσό από την τράπεζα της Ελλάδος για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

Έτσι τα δάνεια αυτά για τις "δαπάνες κατοχής" δεν ήταν τίποτε άλλο από τυπωμένα πληθωριστικά χαρτονομίσματα (δραχμές) που οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν τρόφιμα, εμπορεύματα και πρώτες ύλες από την Ελληνική αγορά. Για το 1941 μόνο, οι "δαπάνες Κατοχής" ήταν 25 εκατομμύρια δρχ, δηλαδή το 40% του τότε εθνικού εισοδήματος που ούτως η άλλως είχε μειωθεί αφού η οικονομική δραστηριότητα είχε εκμηδενιστεί και δεν εισπράττονταν φόροι. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν άμεσο: είχαμε τον υψηλότερο πληθωρισμό στην σύγχρονη Ιστορία μας, ενώ η Ελληνική αγορά "στέγνωνε" από τρόφιμα και αγαθά επιδεινώνοντας περαιτέρω την αναντιστοιχία προσφοράς - ζήτησης. Το κόστος ζωής σε σχέση με το προπολεμικό, διπλασιάστηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο της Κατοχής. Ο Συμμαχικός αποκλεισμός, η καταστροφή του δικτύου συγκοινωνιών και η άρνηση της Βουλγαρίας να παρέχει τρόφιμα από την ζώνη κατοχής της στην Μακεδονία, επιδείνωσαν τις δυσκολίες τροφοδοσίας. Η έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης έκανε την εμφάνιση της το Φθινόπωρο του 1942. Ακόμη και η οργάνωση συσσιτίων απέτυχε, αφού δεν βρίσκονταν τρόφιμα. Η δοσιλογική κυβέρνηση όρισε ανώτατες τιμές σε αγαθά ενώ συγκέντρωνε και τρόφιμα από την επαρχία τα οποία μοίραζε με δελτίο, αλλά έτσι δεν καλυπτόταν ούτε το 1/3 των αναγκών. Παράλληλα με αυτά, οι δυνάμεις κατοχής επίταξαν εργοστάσια, πρώτες ύλες και καύσιμα. Οτι δεν αγόραζαν οι πληθωριστικές δραχμές, οι Γερμανοί είτε το αποσπούσαν ως "λεία" πολέμου, η το υπέτασσαν σε ένα καθεστώς υποχρεωτικών επιτάξεων όπου ο δικαιούχος λάμβανε ένα τυπωμένο χαρτί που αντιστοιχούσε σε κάποια "αποζημίωση" που θα λάμβανε μετά το τέλος του πολέμου.

Τον Οκτώβριο του 1942 με απόφαση του ίδιου του Χίτλερ, ανέλαβε υπεύθυνος για την ελληνική οικονομία στην Αθήνα ο Χέρμαν Νόιμπαχερ (Hermann Neubacher), με αποστολή να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, να πετύχει τον καλύτερο επισιτισμό του αστικού πληθυσμού αλλά και να συνεχίσει την απόσπαση αγαθών από την Ελληνική αγορά με οποιοδήποτε κόστος. Ο Νόιμπαχερ είχε οικονομολογικές γνώσεις καθώς είχε διατελέσει ανώτατο στέλεχος στην βιομηχανία Farben. Αρχικά μείωσε την τύπωση χαρτονομίσματος, καθώς οι φήμες ότι η Γερμανία χάνει τον πόλεμο, οδήγησε πολλούς εμπόρους να επανεμφανίσουν εμπορεύματα που έκρυβαν και έτσι να πέσουν οι τιμές και να μην χρειάζονται μεγάλα ποσά για να αγοραστούν Μια άλλη πρωτότυπη τακτική του Νόιμπαχερ ήταν η πώληση χρυσού (λέγεται πως είχε κατασχεθεί από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης) στο Ελληνικό χρηματιστήριο, ώστε να ενισχυθεί η δραχμή απορροφώντας ταυτόχρονα τα υπέρογκα χρηματικά διαθέσιμα των Ελλήνων βιομηχάνων. Γενικά είναι αλήθεια ότι ο Νόιμπάχερ βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των πόλεων, ενώ καταπολέμησε την κερδοσκοπία των Ελλήνων εμπόρων και βιομηχάνων. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι Έλληνες προστατεύθηκαν από τις αυθαιρεσίες αξιωματικών των αρχών Κατοχής.

Οι ενέργειες αυτές κατά την γνώμη μας, δεν έγιναν από ανθρωπιστικούς η φιλελληνικούς λόγους όπως έχει γραφτεί. Είχαν ως στόχο την συντήρηση της δραχμής και της Ελληνικής κοινωνίας σε οριακά ανεκτό επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία του Ελληνικού δημοσίου και να έχει την ευκαιρία η Γερμανία να απομυζήσει περαιτέρω την ημιθανή κατακτημένη Ελλάδα. Αυτό φάνηκε αμέσως όταν η ανάπτυξη της Ελληνικής Εθνικής αντίστασης σε μεγάλα τμήματα της Ελληνικής επαρχίας το φθινόπωρο του 1943, μείωσε την εισροή αγαθών στα αστικά κέντρα. Αυτό οδήγησε τον Νόιμπαχερ (να εντείνει πάλι την τύπωση χαρτονομίσματος καταρρακώνοντας πλήρως την αξία του. Τον Αύγουστο του 1943 οι "δαπάνες Κατοχής" άγγιξαν τα 850 εκατομμύρια δραχμές που αντιστοιχούσε στο 80% του συνολικού εθνικού εισοδήματος. Η μαύρη αγορά εντάθηκε, ενώ η δραχμή είχε χάσει την αξία της και προς το τέλος της Κατοχής δεν την χρησιμοποιούσαν πλέον ως μέσο συναλλαγών.

Το αποτέλεσμα της Γερμανικής οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα τα χρόνια της Κατοχής ήταν τραγικό. Τα είδη πρώτης ανάγκης είχαν ανέβει 50.000 φορές, ενώ οι μισθοί μόνο 2.000 φορές. Το μικρότερο χαρτονόμισμα που κυκλοφορούσε ήταν ονομαστικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων που είχε την αξία μιας προπολεμικής δραχμής και αγοραστική δύναμη για ένα αβγό. Ο παραγωγικός ιστός της Χώρας αποσυντέθηκε, ενώ ο εμπορικός στόλος της Ελλάδος μειώθηκε σε τόνους χωρητικότητας κατά 72%. Οι συγκοινωνίες και το οδικό δίκτυο της Χώρας διαλύθηκαν, περιουσίες άλλαξαν χέρια σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω των αναγκών και του ανορθολογισμού της Ελληνικής οικονομίας. Οι Γερμανοί είχαν επιτάξει η κατάσχει, όχι μόνο τις σοδειές και τα ζώα των Ελλήνων, αλλά ως και τα πιο ασήμαντα εργαλεία. Η δραχμή είχε χάσει κάθε αξία καθώς λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα τον Ιούνιο του 1944 οι "δαπάνες κατοχής" είχαν σκαρφαλώσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 450.000 δις δραχμές με το Ελληνικό δημόσιο να "τυπώνει" 500 δις δρχ την μέρα!

Αλλά η σημαντικότερη επίπτωση της Γερμανικής οικονομικής πολιτικής ήταν τα θύματα της. Πάνω από 200.000 Έλληνες βρήκαν τραγικό θάνατο από την πείνα και τον υποσιτισμό, την ίδια στιγμή που τα θύματα των μαχών και των εκτελέσεων δεν ήταν περισσότεροι από 70.000 Έλληνες. Η θλίψη, η δυστυχία και η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σημάδεψαν τον Ελληνικό αστικό κυρίως, κόσμο κατά την διάρκεια της Κατοχής.

ΠΗΓΕΣ

-Αλέξης Φραγκιαδής, Ελληνική Οικονομία 19ος - 20ος αιώνας, εκδόσεις Νεφέλη

-Ιστορία της Κατοχής, εκδόσεις Μέτρον

-Χρήστος Χατζηιωσηφ, Η ελληνική οικονομία, πεδίο μάχης και αντίστασης, εκδόσεις Βιβλιόραμα

-Εξαιρετικό άρθρο του κ. Ζαβάκου στο έγκυρο περιοδικό "Ιστορία εικονογραφημένη"
http://www.istoria.gr/oct03/content04.htm

-Ναπολέων Μαραβέγιας, έγκυρες πληροφορίες για την οικονομία της Κατοχής από το εξαιρετικό του άρθρο στο "ΒΗΜΑ"
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=115566&ct=114&dt=24/10/1999

- Πολύ κατατοπιστικό νήμα για την οικονομία της Κατοχής, τις δυσκολίες επιβίωσης και τις κοινωνικές προεκτάσεις της από τον blogger "Αίολο"
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=169657&sid=2fd3e968d475be3ea3c6d0f81274d783

-Μαρτυρίες για την πείνα την εξαθλίωση και την απόγνωση στην Κατοχική Αθήνα
http://www.ime.gr/chronos/14/gr/1940_1945/occupation/pigi02.html

ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ

(Παρακολουθώ εδώ και μήνες, όπως όλοι σας, τον πλήρη εξευτελισμό και την ταπείνωση της πατρίδας μας σε διεθνές επίπεδο από τραπεζίτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω πως για τα αποτελέσματα αυτά έχουμε συντελέσει όλοι μας ( ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό βέβαια), με την αδιαφορία μας για τα κοινά επιλέγοντας πολιτικές ηγεσίες που ΟΛΟΙ γνωρίζαμε ότι είναι ανίκανες και διεφθαρμένες και με την ασυγχώρητη μακαριότητα της λογικής να ζούμε σε ένα επίπεδο ζωής που δεν αντιστοιχεί στις οικονομικές μας δυνατότητες, δανειζόμενοι με συνεχώς χειρότερους όρους. Αυτό όμως που με λύπησε βαθύτατα είναι η αρνητική προς την Ελλάδα στάση της Γερμανικής Κυβέρνησης και της Γερμανικής κοινής γνώμης. Προφανώς ο σκοπός του κειμένου δεν είναι να ξύσει πληγές η να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος. Η φανατική (έως βάναυση) συμπεριφορά της Γερμανικής κοινής γνώμης και της Γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδας μοιραία όμως τα επαναφέρει στην επιφάνεια. Δεν θα ήθελα τον οίκτο τους, ούτε την ανέξοδη στήριξη τους με φλυαρίες, ούτε τα χρυσοπληρωμένα τοκογλυφικά δανεικά των τραπεζών τους. Θα μπορούσαν όμως τουλάχιστον να σιωπήσουν, όταν γνωρίζουν τι πόνο και δυστυχία προκάλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν στην Ελλάδα.)

Ι. Β. Δ.

istorikathemata.blogspot.com

Τουρκική προπαγάνδα και ελληνική αβελτηρία: Όταν το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης χαράσσει εξωτερική πολιτική

Ο υπερδραστήριος πρόεδρος του ΔΣ του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Εkrem Demirtas που "θα προτιμούσε να ακούει τις φωνές των γλάρων στο Αιγαίο κι όχι τον ήχο των μαχητικών αεροσκαφών" έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ...πρόεδρο Χριστόφια στα τέλη Ιανουαρίου.

Ότι κάτι πηγαίνει πολύ στραβά σε αυτή τη χώρα, νομίζω είναι σε όλους γνωστό. Και δεν αναφέρομαι στην είδηση της ημέρας, τη κατάπτυστη απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών για τη κατάργηση του εορτασμού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στις πρεσβείες μας.
Αναφέρομαι στο απαύγασμα της υποχωρητικότητας και στα πρωτάκουστα για τη διεθνή πολιτική συμβάντα των τελευταίων ημερών: Την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις ενός εχθρικού κράτους παρεμποδίζουν τη στρατιωτική μας δραστηριότητα σε εθνικά κυρίαρχο έδαφος, κυβερνητικά στελέχη δίνουν το παρών σε μια βαθύτατα ανθελληνική συγκέντρωση με στοχευμένη και μεθοδική προώθηση των τουρκικών θέσεων και συμφερόντων.
Στην 9η Οικονομική Συνάντηση των Ελληνικών Νησιών του Αιγαίου και των Τουρκικών Παραλίων του Αιγαίου εμφανίστηκαν οι γνωστοί θιασώτες της ελληνοτουρκικής "φιλίας" να πραγματοποιούν συλλογή υπογραφών υπέρ της άκρως παράλογης εκστρατείας του Εμπορικού Συλλόγου Σμύρνης, με τίτλο "στο Αιγαίο να μην πετάνε μαχητικά αεροπλάνα"! Δηλαδή, να μην πετούν
τα μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού, το Αιγαίο, και να περιοριστούν σε πτήσεις πάνω από το
Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα! "Μια θάλασσα ειρήνης δύο λαοί", γράφει παραπλανητικά το ανεκδιήγητο φυλλάδιο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης που μοιράστηκε στη εν λόγω συνάντηση και που σε συγκροτημένα κράτη θα είχε προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο.
Τις ίδιες (μηδενικές) αντιδράσεις είχε και η προώθηση της τουρκικής PegasusAirlines που διαφήμιζε στο ελληνικό κοινό τις πτήσεις προς τα Κατεχόμενα (KKTC!) αλλά και τις ανέσεις των ξενοδοχείων του Αττίλα. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να υπάρξουν αντιδράσεις όταν ο υπερδραστήριος
επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΔΣ του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Εkrem Demirtas γινόταν δεκτός με κάθε επισημότητα στο Προεδρικό Μέγαρο από το πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις 29 Ιανουαρίου;

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η οθόνη της αίθουσας έπαιξε και το αλήστου μνήμης και κακής αισθητικής τσιφτετέλι του Γιώργου Παπανδρέου το 2003, ενώπιον του μακαρίτη Cem αλλά και του Demirtas φέροντας στο νου την υψηλού επιπέδου διπλωματία των μόδιστρων και λαικών αοιδών επί υπουργίας του.
Δυστυχώς οι πηγές μου δε μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αν προβλήθηκε και το βίντεο με τις αντιδράσεις των φίλων του Παναθηναϊκού προς το πρόσωπο του κυρίου Παπανδρέου σε εκείνο τον αξέχαστο ποδοσφαιρικό αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε.

Πάντως, ένα ακόμα κοινό σημείο της Άγκυρας με τους εγχώριους προπαγανδιστές της "ελληνοτουρκικής φιλίας" είναι και η μείωση των εξοπλισμών, το οποίο βεβαίως και έχει ζητήσει ο Demirtas από τον ...Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Για την καθημερινή αναχαίτιση του τουρκικού επεκτατισμού, η Ελλάδα δαπανά τα ...ιλιγγιώδη ποσοστά του 0,75% (2007), 0,73% (2008) και 0,78% (2009) επί του ΑΕΠ αποκλειστικά για την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, που αντιστοιχούν σε ποσά τα οποία για τους χρήσιμους ηλίθιους θα μπορούσαν να ...σώσουν την ελληνική οικονομία ή να ενισχύσουν τις υποδομές του υδροκέφαλου δημόσιου τομέα. Οι αντιμιλιταριστές της κακιάς ώρας αγνοούν επιδεικτικά ότι το 60% του προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ καταβάλλεται στη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και στη μισθοδοσία του στρατιωτικού προσωπικού. Ας πάψουν να διαμαρτύρονται λοιπόν για το κόστος των 45.000 Επαγγελματιών Οπλιτών εκείνοι που πρωτοστατούσαν στη μείωση της θητείας.

Σημείωση: Καθώς σημειώνονται αυτές τις μέρες 3 χρόνια από τη δημιουργία του strategy-geopolitics, ας μου επιτραπεί για πρώτη και τελευταία φορά η παρέκκλιση από το ύφος του ιστολογίου.

Αυστραλια: Αξιοθέατο το ελληνικό ξενοδοχείο όπου ιδρύθηκε η Qantas

To Hotel Corones

To Hotel Corones

18 Sep 2009

Σε κορυφαίο αξιοθέατο για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νοτιοδυτικό Κουϊνσλαντ, έχει εξελιχθεί ένα ιστορικό ξενοδοχείο που έφτιαξε στις αρχές του περασμένου αιώνα ένας Έλληνας.

Πρόκειται για το Hotel Corones, στους χώρους του οποίου αποφασίστηκε και η ίδρυση της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρίας Qantas.
Το ξενοδοχείο αυτό «φιγουράρει» τώρα σε όλα τα τουριστικά έντυπα της Αυστραλίας αφού μεταφέρει τους επισκέπτες του σε μια «άλλη εποχή».
Ο Χάρης Κορώνης, ψαράς από τα Κύθηρα, έφτασε στην Αυστραλία το 1907 «για να αποκτήσει χρήματα και δόξα».

Το 1909 βρέθηκαν στην απομονωμένη περιοχή Τσάρλεβιβ του δυτικού Κουίνσλαντ. Εκεί ο Χάρης Κορώνης, που, στο μεταξύ, είχε παντρευτεί την Έφη, μιας από τις έξι κόρες του Έλληνα ιερέα του Σίδνεϊ, ξεκίνησε να φτιάξει «στο πουθενά» ένα πολυτελές ξενοδοχείο!
Έφερνε από την Ευρώπη τους κορυφαίους σεφ και τις κορυφαίες ορχήστρες και οι πελάτες του ήταν ντυμένοι με την τελευταία λέξη της μόδας.
Το ξενοδοχείο φτιάχτηκε με ξέχωρο μεράκι και μπορούσε να συναγωνιστεί τα καλύτερα της εποχής του στην Ευρώπη και φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Ήταν το 1919, όταν ο Χάρης Κορώνης, πρωτοπόρος σε όλα του, εντυπωσιάστηκε από την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους από την Ευρώπη στην Αυστραλία. Το αεροσκάφος αυτό προσγειώθηκε στην κωμόπολη Τσάρλεβιλ της Κουϊνσλάνδης, όπου ο Κορώνης είχε το ξενοδοχείο του.
Τότε, ο Αυστραλός Χάντσον Φις και οι συνεργάτες του, αποφάσισαν να ιδρύσουν την Qantas (Queensland and Northern Territory Aerial Services) για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που ζούσαν διάσπαρτοι στην τεράστια πολιτεία.

Ο Κορώνης συμμετείχε στο όλο εγχείρημα με όλες του τις δυνάμεις και ήταν από τους πρώτους μετόχους.
Μάλιστα, πρότεινε στους ιδρυτές της να δώσουν στα αεροπλάνα της πρώτης αεροπορικής εταιρίας της Αυστραλίας ονόματα μυθικών Ελλήνων, όπως και έγινε.
Τα πρώτα πέντε αεροσκάφη της Qantas είχαν ελληνικά ονόματα όπως «Περσεύς», «Πήγασος», «Αταλάντη», «Ερμής» και «Ιππομένης».

Το Hotel Corones ανακαινισμένο, αλλά χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του εξακολουθεί να λειτουργεί και σήμερα και να ελκύει τουρίστες από την Αυστραλία και όλο τον κόσμο.

http://neoskosmos.com/news/el/node/3455

Ιδιωτικά ΚΤΕΟ: Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού

Αθήνα, 19/02/2010

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα, να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα για τις συνθήκες και τους όρους λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ.

Η Εθνική αιμορραγία της χώρας στα ΚΤΕΟ πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΑ.

Η οδική ασφάλεια, το περιβάλλον, η προστασία των πολιτών και η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στα ΚΤΕΟ διασφαλίζονται πλήρως με τον ισχύοντα νόμο 2963/2001, αρκεί να εφαρμοσθεί και να ελέγχεται συστηματικά.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια και επικίνδυνα ελλείμματα λειτουργίας των ΚΤΕΟ και των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου, να αποδομηθούν οι καταστροφικές πολιτικές του παρελθόντος και να ενισχυθεί το δημόσιο συμφέρον της χώρα μας.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ είναι έτοιμος να συνδράμει με τις γνώσεις και την εμπειρία του τόσο στο έργο του Υπουργείου όσο της δικαιοσύνης και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι θα διερευνήσουν το θέμα σε βάθος.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι όταν αυτή η υπόθεση θα φτάσει στο τέλος της, όλοι μαζί θα έχουμε επιτύχει τη θωράκιση και την ενίσχυση ενός τόσο σημαντικού θεσμού όπως είναι τα ΚΤΕΟ.


Για τον

Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιωτικών ΚΤΕΟ

Κωνσταντίνος Βήκας

Πρόεδρος Δ.Σ.

Τηλ: 210 340 7800

Fax: 210 340 7999

kvikas@

Νομίσματα με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκαν στη Βουλγαρία

Η ηλικία του είναι 2.300 χρονών, αλλά η αξία του είναι ανεκτίμητη. Μια μεγάλη συλλογή χρυσών νομισμάτων με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, θα εκτεθούν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας

Greece loses EU voting power in blow to sovereignty

The European Union has shown its righteous wrath by stripping Greece of its vote at a crucial meeting next month, the worst humiliation ever suffered by an EU member state

By Ambrose Evans-Pritchard, International Business Editor
Published: 7:56PM GMT 16 Feb 2010
Greek stock exchange - Greece loses EU voting power in blow to sovereignty
A woman walks through the Athens stock exchange lobby Photo: REUTERS

The council of EU finance ministers said Athens must comply with austerity demands by March 16 or lose control over its own tax and spend policies altogether. It if fails to do so, the EU will itself impose cuts under the draconian Article 126.9 of the Lisbon Treaty in what would amount to economic suzerainty.

While the symbolic move to suspend Greece of its voting rights at one meeting makes no practical difference, it marks a constitutional watershed and represents a crushing loss of sovereignty.

The EU has still refused to reveal details of how it might help Greece raise €30bn (£26bn) from global debt markets by the end of June. Investors are unsure whether this is part of Kabuki play of "constructive ambiguity" to pressure Greece and keep markets guessing, or reflects the deep reluctance by Germany to be drawn deeper in an EU fiscal union. Greek bonds sold off as ten-year yields jumped to 6.42pc, but the euro rallied to $1.3765 against the dollar as broader issues resurfaced in currency markets.

Jean-Claude Juncker, head of the Eurogroup, hinted that ministers have already agreed on a support mechanism, should it be necessary. It will most likely involve by bilateral aid by eurozone states. He said proposals for an IMF bailout - backed by Britain - were "absurd" and would shatter the credibility of monetary union.

Many Germans disagree, including Otmar Issing, once the backbone of the European Central Bank. He said an EU rescue for Greece would be fatal, arguing that unflinching rigour is the only way to hold monetary union together without political union.

Tuesday's EU verdict amounted to a thumbs down on Greece's earlier austerity efforts, viewed as too reliant on one-off measures and too light on spending cuts. Greece must reduce its deficit from 12.7pc of GDP to 3pc in three years. Greek customs officials expressed their anger by kicking off a three-day strike, the first of many stoppages set to culminate in a general strike next week.

However, premier George Papandreou has won support from key political parties and a majority of the people. Greece may yet surprise critics by mustering its Spartan Spirit.

http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/7252288/Greece-loses-EU-voting-power-in-blow-to-sovereignty.html

19.2.10

Κατέλαβαν" το Φαρμακονήσι 39 λαθρομετανάστες, αλλά ουδείς συγκινείται...

18-02-2010 21:42:25
Image
Από 39 λαθρομετανάστες έχει «καταληφθεί» εδώ και τέσσερις ημέρες το Φαρμακονήσι, αλλά ουδείς από το κράτος έχει ενδιαφερθεί για τη τύχη τους και η δωδεκαμελής φρουρά καταδρομέων του νησιού κυριολεκτικά δεν ξέρει τι κάνει με τους ανθρώπους αυτούς!

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του ΓΕΣ πριν από τέσσερις ημέρες δύο σκάφη αποβίβασαν σε μία από τις παραλίες του νησιού τους λαθρομετανάστες. Η φρουρά που είχε εντοπίσει τα δύο σκάφη να πλησιάζουν δεν αντέδρασε φυσικά όταν είδε ότι ήταν φορτωμένα με τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους (27 άνδρες και 12 γυναίκες).

Τέθηκε σε συναγερμό, αλλά το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να τους συγκεντρώσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο να τους δώσει τροφή και νερό (βασικά να μοιραστούν τα λίγα εφόδια που έχουν) και να στήσουν σκηνές για να στεγαστούν προσωρινά και μην είναι εκτεθειμένοι στο κρύο.

Ενημέρωσαν την διοίκηση, η διοίκηση ενημέρωσε τη νομαρχία και το κέντρο για να πάρουν τους λαθρομετανάστες, αλλά εις μάτην! Ουδείς έχει συγκινηθεί γι αυτούς τους ανθρώπους. Το μόνο που έγινε ήταν τελικά να σταλεί ένα μικρό σκάφος για να παραλάβει τις γυναίκες και έναν άρρωστο.

Τώρα στο νησί έχουν απομείνει 26 άνδρες οι οποίοι φρουρούνται διακριτικά από την ολιγομελή φρουρά (άλλωστε κανείς δεν ξέρει ποιοί μπορεί να βρίσκονται ανάμεσά τους), η οποία ταυτοχρόνως τους συντηρεί μέχρι κάποιος να συγκινηθεί και να τους πάρει από εκεί.

Το ότι τίθεται θέμα ασφάλειας της φρουράς, υγιεινής και φροντίδας για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική φύλαξη του νησιού με τέτοιους όρους, είναι λεπτομέρειες προφανώς....

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Πώς... μπήκαν οι Τούρκοι

"Goal" 09:08 19/2

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΙΣΤΙΟΛΗ

Το Μαρούσι δεν έχει πολλά κοινά με το ποδόσφαιρο (για την ακρίβεια κανένα!), έχει όμως με την Μπαρτσελόνα και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Από την Τετάρτη, η ομάδα των βορείων προαστίων μοιράζεται τον ίδιο χορηγό με τους δύο ποδοσφαιρικούς «κολοσσούς» και, αν αυτό δεν προκαλεί από μόνο του εντύπωση, τότε σίγουρα μπορεί να το κάνει η εταιρεία που θα διαφημίζει για τον επόμενο ενάμιση χρόνο στη φανέλα του: οι Turkish Airlines!

Πώς... μπήκαν οι Τούρκοι

Οι τουρκικές αερογραμμές επέλεξαν το Μαρούσι προκειμένου να κάνουν «μπάσιμο» στην ελληνική αγορά και δύο καλοί λόγοι είναι αφενός η «ουδετερότητα» που εκφράζει, αφετέρου η απρόσμενη διάκρισή του στο Top-16 της Ευρωλίγκα. Η συμφωνία με το Μαρούσι έχει διάρκεια μέχρι το τέλος της σεζόν 2010-11 και αφορά τη φανέλα της ομάδας και τις πινακίδες LED στο κλειστό του Αγίου Θωμά και του ΟΑΚΑ, ωστόσο η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να επεκταθεί την επόμενη χρονιά και μέσω διαφορετικών τρόπων διαφήμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η συμφωνία με το Μαρούσι φημολογείται ότι θα είναι απλά η πρώτη από τις χορηγίες που θα επιδιώξει η τουρκική (κρατικών συμφερόντων) εταιρεία μέσα στο 2010, η οποία αποτελεί ουσιαστικά (άλλον ένα) μοχλό πίεσης στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επόμενοι στόχοι των Turkish Airlines θα είναι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.

Ανερχόμενη δύναμη

Οι τουρκικές αερογραμμές αποφάσισαν να επεκταθούν χορηγικά στο χώρο του αθλητισμού μέσα στο 2010 και το γεγονός ότι οι πρώτες ομάδες με τις οποίες συμφώνησαν ήταν η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (οι Καταλανοί υπέγραψαν συμβόλαιο 7,7 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 2,5 χρόνια) καταδεικνύει τη δυναμική της εταιρείας.

Πώς... μπήκαν οι Τούρκοι

Οι Turkish Airlines εξυπηρετούν χιλιάδες επιβάτες ημερησίως σε 120 διαφορετικές χώρες του κόσμου και έχουν ως βάση το «Κεμάλ Ατατούρκ». Μέσα στο 2009 πρόσθεσαν 13 εβδομαδιαίες συχνότητες στην Ελλάδα, είχαν συνολικά έσοδα 4 δισ. δολάρια και αναδείχθηκαν η 7η καλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, καθώς και μία από τις καλύτερες παγκοσμίως, βάσει της βαθμολόγησης του άτυπου «οδηγού» αερογραμμών Skytrax.

Deal με προοπτική

Η συμφωνία με τις τουρκικές αερογραμμές δεν σώζει την κατάσταση στο Μαρούσι (όπου περιμένουν μέχρι το τέλος του μήνα τη δόση από την Ευρωλίγκα για να πληρωθούν και οι παίκτες), εντούτοις τα περίπου 200 χιλιάδες ευρώ που θα μπουν στα ταμεία του συλλόγου αποτελούν μεγάλη ανάσα, όπως και η εξασφάλιση της χορηγίας από την COSMOTE. Σε μία εποχή, μάλιστα, που η ΚΑΕ αναζητά χωρίς ανταπόκριση χορηγούς από το δήμο

Εκτός από το ποσό της χορηγίας, το Μαρούσι εξασφάλισε και δωρεάν μετακινήσεις σε οποιοδήποτε προορισμό επιθυμεί, αν και αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα διευκόλυνση, καθώς βάσει της συμφωνίας θα πρέπει όλες οι πτήσεις να έχουν ανταπόκριση μέσω της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή τη βάση της αεροπορικής εταιρείας.

Οπως και να έχει, η επίτευξη συμφωνίας με τουρκική εταιρεία για χορηγία σε φανέλα ελληνικής ομάδας ίσως προκάλεσε εντύπωση στους τρίτους, δεν συνέβη το ίδιο πάντως και στην ομάδα του Αμαρουσίου. «Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Από τη στιγμή που η εταιρεία θα βοηθήσει οικονομικά την ομάδα, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι κάθε βοήθεια είναι δεκτή» έλεγε χαρακτηριστικά παίκτης των «κιτρινόμαυρων».

Εκτός ο Μαυροειδής

Στον αγωνιστικό τομέα, ο Δημήτρης Μαυροειδής δεν προπονήθηκε χθες λόγω της θλάσης που τον ταλαιπωρεί στη γάμπα και λογικά δεν θα πάρει μέρος ούτε στη σημερινή προπόνηση. Αυτή θα είναι και η τελευταία πριν από το διήμερο ρεπό που έδωσε στους παίκτες του ο Γιώργος Μπαρτζώκας για το Σαββατοκύριακο, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία και στους Πελεκάνο, Καϊμακόγλου και Κις να «επουλώσουν» τις πληγές τους.

http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10598&subid=2&pubid=7306042

Ο Μέγας Αλέξανδρος «κατακτά» την Αθήνα

Κυριακή 7 το πρωί, πριν από μερικές εβδομάδες. Στο ραντεβού στην πλατεία Κοτζιά ήταν όλοι τους παρόντες. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης , ο αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος, ο κ. Αλέκος Παππάς, γιος του γλύπτη Γιάννη Παππά, και κατά κάποιον τρόπο ο... Μέγας Αλέξανδρος.

Θέμα της «σύσκεψης» η τοποθέτηση του χάλκινου ανδριάντα του έφιππου Αλέξανδρου, έργου του Γιάννη Παππά, στην πλατεία Κοτζιά. Στην πρόβα, που έγινε επί τόπου, χρησιμοποιήθηκε μια πρόχειρη κατασκευή με φωτογραφία του αγάλματος σε φυσικό μέγεθος. Γεγονός είναι ότι ο Αλέξανδρος βρίσκει επιτέλους μια θέση στην Αθήνα, η οποία μπορεί να μην είναι η γενέτειρά του, υπήρξε όμως και εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο χωνευτήρι πολιτισμών από την αρχαιότητα ως σήμερα. Αλλωστε στον ανδριάντα του Γιάννη Παππά παριστάνεται ο Αλέξανδρος σε νεαρή ηλικία, όταν ήταν ακόμη ο έφηβος πρίγκιπας που ζούσε στην αυλή της Πέλλας και αγωνιζόταν με τους φίλους του στο κυνήγι με άλογο στα γύρω βουνά.

Εντός ολίγων ημερών, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το σιντριβάνι της πλατείας- και μετά την καθαίρεσή του βεβαίως- θα αρχίσει να στήνεται ο ανδριάντας. Την απόφαση άλλωστε έχει ήδη λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, δίνοντας έτσι λύση σε μια ιστορία ετών, καθώς το άγαλμα είχε αγοραστεί από το υπουργείο Πολιτισμού το 1993 αλλά ουδέποτε ως σήμερα είχε βρει θέση που να του αρμόζει. Το άγαλμα θα τοποθετηθεί σε βάθρο ύψους 6,20 μέτρων (περιλαμβάνονται και δύο αναβαθμίδες, συνολικού ύψους 0,80 μ.) κατασκευασμένο από γκρίζο μάρμαρο με ειδικά επεξεργασμένη αδρή επιφάνεια (χτυπημένη με το βελόνι). Μεταξύ του βάθρου και του γλυπτού θα υπάρχει μια μεταλλική επιφάνεια πάχους 0,20 μ. Oανδριάντας του Αλέξανδρου θα ατενίζει από το δικό του ύψος (3,60 μέτρα) την περιοχή μεταξύ του Δημαρχείου και της πλατείας Μοναστηρίου, ενώ σε μια πλάγια όψη του βάθρου θα είναι τοποθετημένη σχετική επιγραφή. Την αρχιτεκτονική μελέτη για την τοποθέτηση του αγάλματος και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έχει εκπονήσει ο κ. Κουτσογιάννης και για την ολοκλήρωση του έργου, με προϋπολογισμό περί τις 60.000 ευρώ, θα απαιτηθούν περίπου δύο μήνες. Ως τότε πάντως το έξοχο γλυπτό θα εξακολουθεί να βρίσκεται στον κήπο του εργαστηρίου-μουσείου του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου.

Να σημειωθεί ότι η πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης ήταν ο αρχικός προορισμός του συγκεκριμένου έργου, κάτι που δεν ευοδώθηκε τελικώς, πικραίνοντας τον δημιουργό του. Άλλωστε ο Γιάννης Παππάς είχε μελετήσει ιδιαίτερα τους έφιππους ανδριάντες- έκθεση με αυτό το θέμα είχε πραγματοποιηθεί το 2006 στο Μουσείο Μπενάκη. Γιατί το «έφιππο» ήταν για τον Γιάννη Παππά μια πρόκληση στο καλλιτεχνικό του έργο, ένα πολύπλοκο πρόβλημα για τη λύση του οποίου εργάστηκε επί μακρόν. Επισκέψεις σε ιπποφορβεία και ομίλους ιππασίας τον είχαν βοηθήσει να σχεδιάσει εκ του φυσικού, ενώ φωτογραφίζοντας και φτιάχνοντας προπλάσματα εξοικειώθηκε με τη μορφολογία του αλόγου, έτσι ώστε να πετύχει τη σχέση των όγκων και την αναλογία αλόγου- ιππέα. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μεγάλων και γνωστών έργων, όπως του Γεωργίου Καραϊσκάκη , του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και φυσικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

• Ποιος ήταν ο καλλιτέχνης

Ο Γιάννης Παππάς γεννήθηκε το 1913 στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στην Εcole Superieure des Βeaux-Αrts των Παρισίων ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή της ίδιας πόλης και στο εργαστήριο του καθηγητή Ζαν Μπουσέρ . Το 1944 υπηρέτησε στην Αλεξάνδρεια, όπου έμεινε ως το 1951 δουλεύοντας και μελετώντας τα μνημεία της αιγυπτιακής τέχνης. Το 1953 εξελέγη καθηγητής των Εργαστηρίων Γλυπτικής της ΑΣΚΤ στην Αθήνα και το 1980 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει φιλοτεχνήσει πολυάριθμα αγάλματα, μνημεία και ανδριάντες. Κυριότερα έργα του ο μαρμάρινος ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου στον χώρο της Βουλής των Ελλήνων, ανδριάντες του Μακρυγιάννη και του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα . Πέθανε τον Ιανουάριο του 2005 σε ηλικία 92 ετών.

Πηγή: Το Βήμα

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=9031

18.2.10

Πρόσκληση ΠΓΔΜ για εμπλοκή της Ε.Ε. στο θέμα της ονομασίας

Συναντήσεις κοινοβουλετικών επιτροπών της ΕΕ με συμμετοχή Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - ΠΓΔΜ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια. Στη συνάντηση μετείχαν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ. Από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Τούσσας και Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημείωσε η χώρα του, σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στο θέμα της ονομασίας, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν τηρεί εποικοδομητική στάση για την επίλυση του ζητήματος αυτού. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την υπέρβαση της εκκρεμότητας αυτής, κάτι που θα ήταν προς το συμφέρον της, σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα τηρεί μία αμετακίνητη στάση η οποία δεν διευκολύνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και ορθώνει συνεχώς εμπόδια αναφορικά με την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Γκρούεφσκι ζήτησε επίσης ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ για το θέμα της ονομασίας και σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να ασκήσει πίεση προς την ελληνική πλευρά. Στην τοποθέτηση αυτή του κ. Γκρούεφσκι αντέδρασε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο κ. Γκρούεφσκι προσπάθησε να παρουσιάσει μία στρεβλή και αντιφατική εικόνα για την Ελλάδα. Ο κ. Κουμουτσάκος, στην παρέμβασή του, κατ΄αρχήν, χαιρέτισε την πρόοδο που σημείωσε η ΠΓΔΜ και τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, σημείωσε όμως ότι πολλές ενέργειες της κυβέρνησης του κ. Γκρούεφσκι δεν κινούνται στο πλαίσιο της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, φέροντας ως παραδείγματα την πρωτοβουλία της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για την επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ ΕΕ και της ΠΓΔΜ, καθώς και την χορήγηση στην ΠΓΔΜ του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, χώρας. Ακόμη αναφέρθηκε στο θετική στάση που τήρησε η Ελλάδα για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ σχετικά με την κατάργηση των χορηγήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που επιθυμούν να επισκεφθούν τις χώρες του Σέγκεν και στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στην ΠΓΔΜ αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν αξιοποίησε και δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην προσέγγιση αυτή της Ελλάδας. Σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η Ελλάδα θεώρησε πως η τελευταία γραπτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τον Οκτώβριο του 2008, κινούνταν σε μία θετική κατεύθυνση που επέτρεπε την συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όμως η ΠΓΔΜ, αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της πρότασης αυτής.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ,Αντόνιο Μιλόσοσκι, είπε ότι ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την ετοιμότητα να καταθέσει νέα πρόταση, τον Δεκέμβριο του 2009, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, μετά από παρέμβαση της ελληνικής πλευράς.

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας επεσήμανε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τους κοινωνικούς αγώνες στις δύο χώρες, ενώ ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον τόσο για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος, όσο και για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τρεμόπουλος ρώτησε τον κ. Γκρούεφσκι αν ισχύουν ακόμη οι απαντήσεις που είχε λάβει το 1992 ως δημοσιογράφος από τον Κίρο Γκλιγκόροφ ότι αποδεχόταν σύνθετη ονομασία για τη χώρα του και ότι ανησυχούσε για τις τάσεις υποτίμησης του σλαβικού πολιτισμού και θεωρούσε εθνικιστική την προσπάθεια σύνδεσης της ΠΓΔΜ με τον Μ. Αλέξανδρο. Ο κ. Γκρούεφσκι, όπως ανέφερε ο κ. Τρεμόπουλος, περιορίστηκε να αναρωτηθεί για ποιο λόγο δεν είχε υπάρξει λύση εκείνη την εποχή, αν η ηγεσία της χώρας του πίστευε όντως αυτά.

Ο κ. Τρεμόπουλος, σε ερώτησή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ, έθεσε το θέμα της ποιότητας των νερών του Αξιού και της βιώσιμης διαχείριση της ροής τους. Ο κ. Τρεμόπουλος επεσήμανε ότι σε μελέτη οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ καταγράφεται σοβαρή ρύπανση του Αξιού από 14 πόλεις και 140 βιομηχανίες στο σύνολο της λεκάνης απορροής του ποταμού.

Επιθυμητή κινητικότητα προς εξεύρεση λύσης

Όπως ανέφεραν ο Γερμανός ευρωβουλευτής, ελληνικής καταγωγής, Γιώργος Χατζημαρκάκης και οι Σλοβένοι ευρωβουλευτές Ζόραν Τάλερ και Αλόιζ Πέτερλε, το μήνυμα που απέστειλαν οι ευρωβουλευτές είναι ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή τη σύντομη περίοδο λίγων μηνών, ώστε να επιλύσει το ζήτημα με την Ελλάδα και να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Ο κ. Χατζημαρκάκης διέκρινε, όπως ανέφερε, βούληση από την πλευρά της ΠΓΔΜ, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. «Χαίρομαι που βλέπω θετική δέσμευση από τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι να επικεντρωθεί πραγματικά στις διαπραγματεύσεις. Επομένως, αναμένουμε αποτελέσματα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν θέλουμε να βαλκανιοποιήσουμε την Ευρώπη, αλλά να εξευρωπαΐσουμε τα Βαλκάνια. Εάν αυτή η ευκαιρία, η οποία θα διαρκέσει 3 με 4 μήνες, δεν αξιοποιηθεί, η καθυστέρηση θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και νυν ευρωβουλευτής, κ. Πέτερλε, δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει κάνει πολλά βήματα αναφορικά με την προσέγγισή της προς την Ε.Ε και συμπλήρωσε ότι το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί με αμοιβαίο σεβασμό.

Οι κ.κ. Χατζημαρκάκης και Πέτερλε έκριναν ως λάθος το γεγονός ότι η ΕΕ δεν συμμετείχε ενεργά μέχρι τώρα στην εκκρεμότητα της ονομασίας και πρόσθεσαν ότι τώρα δίνεται η ευκαιρία να μεσολαβήσει και να ενθαρρύνει τις συνομιλίες μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.

Ο κ. Τάλερ τόνισε ότι είναι απαραίτητη μία ισχυρή συναίνεση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας. «Το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι πλέον διμερές θέμα, αλλά ζήτημα που αφορά την σταθερότητα στην περιοχή η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι ζήτημα περιφερειακής ευθύνης. Το μήνυμα μας στην Αθήνα και στα Σκόπια είναι σαφές: αν θέλετε να διαδραματίσετε θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή πρέπει να επιλύσετε το πρόβλημα αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Τάλερ.

Αύριο, ο νέος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια για συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ στις οποίες θα εξετασθεί η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και η εκκρεμότητα της ονομασίας. Ακόμη, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια στις 23 και 24 Φεβρουαρίου και την Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου, για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σημαντικές παρεμεμβάσεις στην εκδήλωση του Πολ. Ομίλου για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα


18/2/10

O Πολιτικός Όμιλος για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα και το Ίδρυμα Δελιβάνη διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Κρίση: Πως θα βγούμε απ? αυτήν», την Πέμπτη 18/2, 7 μ.μ. στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Μίλησαν οι κύριοι Σάββας Ρομπόλης καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός Οικονομίας, ο Στέλιος Παπαθεμελής, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, όπου τόνισε τα εξής: Η Κυβέρνηση οφείλει να βρει ευρωπαϊκή λύση και πρέπει να διαπραγματευθεί με τους ομόλογούς της ως ισότιμος εταίρος. Όχι ως πτωχός συγγενής ή αποδιοπομπαίος τράγος.

Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να κάνει τίμιες κινήσεις συναίνεσης. Μόνο όλοι μαζί μπορούν να βγάλουν τον τόπο από την τραγωδία. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι αναγκαίο ένα όραμα για την Ελλάδα. Να επιλέξουμε πεδία οικονομικής δράσης που συνδέονται με το μέλλον της χώρας: Aναδιάρθρωση καλλιεργειών, προϊόντα ποιότητας μετάβαση από τον κρατικοδίαιτο στον υγιή πλούτο, άλλης ποιότητας τουρισμός. Καταπολέμηση καρτέλ. Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, Εξαρθολογισμός δημοσίων δαπανών από τα ιλιγγιώδη έξοδα για ελαττωματικά οπλικά συστήματα μέχρι τις ιλαροτραγικές δαπάνες ΜΚΟ.

Ο λαός μας και ιδίως τα νέα παιδιά έχουν ανάγκη από πρωτοβουλίες μιας αφυπνισμένης Διανόησης και των πνευματικών ανθρώπων, για μια καινούργια Μεγάλη Ιδέα κι έναν πανεθνικό συναγερμό. Στόχος η Έξοδος από την κρίση και μια Πορεία προέλασης προς το καλύτερο.

Η πολιτική τάξη έχει «εις ολόκληρον» την μείζονα ευθύνη για την κατάσταση και την υπέρβασή της. Τα «μέτρα» της πρέπει να έχουν μέτρο. Τυχόν παραβίαση και των έσχατων αντοχών του λαού θα γεννήσει κοινωνικές εκρήξεις με απροσδιόριστη έκβαση. «Πόση δυστυχία μπορεί να αντέξει ένας λαός;» (Financial Times).

Αυτή η ώρα επιτάσσει σε όλους εξουσίες, κοινωνικούς εταίρους, απλούς πολίτες οξυδερκή σωφροσύνη.

Μπορούμε να αλλάξουμε αληθινά το μέλλον.

Ακολούθησε η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Δελιβάνη όπου μεταξύ άλλων επισήμανε τα ακόλουθα:

«Το πρωταρχικό πρόβλημα της Ελλάδος, δεν είναι αυτό που επίσημα εμφανίζεται, δηλαδή το υψηλό δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, αλλά η παντελής αδυναμία επιλογής και εφαρμογής προγράμματος σταθερότητας, που θα μας υποσχόταν κάποιες πιθανότητες επίλυσης των αδιεξόδων μας. Καθώς η επιβολή παντελώς ακατάλληλου σταθεροποιητικού προγράμματος κινδυνεύει να καταδικάσει την οικονομία μας σε μακροχρόνιο μαρασμό, χωρίς και να καταλήξει στην επίτευξη του επιθυμητού στόχου, που είναι ο έλεγχος ελλειμμάτων και χρέους, - εξαιτίας της αναπόφευκτης συρρίκνωσης των δημοσίων εσόδων-, . είναι πια ζήτημα ζωής και θανάτου το δικαίωμά μας να αντιδράσουμε. Να υπενθυμίσουμε, λοιπόν, στους ευρωπαίους εταίρους μας:

· Πρώτον, ότι ο κ. Αλμούνια, που πρόσφατα, ήταν ο πρώτος που μας υπέδειξε ως το μαύρο πρόβατο της ΕΕ, - καθιστώντας μας έτσι βορά των απανταχού της υφηλίου κερδοσκόπων- ήταν ο ίδιος που τον Νοέμβριο του 2007 έδινε συγχαρητήρια στον πρ. υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη «επειδή η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που μείωνε το έλλειμμά της, κάθε χρόνο κατά 0,5% έτσι που το 2010 θα το έχει περιορίσει σε λιγότερο από 3%»!!!

Δεύτερον, βεβαίως, η χώρα μας οφείλει να περιορίσει ελλείμματα και χρέος, αλλά?.σε τι θα έβλαπτε αν, αντί για 3 χρόνια περιορισμού τους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές- μεσαιωνικής φυσικά έμπνευσης- του Συμφώνου Σταθερότητας, μας είχε εκχωρηθεί διπλάσιος χρόνος; Για ποιους ακριβώς λόγους το διευθυντήριο της ΕΕ απαιτεί από μας- προφανώς, εν γνώσει του- παντελώς ακατόρθωτα αποτελέσματα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα διεθνή συζήτηση, που χωρίς να έχει προοπτική καταλήγει, ωστόσο, σε καθημερινή διεύρυνση του αρχικού ελλείμματος, με τη συνδρομή των διεθνών κερδοσκόπων;

Τρίτον, πως και από ποιους αλήθεια θα μπορούσαν πια να αμφισβητηθούν οι τεράστιες ευθύνες του νεοφιλελευθερισμού, στο ξέσπασμα της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης, όταν ακόμη και ο αρχιερέας αυτού του συστημικού συνονθυλεύματος, ο πρ. διοικητής της FED Alain Greenspan τις ομολόγησε δημόσια; Παράλογη, λοιπόν, εγκληματική και πάνω απ? όλα αναποτελεσματική η απαίτηση του διευθυντηρίου της ΕΕ να επιβάλλει στην Ελλάδα πακέτο ακραίας μορφής νεοφιλελεύθερων συνταγών για την έξοδο από την κρίση. Πακέτου ανάλογου με αυτό που κατέστρεψε πολλές, κυρίως, λατινοαμερικανικές οικονομίες, δια χειρός ΔΝΤ, και ενόσω, όλες οι κραταιές ευρωπαϊκές οικονομίες ?και όχι μόνο- καταφεύγουν στην εφαρμογή επεκτατικής οικονομικής πολιτικής, για να αναρρώσουν. Γιατί, εμείς να δεχθούμε χωρίς συζήτηση το ρόλο εξιλαστήριου θύματος στο βωμό ενός φανατικού νεοφιλελευθερισμού.

Τέταρτον, γιατί να μην τολμήσουμε να πούμε κι άλλη μια μεγάλη αλήθεια στους εταίρους μας; Το πόσο δηλαδή μας έβλαψε, και συσσώρευσε προβλήματα, η υποχρέωσή μας μακρόχρονης εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας; Και όχι μόνο εμάς, αλλά και ολόκληρο τον Νότο. Και πριν απ? όλα τη βιτρίνα του νεοφιλελευθερισμού, την Ιρλανδία.

Πέμπτον, η υποχρέωση για πιο ευέλικτη αγορά εργασίας, που μεταξύ άλλων μας επιβάλλεται θα είναι, για μια σειρά από εμφανείς λόγους, πολλαπλώς, καταστρεπτική για την Ελλάδα.

Έκτον, τέλος, να υπενθυμίσουμε στο διευθυντήριο της ΕΕ, ότι η πολιτική εναντίον μας, απειλεί και τα δικά της θεμέλια.

Και επειδή η αδήριτη αυτή ανάγκη να αντιδράσουμε είναι, πράγματι, δύσκολο να απαιτηθεί από μια κανονική κυβέρνηση, αυτή να ενισχυθεί με ευρύτερη αντιπροσώπευση, από το σύνολο του ελληνικού λαού.»

Τι να φοβηθεί η Νέα Δημοκρατία;

Από το Blog: Δεξιός-gr


Μέχρι τώρα, η μόνη επιβεβαιωμένη "συναλλαγή" με τη SIEMENS, είναι τα 1.000.000 μάρκα που έλαβε ο Τσουκάτος και κατά τη δική του ομολογία, κατέθεσε στα κομματικά ταμεία.
Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε, αλλά ο Τσουκάτος μίλησε με παράπονο για "συντρόφους" που δεν το στήριξαν.
Χθες οι ΠΑΣΟΚοι εξήγειλλαν εξεταστική επιτροπή, με την οποία ολοφάνερα θέλουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, από την φορομπηχτική λαίλαπα και να διχάσουν την ελληνική κοινωνία, οξύνοντας τα κομματικά αντανακλαστικά.
Τι να φοβηθεί η ΝΔ από τέτοιες αστειότητες;

Προβληματίζει ακόμη ο αστεροειδής τους επιστήμονες


Αν και από γεγονός έχει παρέλθει πάνω από ένας μήνας, ακόμη οι επιστήμονες προβληματίζονται για τη σύστασή του αλλά και για την τροχιά του.

Ήταν UFO ή ένας τυχαίος αστεροειδής;
Ήταν σκουπίδι του διαστήματος ή δημιούργημα ενός ευφυούς όντος;

Ο αστεροειδής που ήταν μόλις 10-15 μέτρων και προσομοίαζε με ανθρώπινο κατασκεύασμα εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο Λίνκολν, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στις 12 Ιανουαρίου 2010.

Το ρωσικό κέντρο έρευνας Κελντίς επιβεβαίωσε, τότε, την ύπαρξη του αστεροειδούς προσθέτοντας πως δεν αποτελούσε κίνδυνο για τη Γη.

Ο αστεροειδής που πήρε την ονομασία Al30-2010 είχε μια ασυνήθιστη τροχιά και πέρασε σε απόσταση 130.000 χιλιομέτρων από την Γη.

Ρώσος αστρονόμος εντυπωσιασμένος από το είδος του ουράνιου σώματος δήλωσε πως η θεωρία της τεχνητής προέλευσης των αστεροειδών είναι προς το παρόν αδύνατη να επιβεβαιωθεί.

«Η τροχιακή περίοδος του είναι ισόχρονη με αυτή της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο. Είναι πράγματι μια ασυνήθιστη τροχιά, και η πρώτη σκέψη είναι πως αν πρόκειται για ένα (παλαιό;) ανθρώπινο προϊόν δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί», δήλωσε ο ρώσος αστρονόμος Γελένγιν.

Ο αναφερόμενος αστρονόμος παραδέχτηκε πως οι υπολογισμοί για τον χρόνο διέλευσης του άγνωστου ουράνιου σώματος στο πλησιέστερο σημείο με τη Γη δεν ήταν ακριβής. Αναμενόταν στις 12:48 ώρα Γκρήνουιτς και εμφανίστηκε στις 06:45.

Ο λανθασμένος υπολογισμός, όπως δηλώθηκε, πρόκειται περί αστρονομικού λάθους ή λόγω μια ανεξήγητης μεταβλητότητας της ταχύτητάς του ουράνιου σώματος.

Αστρονομικά κέρδη λόγω του ιού της νέας γρίπης

Θησαυρίζει η φαρμακοβιομηχανία CSL λόγω του εμβολίου κατά της νέας γρίπης

Θησαυρίζει η φαρμακοβιομηχανία CSL λόγω του εμβολίου κατά της νέας γρίπης

17 Feb 2010

Το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης δεν προστατεύει μόνο τον γενικό πληθυσμό από τον θανατηφόρο ιό. Αποδεικνύεται με μαθηματική ακρίβεια, ότι είναι και χρυσωρυχείο για την εταιρία παραγωγής του, την φαρμακοβιομηχανία CSL Αυστραλίας, που χθες ανακοίνωσε τα κέρδη της για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους.
Συνολικά τα κέρδη της CSL σημείωσαν αύξηση της τάξης του 23% και έφτασαν το ποσό των $617 εκατ. ενώ τα καθαρά κέρδη της εταιρίας από την πώληση του εμβολίου κατά της γρίπης των χοίρων εκτιμάται ότι έφτασαν τα $160 εκατ.

Τα κέρδη της CSL όπως οι αριθμοί αποκαλύπτουν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αφού αρχικά εκτιμούνταν ότι θα υπάρξει αύξηση των κερδών της αλλά όχι τόσο μεγάλη. Οι πρώτες εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών της αγοράς μιλούσαν για κέρδη που θα έφταναν το ανώτερο τα $547 εκατ.

Λογική βέβαια ήταν και η αύξηση της μετοχής της CSL μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της στοιχείων η οποία εμπορευόταν έναντι 35 σεντς χθες. Πέρυσι την ίδια περίπου εποχή η μετοχή της CSL άξιζε 17 σεντς.

Όπως εκτιμάται μετά από την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας που εδρεύει στην Μελβούρνη, τα συνολικά κέρδη της θα ξεπεράσουν το $1 δις για το οικονομικό έτος που διανύουμε.

http://neoskosmos.com/news/el/node/6313

17.2.10

Look at the dead!


16 Feb 2010

When visiting Athens today, most tourists, for obvious reasons, head straight for the Parthenon.

But if you want to experience Athens as ancient visitors experienced it, you have to start at a very different place: the Kerameikos.

The Kerameikos contains two city gates, the Dipylon and the Sacred Gate, which together marked one of the official ways into and out of the ancient city of Athens.

It was here, just inside these gates, that the great Panathenaic procession gathered and began its march up to the Acropolis to deliver a new robe to the statue of city's patron deity, Athena Polias, each year.

This was ancient Athens' most important religious and civic occasion: a time in which the city put itself on display to the rest of the ancient world. The Kerameikos was thus an incredibly important and symbolic entry point into the city.

But the Kerameikos was also Athens' graveyard. Lining the routes that spread out from the two gates into the countryside around Athens are the graves of Athens' dead.

When approaching ancient Athens, a visitor first had to walk through its graveyard before walking into Athens itself.

Visitors had to walk through a city of the dead, a place the ancient historian Thucydides called "the most beautiful part of our city", before reaching the city of the living.
For many of us today, this is a very alien concept.

It would be like having Sydney's public graveyard in the arrivals terminal of the international airport.

We often prefer today instead to hide our graveyards out of sight, to keep the inescapable reality of death out of our minds. So why was Athens so different?

In part the answer lies in the ancients' much greater openness and acceptance of death as part of life. But it is also more than that.

As you walk past the graves in the Kerameikos - still visible today - you are treated to a walk through Athens' past: aristocratic family burial mounds, democratic mass graves, monuments to those who fell fighting for Athens in time of crisis, and individual graves with magnificent grave stele (grave stones) for important members of Athens' community.

Athens was proud of its dead because they said something about what Athens stood for.

That was why Athens placed its dead at the forefront of the visitor's experience, and why, each year, the city gathered in its graveyard not just to begin the Panathenaia, but also to hear the common eulogy for its fallen.

It was, after all, in the Kerameikos, not on the Acropolis, that the orator Pericles gave his speech explaining the importance of Athens' democracy - a speech still quoted today as one of the defining texts of our history.

Michael C Scott is the author of 'From Democrats to Kings - The Brutal Dawn of a New World from the Downfall of Athens to the Rise of Alexander the Great' www.michaelcscott.com

http://neoskosmos.com/news/en/node/6281

Εβαλε ενέχυρο και τον... Παρθενώνα

17/02/2010

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει δημοσίευμα της έγκριτης οικονομικής εφημερίδας "Financial Times", σύμφωνα με το οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, λίγο μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη, τον Μάιο του 2001, είχε προτείνει ακόμη και ενδεχόμενο «τιτλοποίησης του Παρθενώνα και άλλων αρχαιολογικών χώρων…» ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Το άρθρο, που υπογράφει η ανταποκρίτρια στη χώρα μας, Kerin Hope, έχει καθαρά δηκτικό χαρακτήρα και έρχεται σε συνέχεια «αλυσίδας» άλλων δημοσιευμάτων που φιλοξενούνται στις σελίδες του διεθνούς Τύπου και αφορούν στα χρηματοοικονομικά προϊόντα που εξέτασε η χώρα μας, σε μία προσπάθεια να συρρικνωθούν τα μεγάλα χρέη της.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της δημοσιογράφου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών «τη στιγμή του εύρηκα» υποστήριξε ότι οι επενδυτικές τράπεζες θα έφερναν χρήματα στο ελληνικό κράτος με αντάλλαγμα τα έσοδα από τα εισιτήρια της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων.
«Η ιδέα της τιτλοποίησης βασίστηκε σε μελλοντικά έσοδα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων στους 6 εκατομμύρια και πλέον τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ακρόπολη και τα υπόλοιπα αρχαία μνημεία ανά την Ελλάδα» υπογραμμίζεται από την συντάκτρια.
Η λύση της τιτλοποίησης για τη μείωση του Δημόσιου χρέους, πάντως, δεν θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία, ανέφεραν διεθνολόγοι στον «Α.Τ.», τονίζοντας ωστόσο ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει γνωστή πρόθεση άλλης ευρωπαϊκής κυβέρνησης να προχωρήσει σε τιτλοποίηση των μνημείων της…
Γιατί, τελικά, το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά; Σύμφωνα με τους "Financial Times", η πρόταση του πρώην υπουργού δεν υλοποιήθηκε λόγω ενστάσεων των αρχαιολόγων, οι οποίοι και εξέφρασαν φόβους ότι αργά ή γρήγορα η Ακρόπολη θα μετατρεπόταν σε «θεματικό πάρκο σε στυλ Ντίσνεϊ»!
Αναφορά, όμως, γίνεται και σε ακόμη ένα προϊόν με τίτλο “Atlas”, που συμφωνήθηκε το 2001 με τις τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Eurobank και Εθνική, και το οποίο φέρεται να επέφερε στην ελληνική κυβέρνηση περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σχετικά με τις εξηγήσεις που ζήτησε η Ε.Ε. από την Ελλάδα για τη χρήση swaps, οι "F.T." τονίζουν ότι αντικείμενο έρευνας θα είναι «το κατά πόσο τα συναλλαγματικά swap υπολογίστηκαν τις επικρατούσες ισοτιμίες της αγοράς…».

ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ


http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=8347

Το βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης Παιδεία απέσυρε το ανθελληνικό Ελληνο"Μακεδονικό" Λεξικό


Με χαρά ανακοινώνουμε στους φίλους της ΑΝΤΙΠΑΡΑΚΜΗΣ ότι 3 μόλις ημέρες μετά την έναρξη του ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ (Τετάρτη 10 Φερουαρίου 2010) σε βάρος του βιβλιοπωλείου, το βιβλιοπωλείο "Μαλλιάρης Παιδεία" ανακοίνωσε επίσημα ότι αποσύρει το ανθελληνικό Λεξικό.


Υποσχεθήκαμε ότι ο αγώνας μας μέσω του ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ θα λήξει μόνον ΝΙΚΗΦΟΡΑ.
Μέσα σε 3 ημέρες χιλιάδες εμαιλ προωθήθηκαν και η είδηση κυκλοφόρησε σε αρκετά Ιστολόγια.
Συγχαίρουμε τους φίλους που δημιούργησαν ακόμη και
γκρουπ στο facebook (με 763 εγγεγραμμένα μέλη μία ημέρα μετά τη δημιουργία του).
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην δημοσιοποίηση του ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ.

ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΤΙΜΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1914 πάνω από 2000 Ιερολοχίτες, έχοντας επί κεφαλής τον Πρόεδρο Γεώργιο Ζωγράφο και τα μέλη της Κυβερνήσεως, τον Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο, τον Κορυτσάς Γερμανό, τον Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα, τον Αλέξανδρο Καραπάνο, τον Ιωάννη Παρμενίδη και τον Δημήτριο Δούλη, κήρυξαν επίσημα την αυτονομία ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου.
Ακολούθησε ο ένοπλος αγώνας των Βορειοηπειρωτών απέναντι στον Αλβανικό Στρατό κατοχής, απέναντι στα μεγάλα ξένα συμφέροντα και απέναντι στην αδιάφορη στάση της... επίσημης Ελλάδας. Και τα κατάφεραν με αίμα και θυσίες με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής να παρέμβουν και να οδηγηθούμε στην ανακωχή της 24ης Απριλίου και την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας την στις 17 Μαίου που προβλέπει την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
Πρωτόκολο που προέβλεπε τα παρακάτω:

  • Η Βόρειος Ήπειρος αναγνωρίζεται ως Αυτόνομη Πολιτεία στα πλαίσια του αλβανικού κράτους.
  • Αποστέλλει βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο.
  • Η ελληνική καθίσταται επίσημη γλώσσα της Βορείου Ηπείρου (στη διοίκηση και τα σχολεία), ενώ η αλβανική θα διδάσκεται προαιρετικά.
  • Η Βόρειος Ήπειρος θα διατηρεί δική της χωροφυλακή και δικά της δικαστήρια.

Ένα πρωτοκολο όμως που έμεινε ανενεργό και παραμένει και εως τις μέρες μας, παρατημένο και από την μάνα Ελλάδα, όπως παρατημένα από τον ακραίο Ελλαδιτισμό, παραμένουν όλα τα Εθνικά μας ζητήματα.

Αυτήν την ημέρα, της ανακήρυξης του Αυτονομιακού Αγώνα,τιμούν και θυμούνται καθε χρόνο οι αδερφοι μας Βορειοηπειρώτες.
Μαζί τους και φέτος οι ''Ανένταχτοι Πατριώτες'' ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Συλλόγου Βορειοηπειρωτών» τιμούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 11 το μεσημέρι, βρισκόμενοι δίπλα τους στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (πίσω από την πλατεία Κολοκοτρώνη) και στην πορεία που θα ακολουθήσει για την επίσημη κατάθεση Στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

Φέτος υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να δώσουμε δυναμικό παρόν.
Το Εθνοκτόνο νομοσχέδιο για τη παροχή ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες αφορά άμεσα τους Βορειοηπειρώτες καθώς η εξίσωση τους με τους Αλβανούς είναι για τον Αυτονομιακό Αγώνα τους ότι πιο προσβλητικό. Οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες εξισώνονται με τους ''Ελληνοποιημένους'' Αλβανούς.
Δεν το ανεχόμαστε και δεν θα το επιτρέψουμε.

«ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ»

http://www.patriwtes.gr/2010/02/21.html

Muslims Demand Equal Treatment

Skopje Sinisa-Jakov Marusic
Skopje downtown
Skopje downtown
FYROMacedonia’s Islamic Religious Community, IVZ, the second largest religious group in the country, has complained about unequal treatment by the state in the case of mosque and church reconstruction in the main square in Skopje.
The IVZ, which is keen to rebuild the Burmali mosque on Skopje’s main square, said that the same rules should be applied in their case as in the case of the "Macedonian" Orthodox Church, MPC, which plans to rebuild an old church in the same area.

Last year the state sold the lot designated for the church to the MPC in a direct deal for a price considered to be symbolic rather than reflective of market value.

“If the state helped MPC, the same kind of help should be offered to IVZ. We simply ask for equal treatment” IVZ head Hadzi Sulejman Efendi Rexhepi told media.

He explained that they would keep silent if the state decided that the idea for building a church and a mosque on the central plaza was rushed and too risky for ethnic and religious relations.

IVZ voiced its demand last year for the rebuilding of the mosque that was torn down in the early 20th century after the government announced its plan to rebuild the church St. Constantine and Helena, which was damaged during the 1963 earthquake that wreaked havoc on Skopje.

Faced with charges brought before the Constitutional Court regarding the secular nature of the project, the government later sold the lot to the MPC and now says it no longer has anything to do with the building's reconstruction.

In 2001 "Macedonia" suffered a short-lived armed conflict between the state security forces led by the "Macedonian" majority, and ethnic Albanian militants. The country’s "Macedonian" majority is mainly Orthodox Christian while the ethnic Albanians, which make up one quarter of the population, are mostly Muslim.

16.2.10

Η δήλωση Γκλιγκόροφ για 100.000 Έλληνες στα Σκόπια

Documents

Η Δήλωση/Ομολογία Γκλιγκόροφ στην Τσεχική εφημερίδα CESKY DENIK για Ελληνική Μειονότητα 100,000 ατόμων.

H δήλωση όπως αναδημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Τα Νέα την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 1993.

H συνέχεια στο history-of-macedonia.com