Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10.4.10

Πέταξε με αερόστατο στην Αρκτική



Ο Jean-Louis Etienne  απογειώνεται από τη Νορβηγία





Απρίλιος 2010-(AFP)



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πολυσυζητημένη διάβαση με αερόστατο πάνω από την Αρκτική.

Η επιτυχία αυτή ανήκει στον Γάλλο εξερευνητή Jean-Louis Etienne , ο οποίος απογειώθηκε πριν από πέντε μέρες από τη Νορβηγία και προσγειώθηκε σήμερα στην τούνδρα της ανατολικής Σιβηρίας.

Ο ατρόμητος 63χρονος (!) εξερευνητής διέσχισε 3.130 μίλια με ειδικό αερόστατο πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη του Etienne, το εγχείρημα του ήταν τρομερά κοπιαστικό και αισθάνθηκε ανακούφιση που όλα πήγαν στην εντέλεια. Οι ‘δύσκολες στιγμές’ του ήταν η υπερβολική κόπωση αφού είχε να κοιμηθεί σχεδόν πέντε μέρες!

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να προσγειωθεί στην Αλάσκα αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει κατεύθυνση, έπειτα από χιονοθύελλα που τον χτύπησε κοντά στον Βόρειο Πόλο, την περασμένη Τετάρτη, και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν μπορούσαν να φορτιστούν οι μπαταρίες μέσω των ηλιακών συλλεκτών τους.

Στη διάρκεια της ‘τρελής’ αυτής διαδρομής, οι ερευνητές μέτρησαν τα ποσοστά του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας και την ποιότητα του αέρα του αρκτικού κύκλου.

Σημειώνεται πως ο Etienne, στα ‘νιάτα’ του, σε ηλικία 39 ετών, το 1986, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφθασε στο Βόρειο Πόλο.


Στην Ελλάδα ο Θανάσης Λερούνης








Στην Ελλάδα ο καθηγητής Λερούνης


Γεώργιος Ιβάνωφ (1911-1943) μια βιογραφία

Ο Γεώργιος Σαΐνοβιτς Ιβάνωφ (Jerzy Szajnowicz Iwanow) ήταν αθλητής, Πολωνός στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Βαρσοβία στις 14-12-1911. Μετά τον θάνατο του Ρώσου πατέρα του, η Πολωνίδα μητέρα του παντρεύτηκε τον Έλληνα Γιάννη Λαμπριανίδη και μετακόμισαν οικογενειακά στη Θεσσαλονίκη. Στα χρόνια της εφηβείας του το 1928, ο Ιβάνωφ γράφτηκε στον μεγάλο αθλητικό όμιλο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης αγωνιζόμενος αρχικά με επιτυχία στην ποδοσφαιρική του ομάδα.

"Εκείνος και... Εκείνος" - Θέατρο στα Καφέ της Πόλης

                                                                                     

Βάζω το θέατρο, βάζεις τον καφέ;  Θέατρο στα Καφέ της Πόλης
«Εκείνος και… Εκείνος»
του Κώστα Μουρσελά σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα
από τις 16 Απριλίου

Βάζω το θέατρο, βάζεις τον καφέ;

Επτά χώρες ζητούν την επιστροφή συγκεκριμένων αρχαιολογικών αντικειμένων

-Και η Ελλάδα-


 Άμμων - Ζευς

 
Τη δημιουργία ενός καταλόγου που θα περιλαμβάνει τις αρχαιότητες τις οποίες ζητούν να επιστραφούν κατά προτεραιότητα αποφάσισαν οι χώρες που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη στο Κάιρο για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Επτά χώρες -η Αίγυπτος, η Συρία, η Γουατεμάλα, η Νιγηρία, η Ελλάδα, το Περού και η Λιβύη- από τις 22 που συμμετείχαν στη διάσκεψη υπέβαλαν τους καταλόγους τους με τα αρχαία αντικείμενα που ζητούν να τους επιστραφούν κατά προτεραιότητα από άλλες χώρες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, μετά από το τέλος της διήμερης διάσκεψης.

Ο κ. Χαουάς ανέφερε ακόμη ότι οι υπόλοιπες χώρες έχουν περιθώριο ενός μήνα για να υποβάλλουν τις δικές τους λίστες.

Για την Ελλάδα προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το Κάιρο ζητά την επιστροφή έξι αρχαιοτήτων μεγάλης αξίας μεταξύ των οποίων την προτομή της Νεφερτίτης (Βερολίνο), τη στήλη της Ροζέτας (Λονδίνο), και το ζωδιακό κύκλο της Ντεντέρα (Παρίσι).

Το Περού ανακοίνωσε ότι ζήτησε τις συλλογές από την πόλη των Ίνκας στο Μάτσου Πίτσου που εκτίθενται στο Μουσείο του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέiλ, καθώς και νομίσματα, κεραμικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα του πολιτισμού των Παράκας, τα οποία βρίσκονται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ο Ζάχι Χαουάς σημείωσε ότι οι χώρες που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την «ιστορική» διάσκεψη είναι «σύμφωνες να αγωνιστούν μαζί».

«Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και τα νομικά και δικαστικά πλαίσια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε ο κ. Χαουάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

9.4.10

Η Αστρονομία στην Αρχαία Ελλάδα


Μετά τον Ορφέα, τον Ησίοδο και τον Όμηρο αρχίζει η επιστημονική ανάπτυξη της Αστρονομίας στην Ελλάδα με τον Θαλή, περίπου το 600 π.Χ., η οποία χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια μιας σειράς αστρονόμων να διατυπώσουν νόμους για τα παρατηρούμενα αστρονομικά φαινόμενα. Στην προσπάθεια τους αυτή ανάπτυξαν και διάφορες υποθέσεις σχετικά με τη δομή και την αρχή του σύμπαντος (κοσμολογία).
Ο Θαλής, που θεωρείται ο πατέρας της ελληνικής και παγκόσμιας φιλοσοφίας έζησε στη Μίλητο από το 624 ως το 564 π.Χ.. Ήταν όχι μόνο παρατηρητής του ουρανού (όπως οι παλιότεροι Ησίοδος, Όμηρος και Ορφέας), αλλά και θεωρητικός αστρονόμος. Ήταν ο πρώτος που είπε ότι η Σελήνη 


λαμβάνει το φως από τον Ήλιο. Πρόβλεψε την έκλειψη του ηλίου που έγινε το 585 π.Χ., υπολόγισε πρώτος την διάρκεια του έτους σε 365 ημέρες και ότι η διάμετρος του Ηλίου ήταν το 1/720 της φαινόμενης τροχιάς του περί τη Γη. Συγχρόνως βρήκε ότι η σχέση αυτή υπάρχει και μεταξύ της διαμέτρου της Σελήνης και της τροχιάς της περί την Γη. Γνώριζε, επίσης, ότι οι εκλείψεις του ήλιου παρουσιάζονταν σε περιόδους 223 σεληνιακών κύκλων. Δίκαια λοιπόν θεωρείται ο πρώτος Έλληνας αστρονόμος.
Ο Αναξίμανδρος. (610-545 π.Χ.) ήταν νεότερος, μαθητής και διάδοχός του Θαλή στη σχολή της Μιλήτου. Υποστήριζε ότι η αρχή των όντων ήταν το άπειρο, δηλαδή η αιώνια και συνεχώς μεταβαλλόμενη ύλη, επινόησε το πρώτο ηλιακό ημερολόγιο, σχεδίασε τον πρώτο χάρτη της έως τότε γνωστής γης και ασχολήθηκε με αστρονομικά και κοσμολογικά ζητήματα. Θεωρείται ο πρόδρομος της μαθηματικής προσέγγισης στην αστρονομία. Μίλησε πρώτος για το ότι η Γη είναι μετέωρη και για την κίνηση της γύρω από το κέντρο του κόσμου (προφανώς τον ήλιο). Μέτρησε πρώτος τις αποστάσεις των πλανητών από τη Γη καθώς και τα μεγέθη τους. Σχεδίασε τον πρώτο χάρτη της ουράνιας σφαίρας, χάραξε την κίνηση του Ήλιου πάνω στην εκλειπτική, μέτρησε δε με σχετική ακρίβεια την λόξωση της εκλειπτικής (24ο αντί της σωστής 23ο 27′). Υπολόγισε με τον γνώμωνα τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες.
Ο Αναξιμένης (585-528 π.Χ.) διαδέχτηκε τον Αναξίμανδρο στη σχολή. Πίστευε ότι η αρχή των όντων ήταν ο αέρας, που, με την κίνηση, αλλού γίνεται νερό και αλλού γίνεται αιθέρας και φωτιά. Κατάλαβε πρώτος ότι το φως του φεγγαριού προέρχεται από τον ήλιο και εξήγησε φυσικά τις εκλείψεις του ήλιου και του φεγγαριού.
Στον Πυθαγόρα (580-500 π.Χ. περίπου) και τους μαθητές του οφείλουμε την εξήγηση των εκλείψεων και των φάσεων της Σελήνης. Διατύπωσαν δε για πρώτη φορά νόμους για την κίνηση των πλανητών και την απόσταση τους από τον Ήλιο. Δημιούργησε ένα αστρονομικό σύστημα θέτοντας μια κεντρική εστία πυρός ως «εστία του παντός», γύρω από την οποία περιφέρονται τα ου -ράνια σώματα, συμπεριλαμβανομένων του Ήλιου, της Γης και της Αντίχθωνος, η οποία περιλάμβανε το μη ορατό μέρος της Γης. Λέγεται ότι εφηύρε την «αρμονία των σφαιρών» και ότι αναγνώρισε πως ο Αυγερινός και ο Αποσπερίτης εί -ναι ουσιαστικά ένα και το αυτό αντικείμενο (η Αφροδίτη).
Ηράκλειτος ο Εφέσιος (540-480 π.Χ περίπου)—Έλληνας φυσικός φιλόσοφος που άσκησε μεγάλη επίδραση στην επιστημονική σκέψη της εποχής του. Πίστευε πως η μεταβολή είναι η μόνη βεβαιότητα για το σύμπαν, και το πυρ η θεμελιώδης αρχή του. Θεωρούσε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μια παγκόσμια ψυχή.
Ο Φιλόλαος (6ος-5ος αιώνας π.Χ.) ήταν ο πρώτος που εκθρόνισε τη Γη από το κέντρο του Κόσμου και στη θέση της έβαλε μια πύρινη σφαίρα μια Εστία γύρω από την οποία στρέφεται η Γη κάθε 24 ώρες. Θεωρούσε ότι ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη περιφέρονται γύρω από αυτή την πύρινη σφαίρα. Η επινόηση αυτή του πυθαγόρειου Φιλόλαου – ότι η Γη και η Σελήνη κινούνται – ήταν πραγματική επανάσταση για την εποχή του. Σήμερα δεχόμαστε ότι η Εστία του Φιλόλαου και των Πυθαγορείων ήταν ο Ήλιος. 
Ο Αναξαγόρας (γεννήθηκε στις Κλαζομενές της Ιωνίας περί το 500 π.Χ.) πίστευε για τη Γη πως έχει τυμπανοειδές σχήμα και πως συγκρατείται στον αέρα. Τον Ήλιο ο Αναξαγόρας τον θεωρούσε ως διάπυρο λίθο κι όχι ο θεός Απόλλων ή ο Φοίβος, ενώ το μέγεθός του ήταν μεγαλύτερο από την Πελοπόννησο. Για τη Σελήνη πίστευε πως ήταν ετερόφωτη, αλλά τη θεωρεί ως μια δεύτερη Γη που κατοικείται από ανθρώπους και άλλα όντα. Και για τα άστρα έλεγε ότι έχουν όμοια μορφή με αυτή του Ηλίου. Ασχολήθηκε επίσης με τους κομήτες και τους διάττοντες αστέρες, ενώ για τους μετεωρίτες, ο Αναξαγόρας πιστεύει ότι ήταν λίθοι που στροβιλίζονται και έλκονται από τη Γη. Καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί εισήγαγε κενά δαιμόνια, αλλά πρόλαβε και έφυγε. Στον τάφο του γράφτηκε: “Εδώ αναπαύεται ο Αναξαγόρας, που για τον ουράνιο κόσμο βρήκε την αλήθεια”.
Ο Μέτων (έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα) υπήρξε αστρονόμος, γεωμέτρης και μηχανικός. Επινόησε έναν ημερολογιακό κύκλο βασισμένο στις κινήσεις της Σελήνης, που είναι γνωστός ως Κύκλος του Μέτωνα ή Κύκλος της Σελήνης. Η δημιουργία ενός σταθερού συστήματος χρονολόγησης – το οποίο θα καθόριζε την περιοδικότητα των φαινομένων σε σχέση με κάποια σταθερά αριθμητικά δεδομένα – ήταν βασική προϋπόθεση για να υπάρξει πρακτική αστρονομία βασισμένη στα μαθηματικά. Ο Μέτων παρατηρώντας την περιοδικότητα της Σελήνης και καταγράφοντας τους χρόνους εμφάνισης των πανσελήνων, για πολλά έτη, συνειδητοποίησε μια σειρά κανονικοτήτων και επαναλήψεων. Προσδιόρισε λοιπόν ότι ανά 19 έτη επαναλαμβάνεται η ίδια σειρά των πανσελήνων, παρατήρηση με την οποία ήταν δυνατό να προβλεφθούν ακριβώς οι μελλοντικές πανσέληνοι. Τις αστρονομικές παρατηρήσεις του ο Μέτων τις πραγματοποιούσε με ένα αστρονομικό όργανο, τον γνώμονα ή ηλιοτρόπιο. Με την βοήθεια του γνώμονα ανακάλυψε ότι οι ισημερίες και οι τροπές δεν διαιρούσαν το έτος σε 4 εποχές ίσης διάρκειας, κάτι που λέγεται ότι είχε υποστηριχθεί παλαιότερα και από το Θαλή. Ο κύκλος του Μέτωνα χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως παραλλαγή για το εβραϊκό ημερολόγιο, καθώς και από τη χριστιανική εκκλησία για τον προσδιορισμό των εορτών. Έφτιαξε επίσης ένα παρατηρητήριο στον Κολωνό, ηλιακό ρολόι στην Πνύκα.
Ο Πλάτωνας (427-347 π.Χ.) εκτός από φιλόσοφος άσκησε μεγάλη επίδραση στην εποχή του και σαν αστρονόμος. Θεωρούσε την αστρονομία κλάδο των μαθηματικών ενώ στην Πολιτεία περιέγραψε την κίνηση των ουρανίων σωμάτων με την βοήθεια περιστρεφόμενων σφονδύλων. Θεωρούσε το σύμπαν σφαιρικό και τη Γη να κατέχει το κέντρο του. Στο τέλος της ζωής του, όμως σύμφωνα με τον Πλούταρχο, αφού διάβασε τα έργα του Φιλόλαου μετάνιωσε που έβαλε τη Γη στο κέντρο του κόσμου.
Ο Εύδοξος ο Κνίδιος (408 -355/3 πΧ), ήταν σπουδαίος μαθηματικός και γεωμέτρης. Αυτή η ιδιότητα του τον βοήθησε να ασχοληθεί με την αστρονομία. Η Σχολή που ίδρυσε στον Κύζικο άκμασε για πολύ καιρό και τα γραπτά του χρησίμευσαν για πρωτότυπο στη συλλογή «Μικρή Αστρονομία», που παρουσίαζε σε γεωμετρική μορφή το σύνολο των θεωρημάτων που αναφέρονται στη σφαίρα και στην ημερήσια περιστροφή. Πρώτος αυτός εφάρμοσε τη μέθοδο, που ακολούθησε ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, για να υπολογίσει την απόσταση της Γης από τη Σελήνη και τον Ήλιο. Και το κυριότερο συνέλαβε την πρώτη γεωμετρική θεωρία για την κίνηση των πλανητών (με ομόκεντρες σφαίρες που περιστρέφονται η μια μέσα στην άλλη). Πάλι πρώτος απέδειξε τη σφαιρικότητα της Γης, την οποία χώρισε σε ζώνες, και μέτρησε για πρώτη φορά την περίμετρό της. Διόρθωσε την “οκταετηρίδα” του Κλεοστράτου, ο οποίος συνέδεε το σεληνιακό με το ηλιακό έτος. Χαρτογράφησε τους αστερισμούς του Ισημερινού και των Τροπικών κύκλων, και τους έδωσε ονόματα σύμφωνα με τον Ίππαρχο. Μέτρησε τις περιόδους πέντε πλανητών, δίδοντας τους τις εξής τιμές: Άρης 2 έτη (πραγματική 1.88), Δίας 12 έτη (11.86) και Κρόνος 30 έτη (29.46). Θεωρείται σαν ιδρυτής της θεωρητικής αστρονομίας και της ουρανίου μηχανικής. Πάνω στο έργο του βασίστηκε αργότερα όπως είπαμε ο αστρονόμος Αρίσταρχος ο Σάμιος.  Τέλος ίδρυσε αστεροσκοπεία σε πολλά μέρη.
Ο Ηρακλείδης ο Ποντικός (390-330 π.Χ.) γεννήθηκε μεν στην Ηράκλεια του Πόντου, αλλά σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα υπό τον Πλάτωνα και Αριστοτέλη.  Οι Αθηναίοι τον αποκαλούσαν και “παραδοξολόγο”, γιατί εισήγαγε επαναστατικές ιδέες στην αστρονομία. Ο Ηρακλείδης διατύπωσε πρώτος τη θεωρία ότι ο χώρος είναι άπειρος. Παραδεχόταν και δίδασκε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της σε 24 ώρες και απέδιδε την ημερήσια περιστροφή της Ουράνιας σφαίρας στην περιστροφή της Γης. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Ηρακλείδης είχε υπόψη του, εκτός της ημερήσιας κινήσεως του Ήλιου κατά την ανάδρομη φορά, και την ετήσια κίνηση αυτού επί της εκλειπτικής κατά την ορθή φορά. Για τη θεωρία των άστρων, πλανητών και απλανών, ο Ηρακλείδης ταυτίζεται με τα πυθαγόρεια δόγματα και ισχυριζόταν πως κάθε αστέρας υφίσταται σαν ένας κόσμος που περιλαμβάνει και αέρα και αιθέρα, μέσα στον άπειρο αιθέρα. Θεωρούσε τους κομήτες ως σύννεφα που βρίσκονται σε πολύ μεγάλο ύψος και φωτίζονται από το ανώτερο φως το ίδιο με εκείνο του Ολύμπου των Πυθαγορείων. Ο Συμπλίκιος ανέφερε ότι ο Ηρακλείδης ο Ποντικός και ο Αρίσταρχος ο Σάμιος πιστεύουν ότι ο Ουρανός και τα άστρα μένουν ακίνητα ενώ η Γη γυρίζει γύρω από τους πόλους του ισημερινού με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά κάνοντας μια περιστροφή περίπου την ημέρα. Ο Πρόκλος αναφέρει ότι ο Ηρακλείδης σε αντίθεση από τον Πλάτωνα που πίστευε ότι η Γη είναι ακίνητη, υποθέτει ότι αυτή κινείται κυκλικά και ότι ο ουρανός και οι απλανείς αστέρες παραμένουν ακίνητοι (ενώ η Γη κάνει περιστροφή γύρω από τον άξονά της), κάτι αντίθετο με τα φαινόμενα και την απλή λογική.
Κάλλιπος ο Κυζικηνός (ήκμασε τον 4ο π.Χ. αιώνα) —Έλληνας αστρονόμος, μαθητής του Ευδόξου. Διόρθωσε και βελτίωσε χη θεωρία του μέντορα του για τις ομόκεντρες σφαίρες ώστε να εξηγείται η κίνηση του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών.
Ο Αριστοτέλης (384 – 322 π.Χ.) μαζί με τον δάσκαλό του Πλάτωνα αποτελεί τη φωτεινή δυάδα της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου. Υπήρξε σοφός μεγαλοφυής, εγκυκλοπαιδικός, φυσιοδίφης, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας. Θεωρείται σαν ο μεγαλύτερος συστηματικός μελετητής στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού. Το έργο του αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, κλειστό, οικουμενικό σύστημα έρευνας και διδασκαλίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γραπτά για τη Βιολογία, την Ποίηση, τη Μετεωρολογία, την Πρώτη Φιλοσοφία (ή Μεταφυσική), τη Ρητορική και την Πολιτική. Οι αστρονομικές αντιλήψεις του Αριστοτέλη ίσχυαν μέχρι την Αναγέννηση με τη μορφή του γεωκεντρικού συστήματος του Πτολεμαίου και αντικαταστάθηκαν από το ηλιοκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου.
Στο έργο του “Περί του Ουρανού” ο Κόσμος στο σύνολό του αποτελεί σφαιρικό χώρο του οποίου το κέντρο κατέχει η επίσης σφαιρική Γη. Ο Αριστοτέλης έδωσε δύο επί πλέον λόγους γιατί η Γη ήταν στρογγυλή. Πρώτον, σημείωσε ότι η γήινη σκιά πάντα έκανε μια κυκλική στεφάνη πάνω στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης, η οποία εξηγείται μόνο αν η Γη ήταν σφαιρική. Εάν η Γη ήταν ένας δίσκος, η σκιά της θα εμφανιζόταν ως επιμηκυσμένη έλλειψη τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της έκλειψης. Δεύτερον, ο Αριστοτέλης ήξερε ότι οι άνθρωποι που ταξίδεψαν προς το Βορρά, είδαν τον Πολικό Αστέρα να ανατέλλει υψηλότερα στον ουρανό, ενώ προς το Νότο είδαν τον Πολικό αστέρα να βυθίζεται. Σε μια επίπεδη Γη, οι θέσεις των αστεριών δεν θα μεταβάλλονταν με τη τοποθεσία της παρατήρησης.
Ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι η Γη είναι σφαιρική αλλά όχι πολύ μεγάλη, ενώ ήταν ακίνητη. Σε ένα χωρίο του ο Αριστοτέλης μας πληροφορεί ότι το μήκος της περιμέτρου της γήινης σφαίρας δεν είναι μεγάλη σε σύγκριση με τους όγκους των άλλων αστεριών. Και την υπολόγισε σε τεσσαράκοντα μυριάδες στάδια που ισοδυναμούν με 73.000 χλμ. δηλαδή με το διπλάσιο σχεδόν του πραγματικού μήκους. Ως προς τους πλανήτες δέχεται ο Αριστοτέλης ότι είναι σε σειρά απόστασης: Σελήνη, Ήλιος, Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Ζεύς και Κρόνος.
Περίπου το 330 π.Χ. ο Αριστοτέλης αναγνώρισε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη είναι σφαίρες, και ότι οι τροχιές τους γύρω από τη Γη είναι κυκλικές. Έδειξε ότι οι κινήσεις των πλανητών θα μπορούσαν να κατασκευαστούν από έναν συνδυασμό διάφορων κυκλικών κινήσεων. Αλλά μετά από προσεκτική μελέτη αποφάσισε ότι ο ήλιος δεν ήταν στο κέντρο αυτών των τροχιών, έτσι επέλεξε τη Γη ως το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.
Ο Αριστοτέλης εξήγησε σωστά τις εκλείψεις του ήλιου και της Σελήνης, και συμπέρανε ότι η Γη ήταν σφαιρική από τη σκιά της πάνω στο φεγγάρι. Έκανε ακόμη και μια σωστή εκτίμηση της γήινης ακτίνας. Επιπλέον, αναγνώρισε ότι τα αστέρια πρέπει να είναι πολύ απόμακρα και υποστήριξε ότι ήταν κι αυτά σφαιρικά. Επίσης έθεσε ως αίτημα ότι τα αστέρια πρέπει να βρίσκονται πέρα από μια ορισμένη απόσταση.
Λόγω του τρομακτικού κύρους του η άποψη του Αριστοτέλη για την ακίνητη Γη έγινε αιτία να μην διαδοθεί η άποψη του Φιλολάου περί κινήσεως της Γης, ούτε του Αρίσταρχου του Σάμιου που υποστήριζε το ηλιοκεντρικό σύστημα.
Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (310 – 230 π.Χ.) ήταν αστρονόμος και μαθηματικός από τη Σάμο. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που σε έργο του πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο, θέτοντας τον Ήλιο και όχι τη Γη στο κέντρο του γνωστού Σύμπαντος. Για το λόγο αυτό είναι συχνά γνωστός ως ο Έλληνας Κοπέρνικος. Οι ιδέες του περί Αστρονομίας δεν είχαν γίνει αρχικά αποδεκτές και θεωρήθηκαν κατώτερες από εκείνες του Αριστοτέλη και του Πτολεμαίου, έως ότου αναγεννήθηκαν επιτυχώς και αναπτύχθηκαν από τον Κοπέρνικο περίπου 2000 χρόνια μετά. Ως εκ τούτου, ο Αρίσταρχος πίστευε ότι τα αστέρια βρίσκονται σε άπειρη απόσταση, και αυτό το θεωρούσε ως εξήγηση για την απουσία ορατής παράλλαξης, δηλαδή της παρατηρούμενης κίνησης των αστέρων καθώς η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο. Στην πραγματικότητα τα αστέρια βρίσκονται πολύ πιο μακριά από όσο είχε υποτεθεί στην αρχαιότητα, το οποίο ερμηνεύει το γεγονός ότι η αστρική παράλλαξη είναι ανιχνεύσιμη μόνο με τηλεσκόπια. Αλλά είχε υποτεθεί ότι το γεωκεντρικό μοντέλο ήταν μια απλούστερη και καλύτερη εξήγηση για την έλλειψη παράλλαξης. Ο Αρίσταρχος παρατήρησε την κίνηση της Σελήνης διαμέσου της σκιάς της Γης κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης Σελήνης. Εκτίμησε ότι η διάμετρος της Γης ήταν 3 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Σελήνης. Χρησιμοποιώντας τον υπολογισμό του Ερατοσθένους ότι η περιφέρεια της Γης ήταν 42.000 χλμ., συμπέρανε ότι η Σελήνη έχει περιφέρεια ίση με 14.000 χλμ. Σήμερα, είναι γνωστό ότι η Σελήνη έχει περιφέρεια περίπου ίση με 10.916 χλμ.  Ο Αρίσταρχος παρατήρησε ότι ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη σχηματίζουν σχεδόν μια ορθή γωνία τη στιγμή του πρώτου ή του τελευταίου τετάρτου της Σελήνης. Εκτίμησε ότι η γωνία ήταν 87°. Χρησιμοποιώντας σωστά τη Γεωμετρία, αλλά με λανθασμένα στοιχεία παρατήρησης, ο Αρίσταρχος συμπέρανε ότι ο Ήλιος ήταν 20 φορές πιο μακριά από ό,τι η Σελήνη. Στην πραγματικότητα ο Ήλιος είναι περίπου 390 φορές πιο μακριά. Εντόπισε ότι η Σελήνη και ο Ήλιος έχουν σχεδόν το ίδιο φαινόμενο μέγεθος από τη Γη και συμπέρανε ότι οι διάμετροί τους θα είναι ανάλογοι με την απόστασή τους από τη Γη. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ήλιος είχε 20 φορές μεγαλύτερη διάμετρο από τη Σελήνη, κάτι που είναι υπολογιστικά λογικό και σωστό, αλλά επίσης λάθος (αφού στηρίζεται σε λάθος δεδομένα). Η εκτίμησή του όμως αυτή υποδεικνύει ότι ο Ήλιος είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερος από τη Γη, κάτι που υποστηρίζει το ηλιοκεντρικό μοντέλο.
Ο Ερατοσθένης (276 – 194 π.Χ.) ήταν μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος. Από τα πιο σπουδαία επιτεύγματά του ήταν ότι υπολόγισε για πρώτη φορά το μέγεθος της Γης, ότι κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς, και ότι κατασκεύασε ένα χάρτη του τότε γνωστού κόσμου. Είχε αρκετές σημαντικές συνεισφορές στην Αστρονομία, όπως τον σφαιρικό αστρολάβο που τον χρησιμοποιούσαν ευρέως μέχρι την εφεύρεση του πλανηταρίου τον 18ο αιώνα. Αναφέρεται ότι είχε υπολογίσει την περιφέρεια της Γης γύρω στο 240 π.Χ. χρησιμοποιώντας το ύψος του Ηλίου κατά την εαρινή ισημερία κοντά στην Αλεξάνδρεια και στη νήσο Ελεφαντίνη, κοντά στη Συήνη (το σημερινό Ασουάν της Αιγύπτου). Εκτός από την ακτίνα της Γης ο Ερατοσθένης προσδιόρισε την καμπυλότητα του ελλειψοειδούς, μέτρησε την απόκλιση του άξονα της Γης με μεγάλη ακρίβεια δίνοντας την τιμή 23° 51′ 15″, κατασκεύασε έναν αστρικό χάρτη που περιείχε 675 αστέρες, πρότεινε την προσθήκη στο ημερολόγιο μίας ημέρας ανά τέσσερα χρόνια και προσπάθησε να συνθέσει μία ιστορία βασισμένη σε ακριβείς ημερομηνίες.
Η εποχή του Ερατοσθένη ήταν έτοιμη για επιτεύγματα όπως η μέτρηση των πραγματικών διαμέτρων του Ήλιου, της Σελήνης και της Γης, και των μεταξύ τους αποστάσεων. Αυτές οι μετρήσεις υπήρξαν ορόσημα στην ιστορία της αστρονομίας, αντιπροσωπεύοντας τα πρώτα διστακτικά βήματα στην πορεία της κατανόησης ολόκληρου του σύμπαντος. Ο Ερατοσθένης σαν πραγματικός επιστήμονας χρησιμοποίησε όχι μόνο τις προηγούμενες γνώσεις για την σφαιρική Γη και τα απαραίτητα μαθηματικά εργαλεία, αλλά σχεδίασε και τα αναγκαία πειράματα. Η άποψη ότι η Γη ήταν σφαιρική Γη ήταν αποδεκτή στην αρχαία Ελλάδα, το είχαν καταλάβει γιατί έβλεπαν τα πλοία, μετά τον απόπλου, να εξαφανίζονται σιγά σιγά στον ορίζοντα μέχρι που από το λιμάνι φαινόταν μόνο η κορυφή του καταρτιού τους. Κάτι τέτοιο είχε νόημα μόνο αν η επιφάνεια της θάλασσας καμπυλωνόταν. Αν η θάλασσα είχε καμπυλωμένη επιφάνεια, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως είναι σφαίρα. Αυτή η άποψη ενισχύθηκε με την παρατήρηση των εκλείψεων της Σελήνης: κατά την έκλειψη, η Γη έριχνε στη Σελήνη μια σκιά σε σχήμα κυκλικού δίσκου, ακριβώς όπως το σχήμα που θα περιμέναμε από ένα σφαιρικό αντικείμενο. Ίδιας σπουδαιότητας ήταν και το γεγονός ότι όλοι μπορούσαν να δουν ότι η ίδια η Σελήνη ήταν στρογγυλή, γεγονός που υποδείκνυε ότι η σφαίρα ήταν η φυσική κατάσταση ύπαρξης, ενισχύοντας την υπόθεση ότι και η Γη είναι στρογγυλή. Όλα άρχισαν να αποκτούν νόημα, ακόμη και τα γραπτά του έλληνα ιστορικού και ταξιδευτή Ηρόδοτου που μιλούσε για ανθρώπους στο μακρινό βορρά οι οποίοι κοιμούνταν τις μισές μέρες του χρόνου. Αν η Γη ήταν σφαιρική, τότε διαφορετικά μέρη της υδρογείου θα φωτίζονταν με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το γεωγραφικό τους πλάτος, γεγονός που εξηγούσε με φυσικό τρόπο έναν πολικό χειμώνα και νύχτες με διάρκεια έξι μηνών.
Ο Ίππαρχος ο Ρόδιος (190 – 120 π.Χ.) ήταν αστρονόμος, γεωγράφος, χαρτογράφος και μαθηματικός, θεωρούμενος από αρκετούς ως ο «πατέρας της παρατηρησιακής Αστρονομίας». Επίσης, του αποδόθηκε ο τίτλος του «θεμελιωτή της τριγωνομετρίας» ως και του «μεγαλύτερου αστρονόμου της αρχαιότητας», αλλά και «όλων των εποχών». Η υπομονή του, η οξυδέρκειά του αλλά και το βεβαιούμενο ιστορικά πάθος του με ότι καταπιανόταν τον οδήγησαν σε δρόμους που σήμερα, αναλογικά με τα δεδομένα της εποχής του, σίγουρα εντυπωσιάζουν. Ανέπτυξε μαθηματικά μοντέλα για την κίνηση του Ηλίου και της Σελήνης, από παρατηρήσεις αιώνων αρχίζοντας από τους Χαλδαίους της Μεσοποταμίας. Υπήρξε επίσης ο πρώτος που συνέταξε τριγωνομετρικό πίνακα, πράγμα που του επέτρεπε να επιλύει οποιοδήποτε τυχαίο τρίγωνο. Τα έξι κορυφαία πάντως επιτεύγματά του ήταν:
Υπολόγισε πως το ηλιακό ή τροπικό έτος είναι 365,242 ημέρες, όταν σήμερα τα σύγχρονα ατομικά ρολόγια τον επιβεβαιώνουν υπολογίζοντάς το σε 365,242199 ημέρες. Η ανακάλυψη της μετάπτωσης των ισημεριών. Υπολόγισε τη διάμετρο της Σελήνης και τη κυμαινόμενη απόστασή της από τη Γη. Η δημιουργία του πρώτου καταλόγου αστέρων, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο. Η επινόηση της κλίμακας των μεγεθών των αστέρων από τη μέτρηση της φωτεινότητάς των, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από όλους τους αστρονόμους του κόσμου. Το 134 π.Χ. ο Ίππαρχος ανακάλυψε ένα αστέρα που δεν υπήρχε πριν (πιθανόν κομήτης) στον αστερισμό του Σκορπιού, και τότε διατύπωσε την αρχή ότι «οι αστέρες δεν είναι αιώνιοι στον ουρανό».
Είναι εφευρέτης του Αστρολάβου, το όργανο με τη βοήθεια του οποίου μέτρησε τις συντεταγμένες των αστέρων. Τελειοποίησε τη Διόπτρα, ένα όργανο που του επέτρεψε την εκτίμηση της φαινόμενης διαμέτρου Ηλίου και Σελήνης, την απόσταση και το πραγματικό μέγεθός τους. Επίσης τελειοποίησε πολλά παλαιότερα όργανα όπως ήταν ο Γνώμων, το Ηλιοτρόπιο κλπ. Θεωρείται ο πρώτος που διαίρεσε τους κύκλους των παραπάνω αστρονομικών οργάνων σε 360 μοίρες ενώ είναι ο πρώτος που κατασκεύασε Υδρόγειο σφαίρα.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων – ένα σύμπλεγμα οδοντωτών τροχών στο εσωτερικό του μηχανισμού αναπαριστούσε τη μεταβλητή γωνιακή ταχύτητα της Σελήνης -  φτιάχτηκε σύμφωνα με τη θεωρία του Ιππάρχου.
Το πολυπλοκότερο πάντως από τα γεωκεντρικά συστήματα δημιουργήθηκε από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο (108-168 μ.Χ.) στην Αλεξάνδρεια το 2ο αιώνα μΧ.
Ποσειδώνιος ο εξ Απαμείας (περίπου 135-51 π.Χ.)—Έλληνας φιλόσοφος. Τα επιστημονικά του έργα καλύπτουν όλα τα πε -δία της γνώσης και προσέδωσαν στην αρχαία φυσική φιλοσοφία
την τελική της μορφή. Απέδωσε τις παλίρροιες στη συνδυασμένη δράση Ήλιου και Σελήνης και αναγνώρισε τη σύνδεση μεταξύ των παλιρροιών και των φάσεων της Σελήνης.
Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος ήταν βασικά ένας θεωρητικός ερευνητής που στήριξε τις απόψεις του σε μεγάλο βαθμό στις παρατηρήσεις και τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ο Ίππαρχος 300 χρόνια νωρίτερα. Είναι γνωστός κυρίως για το μεγάλο έργο του, τη «Μεγάλη Μαθηματική Σύνταξη», γνωστή και ως Αλμαγέστη (από την ονομασία που της έδωσαν οι Άραβες), η οποία περιείχε τις εργασίες πολλών Ελλήνων αστρονόμων, καθώς και τις δικές του μελέτες σε συνολικά 13 τόμους.
Ο Πτολεμαίος τοποθέτησε τη Γη στο Κέντρο του Σύμπαντος, με το Φεγγάρι, Ερμή, Αφροδίτη, Ήλιο, Άρη, Δία και Κρόνο να περιφέρονται κυκλικά γύρω από τον πλανήτη μας. Το μοντέλο αυτό επέζησε για 1.900 χρόνια.
Η Μεγάλη Μαθηματική Σύνταξη του Κλαύδιου Πτολεμαίου, που εκτός από αστρονόμος ήταν γεωγράφος και μαθηματικός, θεωρήθηκε καθοριστικής σημασίας για περισσότερο από 1.400 χρόνια. Δεν υπαινίχθηκε απλώς ότι οι ουρανοί είναι σφαιρικοί, αλλά επέμεινε ότι έχουν ακριβώς το σχήμα της σφαίρας. Επειδή ο νυχτερινός ουρανός είχε το σχήμα τέλειου ημισφαιρίου, η Γη όφειλε να βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος – στον φυσικό της τόπο σύμφωνα με την κοσμολογία του Αριστοτέλη. Περαιτέρω, η Γη του Πτολεμαίου δεν περιστρεφόταν γύρω από τον άξονα της: αν περιστρεφόταν τα σύννεφα και τα πουλιά θα έμεναν πίσω, μην μπορώντας να την ακολουθήσουν.
Η Αλμαγέστη επαναλάμβανε ένα μεγάλο μέρος από το έργο του Ίππαρχου. Μεταξύ άλλων, τη μέτρηση της γωνίας της εκλειπτικής, εκτιμήσεις των αποστάσεων της Γης από τη Σελήνη και τον Ήλιο κι έναν κατάλογο αστέρων. Ακόμα απαριθμούσε 44 αστερισμούς, στους οποίους ο Πτολεμαίος έδωσε το όνομα που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα (για παράδειγμα Ωρίων και Λέων).
Η συμβολή του Πτολεμαίου που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή ήταν η μαθηματική θεωρία του για τις πλανητικές κινήσεις. Επειδή οι τροχιές των πλανητών περί τον Ήλιο είναι σχεδόν κυκλικές, το γεωκεντρικό του σύστημα μπορούσε να προβλέπει με αποδεκτή ακρίβεια τις θέσεις τους. Με λίγα λόγια: οι πλανήτες περιφέρονταν σταθερά πάνω σε έναν τέλειο κύκλο, τον επίκυκλο. Το κέντρο αυτού του κύκλου περιφερόταν σταθερά πάνω σε έναν άλλο τέλειο κύκλο (τον φέροντα) που είχε ως κέντρο του τη Γη.
Ωστόσο για να εξηγήσει τη φαινόμενη μεταβλητή ταχύτητα της περιφοράς των πλανητών καθώς και τη μη τέλεια κυκλική τροχιά τους, ο Πτολεμαίος αναγκάστηκε να εισαγάγει περίπλοκα εργαλεία, όπως ένα σημείο που ονομάζει εξισωτή. Παρ’ όλα αυτό η Αλμαγέστη δεν παύει να είναι ένα σημαντικό μαθηματικό επίτευγμα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως όλοι οι Ευρωπαίοι αστρονόμοι μέχρι την εποχή του Tycho Brahe ήταν πεπεισμένοι ότι οι σφαίρες που φέρουν τα ουράνια σώματα έχουν υλική υπόσταση.
Ο Πτολεμαίος ασχολήθηκε ακόμη με την αστρολογία και τη γεωγραφία. Η γεωγραφική πραγματεία του είχε στην κλασική γεωγραφία ανάλογη θέση με τη θέση της Αλμαγέστης στην κλασική αστρονομία.
Παρά ταύτα, πολλοί άνθρωποι πίστευαν σε μια επίπεδη Γη για πολλούς αιώνες. Από τότε λοιπόν η επίσημη άποψη ήταν ότι όσα είχαμε να μάθουμε για το Σύμπαν ήταν ήδη γνωστά. Η Γη θεωρούνταν το κέντρο του Σύμπαντος και οι ελάχιστοι που πρότειναν ιδέες, οι οποίες αργότερα αποδείχτηκαν πιο σωστές δεν ήταν παρά μεμονωμένες φωνές «βοώντων εν τη ερήμω». Και τότε μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ολόκληρος ο κλάδος της Αστρονομίας αλλά και όλης της επιστήμης επαναστατικοποιήθηκε από την εμφάνιση αρκετών μεγαλοφυών ανθρώπων. Σε αυτό βοήθησαν και οι εξερευνήσεις στον 16ο αιώνα και οι πεποιθήσεις αυτές σταμάτησαν.
Για να εκτιμήσουμε τα επιτεύγματα του Αριστοτέλη, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είχε επιτευχθεί καμία σημαντική πρόοδος στην εικόνα του Κόσμου για 1900 χρόνια, έως ότου ο Νίκολας Κοπέρνικος ανακαλύψει ότι ο ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Ακόμα και η μεγάλη πρόοδος που έγινε από το Κοπέρνικο, έγινε μέσα στο αριστοτελικό πλαίσιο και συνελήφθη σαν μια προσπάθεια της βελτίωσης των παρατηρήσεών του Αριστοτέλη για τις πλανητικές τροχιές.
Για τους περισσότερους αρχαίους αστρονόμους, οι ακριβείς προβλέψεις των θέσεων των πλανητών ήταν ισοδύναμες προς την κατανόηση του πως δουλεύει το Σύμπαν. Τα πιό μακριά απόμακρα αστέρια ήταν απλά το φόντο πάνω στο οποίο πραγματοποιείται η πλανητική δράση. Ο Πτολεμαίος, ο τελευταίος των μεγάλων Ελλήνων αστρονόμων της αρχαιότητας, ανέπτυξε ένα αποτελεσματικό σύστημα για τον Κόσμο στη “Μεγίστη Μαθηματική Σύνταξη” ή Αλμαγέστη . Η θεωρία του βασίστηκε αρκετά στην εργασία του προκατόχου του Ιππάρχου, έτσι ο Πτολεμαίος σχεδίασε ένα γεωκεντρικό μοντέλο ή με την Γη στο κέντρο, ένα μοντέλο που κράτησε για 1.900 έτη.
Ότι ο Πτολεμαίος μπόρεσε να τοποθετήσει τη Γη στο κέντρο του Κόσμου και να προβλέψει ικανοποιητικά τις θέσεις των πλανητών, οφειλόταν στην ικανότητά του ως μαθηματικός. Έτσι μπόρεσε να κάνει το μοντέλο του με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρήσει συγχρόνως και την αρχαία ελληνική πεποίθηση ότι οι Ουρανοί ήταν τέλειοι — κι έτσι ο κάθε πλανήτης να κινείται κατά μήκος μιας κυκλικής τροχιάς (η τέλεια καμπύλη με θεϊκή ιδιότητα) με σταθερή ταχύτητα. 
Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έπρεπε να υπερνικήσει εξηγούσαν τις μεταβαλλόμενες ταχύτητες και τις περιστασιακές ανάδρομες κινήσεις (από την ανατολή προς τη δύση) των πλανητών. Το έργο αυτό το ολοκλήρωσε βάζοντας τον πλανήτη να κινείται κατά μήκος ενός μικρού κύκλου, του ονομαζόμενου επίκυκλου, του οποίου το κέντρο κινιόταν ομοιόμορφα κατά μήκος ενός μεγαλύτερου κύκλου, που ονομάστηκε φέροντας ή οδηγός κύκλος, με τη Γη στο κέντρο του.
Όταν αυτό το σχέδιο κόντευε να ολοκληρωθεί, ο Πτολεμαίος κατάλαβε πως υπήρχαν κάποια λάθη και έτσι έκανε μερικές μικρές διορθώσεις. Πρώτον, τοποθέτησε τη Γη ελαφρώς πιο μακριά από το κέντρο του φέροντος κέντρου (Μια Γη που δεν βρίσκεται στο κέντρο αυτού του κύκλου, μοιάζει με το σημερινό σύστημα, όπου ο ήλιος βρίσκεται στο ένα κέντρο της έλλειψης. Και δεύτερον, τοποθέτησε το κέντρο της κίνησης του επίκυκλου να κινείται με μια σταθερή γωνιακή ταχύτητα γύρω από ένα τρίτο σημείο, το οποίο βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του κέντρου του φέροντος κύκλου από τη Γη. Αυτές οι τροποποιήσεις επέτρεψαν στον Πτολεμαίο, να προβλέψει τις θέσεις των πλανητών με λογική — αν και κάθε άλλο παρά ιδανική — ακρίβεια. 
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα δυστυχώς η περισσότερη από αυτήν την γνώση της Αρχαίας Ελλάδας για την αστροφυσική εξαφανίστηκε στην Ευρώπη, αν και κάποια γνώση συντηρήθηκε από τους Άραβες. Μόνο ένα αχνό φως ρίχτηκε μέσα σε αυτό το σκοτάδι από μορφωμένους μοναχούς, όπως ο πατέρας Bede στον 8ο αιώνα.
Η αναγέννηση όμως στην αστροφυσική δεν ήρθε, όταν οι αστρονόμοι μετέβαλαν το θεωρητικό πλαίσιο του Αριστοτέλη, με τις εργασίες του Γαλιλαίου στην αρχή του 17ου αιώνα. Η αληθινή αναγέννηση ήρθε μόνο κατά τη διάρκεια του 12ου και 13ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκαν  εκ νέου οι  εργασίες του Αριστοτέλη από τους ευρωπαίους μελετητές.
Η Υπατία (370 μ.Χ. – 415 μ.Χ. Αλεξάνδρεια) είναι η τελευταία φιλόσοφος και μαθηματικός της αρχαίας Ελλάδας. Ο πατέρας της, ο Θέωνας, ήταν κι αυτός μαθηματικός και αστρονόμος. Έγραψε σχόλια όχι μόνο για τα Μαθηματικά αλλά και για τον Αστρονομικό Κανόνα του Πτολεμαίου. Εκτός από τη φιλοσοφία και τα μαθηματικά, η Υπατία είχε ενδιαφέρον για τη μηχανική και την πρακτική τεχνολογία. Τα γράμματα του Συνέσιου περιέχουν σχέδια της για αρκετά επιστημονικά όργανα που περιλαμβάνουν κι έναν αστρολάβο. Ο αστρολάβος χρησιμοποιούταν για τη μέτρηση των θέσεων του άστρων, πλανητών και του ήλιου και για τον υπολογισμό της ώρας όπως και του ανερχόμενου ζωδίου του ζωδιακού.
Η Υπατία ήταν ο τελευταίος ειδωλολάτρης επιστήμονας του δυτικού κόσμου και ο θάνατός της συνέπεσε με τα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Και αφού από τότε δεν υπήρξαν σημαντικοί πρόοδοι στα μαθηματικά, την αστρονομία και τη φυσική σε όλο τη Δύση για άλλα 1000 χρόνια, η Υπατία έγινε σύμβολο του τέλους της αρχαίας επιστήμης. Μετά την Υπατία ήρθε το χάος και ο βαρβαρισμός των Σκοτεινών Χρόνων.



Melbourne scientist dates bones in South Africa at 1.9 million years



From: Herald Sun
April 09, 2010 12:00AM
Australopithecus sediba
The skull of Australopithecus sediba, a 2 million-year-old ancestor of humans / Picture: AFP Source: AFP
 

Fossils a clue to human evolution?


SCIENTISTS believe they have discovered a crucial missing link between apes and humans.
Two 1.95 million-year-old skeletons found in a South African cave are believed to belong to a previously unknown species.
Experts said the discovery could rewrite the story of human evolution.
Melbourne University played a crucial role in dating the fossilised remains of the adult woman and child.
Dr Robyn Pickering used uranium-lead dating techniques to establish the approximate age of layers of rock holding the partial skeletons.
Melbourne University is one of only two institutions in the world capable of such work.
Dr Pickering, a world leader in geochronology, was part of an international panel of more than 60 experts who collaborated on the project.
A team led by Prof Lee Berger, from the South African University of Witwatersrand, found the skeletons in 2008, among mining debris in South Africa's "cradle of humankind" World Heritage site.
"He was so excited when he made the discovery, he ran to the top of a hill to get mobile phone coverage and called me in Switzerland," Dr Pickering said. "It was such an amazing discovery, I just had to be part of it."
Experts believe the new species may be a missing link between Australopithecus and the predecessor to modern humans, Homo erectus.
The new species, dubbed Australopithecus sediba, sports ape-like features along with characteristics of species of early man.
The two humanoids are believed to have died after falling 50m into a deep cave.
Data gleaned from their skeletons, believed to be the most complete yet discovered, revealed the species walked upright and was about 1.27m tall.
They also shared many physical traits common to early humans, including a prominent nose and powerful hands capable of using stone tools.
While its brain was still relatively small, Au. sediba had long legs and an advanced hip and pelvis, enabling it to walk in a way similar to modern humans.
Prof Berger said sediba, "natural spring" in the Sotho language, seemed appropriate for a species that might be the point at which the beginnings of modern humans sprang forth.
"The newly documented species appears to be very good transitional form, maybe the best yet found, between Australopithecines and early members of the genus homo," he said.
The species occurred at a transition from small-brained bipedal apes to larger-brained ancestors of modern humans.
"The discovery of so many partial skeletons from a single site is unprecedented," Prof Berger said. "It enables us to understand the full skeletal anatomy of these early human ancestors rather than relying on fragments of a skull or some teeth, which can sometimes be misleading."
The findings are detailed in the latest edition of Science.
http://www.news.com.au/

Ο άνθρωπος που προέβλεψε το χτύπημα του Εγκέλαδου

Ιταλία: ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τον φονικό σεισμό στη Λ΄Ακουιλα



Τζιανπάολο Τζουλιάνι. Του είχε επιδοθεί δικαστική εντολή να σιωπήσει
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από την ημέρα που ο Εγκέλαδος ισοπέδωσε τη Λ΄Ακουιλα. Προ ημερών, βρετανοί ερευνητές υποστήριξαν πως μια αποικία βατράχων σε κοντινή λίμνη είχε προβλέψει τον σεισμό. Όπως επισημαίνει η «Guardian», υπήρξε και μια πολύ πιο σαφής προειδοποίηση από έναν τεχνικό εργαστηρίου, η οποία δυστυχώς αγνοήθηκε. 



Το βράδυ της Κυριακής 5ης Απριλίου, ο Τζιανπάολο Τζουλιάνι ξάπλωσε φορώντας τα ρούχα του στο κρεβάτι, στο σπίτι του στη Λ΄Ακουιλα, μαζί με την οικογένειά του, αφήνοντας πόρτες και παράθυρα ανοιχτά. Μόλις άρχισε να τρέμει η γη, στις 3.32 π.μ., πετάχτηκαν όλοι έξω. Ηξερε πως θα γίνει σεισμός, αλλά περίμενε μια δόνηση 4 βαθμών και όχι τους 6,3 βαθμούς που κατέστρεψαν τη μεσαιωνική πόλη και 50 κοντινά χωριά στο ορεινό Αμπρούτσο. Είχε θελήσει να ενημερώσει, να προειδοποιήσει. Ωστόσο, μία εβδομάδα νωρίτερα του είχε επιδοθεί δικαστική εντολή να σιωπήσει, με το επιχείρημα πως οι προβλέψεις του θα προκαλούσαν αβάσιμο πανικό.

Το ραδόνιο
Ο Τζουλιάνι άρχισε να ασχολείται με την πρόβλεψη σεισμών στα τέλη του ΄90, όταν εργαζόταν ως τεχνικός εργαστηρίου στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας που εδρεύει στο όρος Γκραν Σάσο, έξω από τη Λ΄Ακουιλα. Ακουσε πως Ρώσοι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει έκλυση του ραδιενεργού αερίου ραδονίου από τη γη λίγο πριν από σεισμό στην Ανατολική Τουρκία. Το γεγονός του κίνησε το ενδιαφέρον και ζήτησε να μεταφερθεί στο εργαστήριο που διατηρεί στο Γκραν Σάσο το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (ΙΝGV).

Το 2003, ο Τζουλιάνι ζήτησε επισήμως χρηματοδότηση από το ΙΝGV ώστε να ερευνήσει κατά πόσο μπορεί η ανίχνευση έκλυσης ραδονίου να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος πρόγνωσης σεισμών, με μετρητές ραδονίου δικής του κατασκευής. Η πρότασή του απορρίφθηκε. Ηδη άλλωστε Ιάπωνες, Αμερικανοί, Ρώσοι και Κινέζοι είχαν δοκιμάσει διαφορετικά είδη μετρητών ραδονίου χωρίς σαφή αποτελέσματα. Ο Τζουλιάνι δεν αποθαρρύνθηκε. Το 2006 είχε κατασκευάσει πια, με δικά του έξοδα, τους πρώτους δύο μετρητές του και υπέβαλε νέο αίτημα χρηματοδότησης. Δεύτερο «όχι». Συνέχισε λοιπόν την έρευνα μόνος, με τη βοήθεια δύο συναδέλφων και του μεγαλύτερου γιου του, κατασκευάζοντας συνολικά τέσσερις μετρητές ραδονίου, τους οποίους συνέδεσε σε ένα μικρό δίκτυο.

ΤΖΙΑΝΠΑΟΛΟ ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ
Ηθελε να προειδοποιήσει, έλαβε όμως δικαστική εντολή να σιωπήσει γιατί «θα προκαλούσε αβάσιμο πανικό»

Απαίτησε δημόσια συγγνώμη

ΑΠΟ ΤΟΝ Δεκέμβριο του 2008 και μετά, άρχισε να καταγράφεται αυξημένη σεισμική δραστηριότητα γύρω από τη Λ΄Ακουιλα.

Οι περισσότεροι σεισμοί ήταν τόσο μικροί που ο κόσμος δεν έδινε σημασία. Ο Τζουλιάνι όμως έδωσε. Στις 27 Μαρτίου 2009, έστειλε μήνυμα στον φίλο του, τον δήμαρχο της Λ΄Ακουιλα προειδοποιώντας τον πως εντός 24ώρου θα γίνει σεισμός. Πράγματι την επομένη καταγράφτηκαν σεισμικές δονήσεις, αλλά καμία μεγαλύτερη των 2,3 βαθμών. Στο μεταξύ, ο Τζουλιάνι είχε εντοπίσει μια μεγαλύτερη απειλή στα νοτιοανατολικά, προς την πόλη Σουλμόνα. Ο δήμαρχος ενημερώθηκε, τρόμαξε και έστειλε βαν με μεγάφωνα να προειδοποιήσουν τους κατοίκους. Προκλήθηκε πανικός.

Και στις 30 Μαρτίου, οι αρχές απαγόρευσαν στον Τζουλιάνι να δημοσιοποιεί τις προβλέψεις του. Μετά τον σεισμό της 6ης Απριλίου του 2009, ο Ιταλός ερευνητής απαίτησε μια δημόσια συγγνώμη. Δεν την έλαβε. Ελαβε όμως πρόσκληση να παρουσιάσει, τον περασμένο Δεκέμβριο, τη δουλειά του στα μέλη της Αμερικανικής Ενωσης Γεωφυσικής. Και η παρουσίασή του κρίθηκε τόσο ενδιαφέρουσα ώστε η Ενωση τον κάλεσε να λάβει μέρος, μαζί με τη ΝΑSΑ, στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς.


Οι καμπάνες χτύπησαν 308 φορές

ΑΚΡΙΒΩΣ 308 φορές χτύπησαν χθες Τρίτη στις 3.32 π.μ. οι καμπάνες της εκκλησίας Ανιμε Σάντε στη Λ΄Ακουιλα. Τόσα ήταν και τα θύματα του σεισμού (λόγω και πλείστων όσων κακοτεχνιών) που έπληξε πριν από ακριβώς έναν χρόνο την περιοχήανάμεσά τους και ο φοιτητής από την Ελλάδα Βασίλης Κουφολιάς. Με λαμπάδες και κεριά στα χέρια, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι τίμησαν τους νεκρούς και μετέφεραν με τον τρόπο τους, σιωπηλά, την απαίτηση να προχωρήσει ταχύτερα η ανοικοδόμηση. Διότι όλο το ιστορικό κέντρο της Λ΄Ακουιλα αποτελεί ακόμα «zona rossa», μη προσβάσιμη περιοχή, και σε πολλά σημεία του τα ερείπια δεν έχουν καν απομακρυνθεί.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη 

ΤΑ ΝΕΑ

Ανακάλυψαν οργανισμούς που ζουν χωρίς οξυγόνο

Θαύμα στην άβυσσο
Στον ελληνικό βυθό βρέθηκαν τα πρώτα ζώα που δεν χρειάζονται οξυγόνο
Τα τρία νέα είδη ανήκουν στην κατηγορία των θωρακιοφόρων, τα οποία ζουν κυρίως σε μεγάλα βάθη (φωτ. αρχείου)

 
Λονδίνο


Διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε στο βυθό των ελληνικών θαλασσών τα πρώτα είδη πολυκύτταρων οργανισμών που περνούν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς οξυγόνο.
Τα τρία μικροσκοπικά ζώα ανήκουν στην κατηγορία των θωρακιοφόρων, πλασμάτων με μήκος γύρω στο ένα χιλιοστό που ζουν κυρίως στην άβυσσο. Βρέθηκαν σε βάθος άνω των 3.000 μέτρων στη λεγόμενη «ανοξική λεκάνη της Αταλάντης», η οποία βρίσκεται έξω από τις νότιες ακτές της Ελλάδας (και δεν έχει σχέση με την ομώνυμη πόλη της Φθιώτιδας).
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πολλά είδη ιών και μονοκύτταρων οργανισμών που ζουν χωρίς οξυγόνο, καθώς και λίγους πολυκύτταρους οργανισμούς που ανέχονται τις ανοξικές συνθήκες για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Η ανακάλυψη μεταζώων, δηλαδή πολυκύτταρων ζώων, τα οποία περνούν ολόκληρη τη ζωή τους σε συνθήκες ανοξίας, δείχνει ότι η ζωή στη Γη, ή ακόμα και σε άλλους πλανήτες, μπορεί να προσαρμόζεται σε συνθήκες που μέχρι σήμερα θεωρούνταν απαγορευτικές.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην έγκριτη επιθεώρηση BMC Biology από την ομάδα του Ρομπέρτο Καναβάρο του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Μάρκε στην Ανκόνα της Ιταλίας.
Σε συνεργασία με Δανούς συναδέλφους του, ο Καναβάρο συνέλεξε τα μοναδικά δείγματα στη διάρκεια τριών ερευνητικών αποστολών στην Ανατολική Μεσόγειο, έξω από τις νότιες ακτές της Ελλάδας. Η βαθιά ανοξική λεκάνη της Αταλάντης παραμένει ακόμα και σήμερα τόσο μυστηριώδης ώστε η συλλογή δειγμάτων από αυτή είναι «σαν να πηγαίνεις στο φεγγάρι για να συλλέξεις βράχους», σχολιάζει ο Καναβάρο στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature.
Η ανακάλυψη «ανοίγει έναν ολόκληρο κόσμο για τα μετάζωα ο οποίος νομίζαμε ότι βρισκόταν εκτός ορίων» δήλωσε η Λίσα Λέβιν, βιολόγος του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στην Καλιφόρνια. «Εξαιρετικά σημαντική» χαρακτήρισε τη δημοσίευση και η Ανγκέλικα Μπαντ, ειδική στη βιολογία της αβύσσου στο Ζωολογικό Μουσείο του Αμβούργου.
Όπως αποκάλυψαν οι εργαστηριακές αναλύσεις, τα τρία σπάνια θωρακιοφόρα έχουν αναπτύξει ειδικές προσαρμογές για το ανοξικό περιβάλλον. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα γνωστά ζώα, τα οποία βασίζονται στα μιτοχόνδρια για την καύση των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρά τους, τα θωρακιοφόρα της αβύσσου χρησιμοποιούν για το μεταβολισμό τους διαφορετικά οργανίδια. Τα οργανίδια αυτά, διαπίστωσαν οι ερευνητές, θυμίζουν τα υδρογονοσώματα, δομές που απαντώνται και σε ορισμένα αναερόβια μικρόβια.
Επόμενο βήμα των Ιταλών και Δανών ερευνητών είναι να δώσουν επίσημες επιστημονικές ονομασίες στα τρία μοναδικά είδη.
Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1123654&lngDtrID=252

Τηλε-βακτήρια στους ωκεανούς




Η ανακάλυψη έγινε από τον ειδικό στην οικολογία των μικροβίων Λαρς Πίτερ Νίλσεν του πανεπιστημίου του Άαρχους και συνεργάτες του




Του Τάσου Σαραντή


Τεράστιες αποικίες από βακτήρια που επιβιώνουν βαθιά στους βυθούς των ωκεανών, δρώντας ως ένας ενιαίος υπεροργανισμός, φαίνεται πως έχουν καταφέρει να διασυνδέονται μεταξύ τους μέσω μικροσκοπικών ηλεκτρικών δικτύων, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Αν και πολλά «μυστήρια» παραμένουν ακόμα γύρω από την όλη διαδικασία, αν επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες τότε μπορεί να φέρει επανάσταση στην κατανόηση των επιστημόνων για το πώς λειτουργούν τα οικοσυστήματα των μικρότερων οργανισμών του πλανήτη μας.

Η ανακάλυψη έγινε από τον ειδικό στην οικολογία των μικροβίων Λαρς Πίτερ Νίλσεν του πανεπιστημίου του Άαρχους και συνεργάτες του στους τομείς της γεωμικροβιολογίας, βιογεωχημείας και θαλάσσιας οικολογίας.

Τα βακτήρια του λασπώδους βυθού έχουν ένα ζωτικό πρόβλημα: Οσα βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του βυθού έχουν μεν πρόσβαση στο πολύτιμο οξυγόνο του νερού για να το απορροφήσουν («αναπνεύσουν»), αλλά δεν έχουν πρόσβαση στις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Πρόσβαση

Αντίστροφα, όσα βακτήρια ζουν βυθισμένα κάτω από την επιφάνεια, έχουν πρόσβαση στις ανόργανες θρεπτικές ουσίες των ορυκτών, αλλά όχι στο επίσης αναγκαίο οξυγόνο του νερού. Για να λύσουν το πρόβλημα, τα βακτήρια, κατά τα φαινόμενα, συνεργάζονται, συγκροτώντας ένα δίκτυο και ανταλλάσσοντας οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες αμοιβαία.

Οι Δανοί ερευνητές πειραματίστηκαν με τέτοια βακτήρια και διαπίστωσαν ότι οι δύο ομάδες (πάνω και κάτω από τον βυθό) επικοινωνούν αυτομάτως όχι μέσω χημικών ή μοριακών διόδων αλλά μέσω ηλεκτρισμού (κίνησης ηλεκτρονίων).

Ετσι, οι «κάτω» μικρο-οργανισμοί «μαθαίνουν» σχεδόν αμέσως αν και πότε λιγοστεύει το οξυγόνο στους «πάνω» και μεταβάλλουν ανάλογα τον μεταβολισμό τους, προσαρμοζόμενα στις νέες (πιο δυσμενείς γι' αυτούς) συνθήκες περιβάλλοντος.

Δεν είναι ακόμα σαφές πώς ακριβώς γίνεται αυτή η ηλεκτρική επικοινωνία, αλλά οι δανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα βακτήρια έχουν στήσει ένα κανονικό μικροσκοπικό ηλεκτρικό δίκτυο, πιθανώς αποτελούμενο από μικροσκοπικούς κόκκους μετάλλων, όπως σιδήρου και μαγγανίου, που βρίσκουν μέσα στα ιζήματα του βυθού, καθώς και από αγώγιμα «σύρματα πρωτεϊνών».



Ημερησία


Εικαστικά και κινηματογράφος από την Κίνα στην 7η ΔΕΒΘ (22 - 25 Απριλίου 2010)

Εικαστικά και κινηματογράφος από την Κίνα
στην 7η ΔΕΒΘ (22 - 25 Απριλίου 2010)

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της Κίνας - τιμώμενης χώρας, εκτός από τις λογοτεχνικές παρουσιάσεις σημαντικών κινέζων συγγραφέων, περιλαμβάνει παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα που μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης Κίνας, στο πλαίσιο της 7η Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

«Τρισδιάστατη Κίνα: Κινεζική έκθεση σύγχρονης τέχνης» (22-30/04/2010)

Η εικαστική πρόταση «Τρισδιάστατη Κίνα: Κινεζική έκθεση σύγχρονης τέχνης» θα εγκαινιαστεί την πρώτη ημέρα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Πέμπτη 22 Απριλίου, 4.30 μ.μ.) στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Μορκεντάου 1 & Λ.Νίκης.
Πρόκειται για την παρουσίαση τρισδιάστατων καλλιτεχνικών έργων (ζωγραφικά, γλυπτά και δείγματα παραδοσιακής κινεζικής ζωγραφικής) από 8 εικαστικούς. Μεταξύ αυτών ο ζωγράφος Liu Ye, ο εκπρόσωπος της παραδοσιακής φόρμας Xu Lei κι ο γλύπτης Sui Jianguo.

Τα εκθέματα ζωγραφισμένα με τις παραδοσιακές τεχνικές, τις βασισμένες στο μελάνι και τις νερομπογιές, αλλά και τα λάδια, γλυπτά, βίντεο και κατασκευές, εστιάζουν με τα θέματά τους στην έμπνευση και τις επιρροές του δυτικού πολιτισμού του βασισμένου στην ελληνική κουλτούρα, καθώς και στην επιρροή του σύγχρονου πολιτισμού στην σύγχρονη κινεζική τέχνη. Σκοπός της έκθεσης είναι να ξεναγήσει το κοινό ανοίγοντας τις πύλες του κινεζικού πολιτισμού και παρουσιάζοντας τα σταθερά σύμβολα και θέματα του δυτικού πολιτισμού με τον μοναδικό τρόπο της visual art, απεικονίζοντας έτσι την «τρισδιάστατη» Κίνα μέσα από την προοπτική της visual art.

Λίγα λόγια για το σκεπτικό της έκθεσης

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παραβρεθούν οι Κινέζοι επίσημοι κ.κ. Sun Shoushan, υφυπουργός

Μεσολυμπιάδα




Βραχύβια αθλητική διοργάνωση, επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξήχθη τον Απρίλιο του 1906 στην Αθήνα, ενδιαμέσως των Ολυμπιακών Αγώνων του Αγίου Λουδοβίκου (1904) και του Λονδίνου (1908), εξ ου και Μεσολυμπιάδα. Ο επίσημος τίτλος της ήταν «Β' Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες».
Η διοργάνωση αυτή προέκυψε ως μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Ελλάδας που ζητούσε τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και του βαρώνου Ντε Κουμπερτέν και κατ' επέκταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που προέκρινε τη διεθνοποίηση των Αγώνων. Η λύση που δόθηκε ήταν να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια μια Μεσολυμπιάδα στην Αθήνα και κάθε τέσσερα χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε μια διαφορετική χώρα του κόσμου.

Τα «βρώμικα» στοιχήματα κατά των ελληνικών τραπεζών!

banksnews.jpg


Στα χειρότερα για τις ελληνικές τράπεζες «ποντάρουν» οι παίκτες της αγοράς των CDS, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της χώρας και αυξάνεται δραματικά το κόστος ασφάλισης του χρέους έναντι του κινδύνου στάσης πληρωμών.Σύμφωνα με στοιχεία της CMA DataVision, την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα περνούσαν χθες δραματικές ώρες, με τα spread και το κόστος ασφάλισης σε πρωτοφανή ύψη, τα «βρώμικα» στοιχήματα στην αδιαφανή αγορά των CDS κατά των ελληνικών τραπεζών γνώριζαν εξίσου πρωτοφανή «έκρηξη».
Συνέχεια
http://www.banksnews.gr/portal/

Τα ψεύδη του Α.Νταβούτογλου και η η αφέλεια της ελληνικής κυβέρνησης


09-04-2010 00:32:47
Image
Το σημερινό ανακοινωθέν από την επίσκεψη του ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα στην Άγκυρα σκόρπισε οποιεσδήποτε θετικές σκέψεις που θα μπορούσε να έχει ο κάθε καλοπροαίρετα σκεπτόμενος Έλληνας πολίτης, που ακόμα πιστεύει ότι τα εθνικά θέματα έχουν ακόμα κάποια σημασία για τους Έλληνες πολιτικούς. Εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου τρομοκρατίας των ΜΜΕ για την οικονομία της χώρας, με την κυβέρνηση να πέφτει από την μία γκάφα στην επόμενη (βλ. δηλώσεις Παπανδρέου στο κυβερνητικό Συμβούλιο την Μ. Τρίτη περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας στήριξης της ΕΕ) ο Έλληνας πρωθυπουργός προχωρά σε βήματα προσέγγισης με την Τουρκία που θυμίζουν έντονα την πολιτική του όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών το 1999.

8.4.10

Απελευθερώθηκε ο Λερούνης

 















Αφγανοί ταλιμπάν απελευθέρωσαν τον Αθανάσιο Λερούνη οκτώ μήνες μετά την απαγωγή του στην περιοχή Τσιτράλ του βορείου Πακιστάν κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε την Πέμπτη πακιστανός αξιωματούχος.
Ο Αθανάσιος Λερούνης, πρόεδρος των Ελλήνων Εθελοντών, είχε απαχθεί, και ο σωματοφύλακάς του είχε πυροβοληθεί θανάσιμα, έξω από το μουσείο του στην απομακρυσμένη κοιλάδα των Καλάς τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εργαζόταν σε πολιτιστικό πρόγραμμα στην περιοχή από το 2001.
Ο πακιστανός κυβερνητικός αξιωματούχος Ρεχματουλάχ Ουαζίρ στο Τσιτράλ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι οι ταλιμπάν απελευθέρωσαν τον Αθανάσιο Λερούνη στην επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν και πακιστανοί αξιωματούχοι τον μετέφεραν στο Τσιτράλ χθες τη νύκτα. "Είναι εδώ. Φαίνεται μια χαρά. Είναι υγιής", δήλωσε ο πακιστανός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα.
"Είχαν διάφορα αιτήματα, αλλά δεν τα αποδεχθήκαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του μέσω διαπραγματεύσεων και ...πίεσης", είπε ο Ουαζίρ.


http://macedonia-greece.blogspot.com/2010/04/blog-post.html

(Πηγή:ESPRESSO)

Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Δρούτσας έγινε σήμερα (χθες) δεκτός στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι πάντοτε δίπλα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ότι στις συνομιλίες που θα έχει αύριο στην Άγκυρα, η ελληνική πλευρά θα θέσει τα θέματα των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου, που αποτελούν και "υποχρεώσεις της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει το Πατριαρχείο στη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων "τόσο για την δική του υπόσταση, όσο και για την ευστάθεια και την ισορροπία στις σχέσεις των δυο γειτόνων και συμμάχων λαών".
Ο Οικουμενικός πατριάρχης εξέφρασε την ευχή η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα στην Τουρκία "να είναι ευλογημένη και να προετοιμάσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την μελετώμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα".


Φτάνει πια! Καιρός για λαϊκή πολιτοφυλακή


Να απαιτήσουμε από την τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη  προστασίας της ζωής και της 
περιουσίας των πολιτών. Με ευθύνη της αυτοδιοίκησης να σχηματισθούν ένοπλες ομάδες πολιτοφυλακής.

Του Σπύρου Χατζάρα

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Μέσα σε 48 ώρες μια πρόχειρη καταγραφή ληστειών και επιθέσεων σε πολίτες , από τις πληροφορίες που  έφθασαν στην δημοσιότητα μέσα από το διαδίκτυο.  

Αρχαίο μνημείο κάτω από τις γραμμές του τρένου

Την ύπαρξή του αποκαλύπτει επιγραφή σε λίθινη στήλη που βρέθηκε στα Μακρά Τείχη του Πειραιά

   

 Η επιγραφή «ΟΡΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ» όπως διακρίνεται στη λίθινη στήλη, η οποία και σηματοδοτεί την ύπαρξη μνημείου

Απεργία υπαλλήλων υπουργείου Εξωτερικών



Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται για πρώτη φορά μαζί όλοι οι κλάδοι του υπουργείου Εξωτερικών. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη φορολόγηση της «αποζημίωσης αλλοδαπής», δηλαδή των χρημάτων που εισπράττουν όταν θητεύουν στο εξωτερικό προκειμένου να ανταποκριθούν στο κόστος διαβίωσης.


 Μιλώντας στο Σκάι, το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, Γιώργος Αϋφαντής τόνισε ότι "οι ίδιοι έχουν αποδεχθεί τη μείωση των επιδομάτων τους κατά 12% και πρόσθεσε ότι η φορολόγηση της αποζημίωσης αλλοδαπής συνεπάγεται μείωση εισοδήματος από 25.000 έως και 45.000 ευρώ ετησίως".

"Αυτό οδηγεί πολλούς συναδέλφους στο να εγκαταλείψουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό και να επιστρέφουν στην κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα" συμπλήρωσε ο Γ. Αϋφαντής.

Την ερχόμενη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 09:00 ως τις 13:00 ενώ θα παραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το νεοκλασσικό της οδού Βασ. Σοφίας.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=149277

7.4.10

Η αναγέννηση της αρχαίας Ολυμπίας





Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση ενός δύσκολου, πρωτόγνωρου και φιλόδοξου σχεδίου, την αποκατάσταση του καμένου τοπίου της αρχαίας Ολυμπίας. Σήμερα, χιλιάδες δέντρα, θάμνοι και λουλούδια στον Κρόνιο λόφο αναδεικνύουν έναν αναγεννημένο χώρο που χρειάζεται φροντίδα, συντήρηση και, φυσικά, προστασία.

Της ΤΟΥΣΑΣ ΖΑΠΠΑ


Τα πουλιά έχουν ξαναγυρίσει στην αρχαία Ολυμπία. Και όσοι δούλεψαν για την αναδάσωση ή, μάλλον, για το ξαναζωντάνεμά της νιώθουν δικαιωμένοι. Αρχαιολόγοι, δασολόγοι, αρχιτέκτονες, γεωπόνοι, υλοτόμοι και τεχνίτες, συνολικά περίπου 300 άτομα, συνεργάστηκαν άψογα, για να φέρουν σε πέρας ένα έργο που μπορεί ως ημερομηνία παράδοσής του να είχε οριστεί ο Μάρτιος του 2008, αλλά δεν πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης.
Mε τις ευλογίες του... Δία
Η αναγέννηση της αρχαίας Ολυμπίας ήταν το άμεσο πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2007. «Τα δύο κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν ο λίγος χρόνος (μόνο 6 μήνες μέχρι την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας, τον επόμενο Μάρτιο) και η εποχή. Ομως, με τις ευλογίες του... Δία, που αγαπάει αυτό το μέρος, είχαμε έναν ήπιο χειμώνα», λέει η κ. Κάθυ Παράσχη, αρχιτέκτων, υπεύθυνη συντονισμού του έργου από το υπουργείο Πολιτισμού. O αρχιτέκτων τοπίου - δασολόγος, καθηγητής ΕΜΠ κ. Κ. Κάσσιος, είχε τον γενικό συντονισμό του έργου σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας), που ανέλαβε τελικά τη μελέτη και την υλοποίηση του εγχειρήματος.
Οι χώροι παρέμβασης (μια έκταση 500 στρεμμάτων) αφορούσαν τον Κρόνιο λόφο μαζί με τους γύρω λοφίσκους, αλλά και τον αύλειο χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, το μνημείο Πιερ ντε Κουμπερτέν, τη διαδρομή από το μουσείο μέχρι το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο της διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. «Οι κατεπείγουσες παρεμβάσεις αφορούσαν την προστασία του εδάφους με ειδικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα», αναφέρει ο δρ Γεώργιος Λυριντζής, υπεύθυνος συντονισμού για τα έργα ανάπλασης. «Μετά έπρεπε να γίνει η αποκατάσταση της βλάστησης με κατάλληλη επιλογή των φυτικών ειδών και λεπτομερή εκτέλεση των τεχνικών παρεμβάσεων για τη διαμόρφωση του τοπίου». Οι εργασίες, που στέφθηκαν με επιτυχία, απαιτούσαν προσοχή, ώστε τα υλικά να είναι απολύτως προσαρμοσμένα στο ανάγλυφο του εδάφους, στις απαιτήσεις του χώρου αλλά και στην αισθητική του τοπίου. Γι' αυτό χρησιμοποιήθηκε ξύλο για κορμοδέματα και ξυλοφράγματα και, πιο συγκεκριμένα, κορμοί από πεύκα και κυπαρίσσια, είδη που συγκροτούσαν το δάσος της Ολυμπίας.

Ο Κρόνιος όπως παλιά


Τα έργα προστάτευσαν το έδαφος στους λόφους από τη διάβρωση της βροχής και δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για τη φυσική αναγέννηση αλλά και την τεχνητή αναδάσωση της περιοχής, κυρίως στον Κρόνιο, ο οποίος διατήρησε, κατ' αυτό τον τρόπο, τα χαρακτηριστικά που είχε πριν από την πυρκαγιά. Με κονδύλια, προσφορά του ιδρύματος Λάτση, επιλέχθηκαν οι τρόποι φύτευσης αλλά και τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα, στις επικλινείς πλαγιές τοποθετήθηκε γεωύφασμα, ένα ειδικό υλικό φυτικής προέλευσης, το οποίο αναδομείται με το χρόνο και γίνεται ένα με το χώμα. Πάνω σε αυτό έγινε η υδροσπορά. Ενα μείγμα από νερό, κόλλα, κυτταρίνη και σπόρους από πέντε διαφορετικά είδη ποωδών φυτών εκτοξεύτηκε με πίεση πάνω στο γεωύφασμα.
«Για τα νεαρά δέντρα που φυτέψαμε, επιλέξαμε είδη που προέρχονταν, όσο ήταν δυνατόν, από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η γενετική αλλοίωση και η βιοποικιλότητα της περιοχής», τονίζει ο δρ Γ. Καρέτσος, εντεταλμένος ερευνητής, επιστημονικός υπεύθυνος των φυτοκομικών εργασιών. «Τα φυτά έπρεπε να έχουν σχέση με την ιστορικότητα της περιοχής και γι' αυτό επιλέξαμε ακόμη και φυτά που αναφέρονται στη μυθολογία». Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών προτάθηκε η φύτευση μιας πλειάδας δέντρων και θάμνων που συμμετείχαν στη σύνθεση του αρχαίου δρυοδάσους και τα περισσότερα εκτοπίστηκαν ή ήταν σε καταπίεση από τη χαλέπιο πεύκη, που κυριάρχησε στις μέρες μας. «Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η σταθερότητα του δάσους απέναντι στις πυρκαγιές, θα αυξηθεί η βιοποικιλότητά του και θα πλησιάζει, κατά το δυνατό, στην αρχαία μορφή και σύνθεση», συμπληρώνει ο κ. Λυριντζής. Ετσι, στον Κρόνιο λόφο και στη γύρω περιοχή φυτεύτηκαν βελανιδιές, λυγαριές, κουκουναριές, κουμαριές, χρυσόξυλο, σπάρτο, μυρτιές, δάφνες και πικροδάφνες, ενώ στο μνημείο Ντε Κουμπερτέν κυπαρίσσια ορθόκλαδα.
Συντήρηση και προστασία
«Οι δυσκολίες ήταν πολλές», λέει η κ. Ολυμπία Βικάτου, αρχαιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Ζ΄ ΕΠΚΑ (Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) Αρχαίας Ολυμπίας. «Οχι τόσο αρχαιολογικές, όσο λόγω μορφολογίας εδάφους, ειδικά του επικλινούς Κρόνιου λόφου (μία πλαγιά του έχει κλίση 110%»). Το ΕΘΙΑΓΕ έχει την επίβλεψη του έργου μέχρι το 2012, ενώ η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων έχει την ευθύνη της συντήρησης.«Σήμερα, η Ολυμπία παρουσιάζει μια άλλη εικόνα», αναφέρει η κ. Βικάτου. «Το τοπίο ημερεύει, η φυσική αναγέννηση προχωρεί, η γη πρασινίζει, η φυσική αρμονία και η ομορφιά επιστρέφουν. Χρειάζεται υπομονή, χρόνος και προσπάθεια, συνεχής φροντίδα και παρακολούθηση των φυτών».
Η ανάπλαση σε αριθμούς
Χώρος παρέμβασης: 500 στρέμματα
Συνολικό μήκος κορμοδεμάτων: 115 χιλιόμετρα
Ξύλινα κορμοφράγματα: 25
Συνολικός αριθμός φυτών: 39.582
Στις γενικές φυτεύσεις: 33.176
Στις ειδικές φυτεύσεις: 6.406
Συνολικές φυτεύσεις στον Κρόνιο: 7.079
Είδη φυτών στις γενικές φυτεύσεις: 24
Είδη φυτών στις ειδικές φυτεύσεις: 37
Εργάτες και επιστήμονες που καταπιάστηκαν με το έργο: 300

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_11/03/2010_1291217

Skopje's Award for its Racist Behavior


... and the Treaty of
St. Germain-en Layé of 1919:  EU Application of Double
Standards on the Name Issue
By Marcus A. Templar
In Business Law, the principle nemo dat quod non habet means that no one may give what one does not have; nevertheless, this principle goes a little further.  This rule stays valid regarding stolen goods, even if the bona fide purchaser does not know that the seller has no right to claim ownership of the object of the transaction.  Thus if goods are stolen, the buyer does not get ownership even if there was no indication that they were stolen.  Accordingly, the consequence of the above principle is that a person who does not own property, that is a thief, may not confer the stolen property to another person except with the true owner's permission.  The same applies in International Law.
The legal status of each country is that of an artificial person.  In the case of the name dispute between Skopje and Greece, the UNSC resolutions have indicated that because Greece complained that the name Macedonia, its derivatives, and its property – historical, social, and even spiritual- belongs to Greece by inheritance, Skopje may not bear the same name without the permission of its owner.  Since the owner does not allow any country to bear it, Skopje had to find another name for the country and its derivatives.  Considering countries as artificial persons, we may apply the above to relations among them.  The UNSC agreed with Greece’s contention and proceeded to adopt resolutions that constitute legal documents.

Δεκαέξι κράτη ζητούν την επιστροφή των αρχαιοτήτων τους

Αξιωματούχοι από 16 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κίνας και της Ιταλίας, συναντώνται σήμερα στο Κάιρο, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διήμερη διεθνή διάσκεψη για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαίων αντικειμένων που διοργανώνει το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.


Macedonian names and MakeDONSKI pseudo-linguistics. The case of the name Perustae

Balkan Illusion - phantasia archaica:
"...it is very interesting to note that many of the authentic ancient Macedonian words, according to their etymology and pronunciation, have a striking resemblance to the appropriate words used in the modern Macedonian language (and other so called "Slav"[sic] languages). "Perustae. The noun "perustija" in the present day Macedonian language means an iron spit for cooking meat over a fire, an item that had great significance in the preparation of food in the past. The name Peruska is present in todays' Macedonian onomasticon." Quote taken from: "Similarities between ancient Macedonian and today's' Macedonian Culture (Linguistics and Onomastics)" by Aleksandar Donski, celebrity historian from FYROM.

Perustae / Peirustae / Περουσται

Adamantios Korais/Αδαμάντιος Κοραής (Smyrna 1748-Paris 1833) was a man of Letters, a philosopher, a linguist, a medical doctor, a translator of the classics, a writer, a lexicographer and a polemicist who believed in the ideals of the French Revolution and its potential in transforming all of Europe, including the nascent world of the Ottoman-occupied Balkan peninsula. Korais lived in Paris during the Age of Enlightenment and he had correspondence with the great men of his time, including Thomas Jefferson the American revolutionary whom he greatly admired. Korais helped usher in the Modern Greek Enlightenment movement the Diaphotismos/Διαφωτισμος (=enlightment). He is also credited with helping purify the modern Greek language of what he considered the more vulgar and foreign intrusions into the language of Homer and the Attic Classics, the language of the New Testament.
His influence in the development of the modern Greek language as it is spoken today is enormous. Among the hundreds of works that Korais had produced is also the first Modern Greek lexical dictionary, in the early years of the 19th century, which he named ATAKTA (the unclassified ones). In the Atakta, among thousands of other Greek words we also find this interesting entry:

"ΠΥΡΩΣΤΙΑ με συνων. Σιδεροστία, Σ. Και εξήγησιν Alare (chenet), Πυροστατης, Δ. Με εξήγησιν Olla, Lebes (marmite), λαβών από τόν Ευσταθιον.

 Full Story : http://macedonianissues.blogspot.com/2010/04/macedonian-names-and-makedonski-pseudo.html

305 παραβιάσεις του ΕΕΧ το α' τρίμηνο του 2010 - Στην Άγκυρα με μυστική ατζέντα ο ΑΝΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας





Στην Τουρκία θα βρίσκεται από αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε ένα ταξίδι που υποτίθεται θα προετοιμάσει την ατζέντα του Ιουνίου, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Kαι ενώ οι τουρκικές παραβιάσεις του ΕΕΧ στο Αιγαίο το α' τρίμηνο του έτους έφτασαν τις ... 305! Αλλά, στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν πειστεί για τα … απίστευτα: Ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες! Για την ακρίβεια έχουν πιστέψει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν λόγω της σύγκρουσης με το κεμαλικό κατεστημένο που εκφράζεται κυρίως από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έχει αποφασίσει να περικόψει τις στρατιωτικές δαπάνες. Και βάσει αυτού του συμπεράσματος πορεύονται στις όποιες συμφωνίες, μεταξύ αυτών και της προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα.

Διαχωρίζουν την τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδος σε «καλούς Τούρκους και κακούς Τούρκους», χωρίς να δείχνουν να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο από αυτόν τον διαχωρισμό. Μιλάνε για «κίνδυνο ατυχήματος» στο Αιγαίο από τις τουρκικές προκλήσεις, όπως δήλωσε την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του ο Δ.Δρούτσας, αλλά «κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά» σε όλα αυτά που αποδεικνύουν ότι η πολιτική της Άγκυρας είναι μία και ενιαία.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν γίνονται από τους «κακούς Τούρκους» γίνονται απλά από το τουρκικό Ναυτικό και την τουρκική Αεροπορία. Σε ότι αφορά τις μειώσεις εξοπλισμών από την Άγκυρα αυτά είναι για ελληνική εσωτερική κατανάλωση αφού αγνοούν ότι η Τουρκία έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην αμυνιτκή βιομηχανίας της τα τελευταία ΄τριάντα χρόνια και τώρα δρέπει τους καρπούς αυτών των προσπαθειών της με τεράστιες εξαγωγές αμυνιτκού υλικού και αυτάρκεια στα περισσότερα συστήματα των ενόπλων δυνάμεων της.

Αλλά φαίνεται ότι η «φιλειρηνική» ιδεοληψία στο υπουργείο Εξωτερικών είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της κυβερνητικής περιόδου.

Μόνο τυχαία δεν είναι η επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος της τουρκικής κορβέτας που επί μία ημέρα αλώνιζε ανενόχλητη σε Κυκλάδες και Αργοσαρωνικό: Σταμάτησαν να ενημερώνουν τους στρατιωτικούς συντάκτες! Κάθε ημέρα οι Τούρκοι απειλούν στα ελικόπτερα του Λιμενικού στο Α.Αιγαίο, κάθε ημέρα έχουμε παραβιάσεις και η απάντηση από ελληνικής πλευράς είναι το σκοτάδι που προσπαθούν να επιβάλουν στα ΜΜΕ.

Στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου οι προκλήσεις έχουν ξεπεράσει όμως, τις προκλήσεις κάθε άλλης περιόδου. Τα ναυτικά επεισόδια, διαδέχονται το ένα το άλλο, όπως αποκάλυψε το defencenet.gr την περασμένη Πέμπτη. Εκτός από την παύση ενημέρωσης των στρατιωτικών συντακτών το άλλο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, ήταν η παύση των αναχαιτίσεων. Κάποιες διακριτικές αναγνωρίσεις μεταξύ 6 και 10 μιλίων και τίποτα άλλο.

Ιδού και ο συνολικός αριθμός παραβιάσεων και παραβάσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους από την τουρκική Αεροπορία:


Με αυτά τα δεδομένα πηγαίνει ο ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας στην Άγκυρα για να συζητήσει τι, άραγε;

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/305-2010.html#ixzz0kMS3biFV

Εκανε πίσω η Γεωργία για το «Μακεδονία»


Υστερα από έντονη παρασκηνιακή διπλωματική δραστηριότητα, οι Γεωργιανοί έκαναν πίσω τελικά και «πάγωσαν» τις κινήσεις τους που στοχεύουν στην αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία.