Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.8.10

Ινδία: Ξανανοίγει ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου




Την περίοδο της ακμής του, πολύ πριν ανοίξουν τα πρώτα δυτικά πανεπιστήμια,στη Μπολόνια και το Παρίσι,τον 11ο αιώνα, φιλοξενούσε 10.000 φοιτητές και 2.000 καθηγητές, οι οποίοι προέρχονταν από την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ινδονησία, την Τουρκία, την Κορέα και φυσικά την Ινδία.



Όταν καταστράφηκε από τους τούρκους εισβολείς, το 1193, η φημισμένη βιβλιοθήκη του, που ονομαζόταν «Ορος της Αλήθειας», καιγόταν επί μήνες, εξαιτίας του τεράστιου όγκου χειρογράφων στους εννέα ορόφους του κτιρίου.



Ανάμεσα στον 3ο και τον 4ο αιώνα, το πανεπιστήμιο της Ναλάντα, ήταν το πολυτιμότερο στολίδι της Μαγκάντχα, του ινδικού βασιλείου που βρισκόταν στο σημερινό Μπιχάρ.

Ο Βαρθολομαίος στην Τραπεζούντα



Ρεπορτάζ - φωτογραφίες:
Νικόλαος Μαγγίνας και Νίκος Παπαχρήστου από την Τραπεζούντα
Στην Τραπεζούντα βρίσκεται από το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος αύριο Κυριακή θα προεξάρχει της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά που παραμένει σιωπηλή από το 1923.
Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο αναφέρθηκε στα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων της Μαύρης Θάλασσας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

Το πρώτο ρομπότ με συναισθήματα


Αύγουστος 2010

Ερευνητές παρουσίασαν το πρώτο ρομπότ που μπορεί να αναπτύξει συναισθήματα και να διαμορφώσει μια σχέση με τον ιδιοκτήτη του, αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η ‘Daily Mail’.

To ΝΑΟ δημιουργήθηκε σύμφωνα με την συμπεριφορά των παιδιών όταν βρίσκονται σε ηλικία ενός έτους, ώστε να έχει συναισθήματα και να είναι σε θέση να συνδεθεί με τον κάτοχό του.

Έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τα ανθρώπινα συναισθήματα μελετώντας τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος και γίνεται καλύτερος με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει μια φυσιογνωμία.

To ΝΑΟ σχεδιάστηκε έτσι που να μπορεί να απομνημονεύει χαρακτηριστικά, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τα αναγνωρίζει.

Το ρομπότ είναι μέρος ενός ευρωπαϊκού σχεδίου με την ονομασία Growing Feelix υπό την ηγεσία του Lola Canamero, επιστήμονα ηλεκτρονικών υπολογιστών, στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.

«Η συμπεριφορά του ρομπότ διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις αντιδράσεις ενός μωρού και είναι παρόμοια με αυτήν των χιμπατζήδων», δήλωσε ο Canamero.

To NΑΟ είναι προγραμματισμένο να προσαρμόζεται στο άτομο που είναι δίπλα του ώστε να μπορεί να μαθαίνει καινούρια πράγματα. Έχει τη δυνατότητα να εκφράσει θυμό, φόβο, θλίψη, ευτυχία, χαρά και υπερηφάνεια.

«Με το ρομπότ μιλάμε με χειρονομίες και όχι με λόγο. Τα συναισθήματά του μεταδίδονται μέσω διαφόρων φυσικών θέσεων και κινήσεων του σώματος», είπε ο Canamero.

Κόσμος-- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Εθμιμοτυπική επίσκεψη του Βαρθολομαίου στο νέο Νομάρχη της Κωνσταντινούπολης

Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010




Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Tη διαβεβαίωση ότι θα υπηρετήσει αδιακρίτως όλους τους κατοίκους της περιφέρειάς του έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο νέος Νομάρχης της Πόλης Χουσείν Αβνί Μουτλού, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Νομαρχιακό Μέγαρο.

13.8.10

Νέο ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Η νέα ιπτάμενη συσκευή των Ρώσων εκπονητών είναι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κάθετης απογείωσης «Air-250». Η νέα συσκευή έχει βάρος 4 κιλά, μπορεί να απογειώνεται ακόμα και από το χέρι ή από το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου.


Επίσης μπορεί να εκτελεί κατασκοπευτικές πτήσεις σε δυσπρόσιτους τόπους, - λέει ο Γεν. Διευθυντής της εταιρίας «Air Group» Αλεξέι Αράβιν:

«Μπορεί να έχει καθορισμένη ημερήσια διαδρομή παρακολούθησης. Και χωρίς τη συμμετοχή ανθρώπου απογειώνεται, προσδιορίζει τις εστίες φωτιάς ή εκτάκτων καταστάσεων. Όλες οι πληροφορίες μεταδίδονται στον πίνακα διεύθυνσης.

Προς το παρόν το πειραματικό δείγμα πετά όχι πάνω από τα δάση, αλλά πάνω από τα στρώματα του γυμναστηρίου, ώστε σε περίπτωση πτώσης να μη σπάσει. Όταν οι δοκιμές ολοκληρωθούν, η συσκευή θα μπορεί να ανεβαίνει σε ύψος περίπου 4 χλμ., να πετά σε στενόχωρες ορεινές συνθήκες, σε χαράδρες και να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 150 χλμ. την ώρα», είπε συνεχίζοντας ο Αλεξέι Αράβιν.

«Λόγω του ότι η συσκευή δεν έχει έλικες, που μπορεί να σπάσουν ή να προξενήσουν ζημιά σε οποιονδήποτε, μπορεί να εισέρχεται ιπτάμενη μέσα σε παράθυρα και να εργάζεται σε περιορισμένο χώρο».

Σ΄ αυτό το «ιπτάμενο κουβά» μπορεί να εγκατασταθεί ολόκληρο σύστημα εξοπλισμού - από βιντεοκάμερες έως τους αναμεταδότες επικοινωνίας, ή τα ρομπότ με χερούλι για τη λήψη νερού ή χώματος. Σύμφωνα με δηλώσεις των δημιουργών του, για το τέκνο τους ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον το Υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών και το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Το φθινόπωρο το «Air-250» θα δοκιμαστεί σε υπαίθριο χώρο και θα επιδειχτούν όλες οι δυνατότητές του.

12.8.10

Eλλάδα: Η εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, απέκτησε ένα πολύτιμο, τετράδιο με μαρτυρίες για τις πρώτες ανασκαφές στην Κνωσό, το 1878



Μια μοναδική μαρτυρία για τις πρώτες ανασκαφές στην Κνωσό, που πραγματοποίησε το 1878 ο Μίνως Καλοκαιρινός, απέκτησε η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ).




Πρόκειται για τετράδιο με είκοσι επτά (27) φύλλα, που περιέχει, μεταξύ άλλων, χειρόγραφη έκθεση του ανασκαφέα σχετικά με την ανασκαφική δραστηριότητα στην Κνωσό, κατάλογο ευρεθέντων αντικειμένων, χειρόγραφη επιστολή του Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν και τρεις φωτογραφίες του 1899 - δύο από την περιοχή της Κνωσού και μια με όστρακα κεραμικής από την περιοχή της Αμνισού.

Μάικ Λαζαρίδης, ο πανέξυπνος Πόντιος


O κ. Μάικ Λαζαρίδης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος για την πορεία της εταιρείας του, της Research Ιn Μotion (RΙΜ), γνωστή για τα κινητά τηλέφωνα Βlackberry, καθώς έχει «πλασαριστεί» στις πρώτες θέσεις της συγκεκριμένης αγοράς ανάμεσα στα μεγαθήρια της Αpple, της Νokia και άλλων κατασκευαστών.

Ο ίδιος παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες το νέο Βlackberry Τorch 9800 που φιλοδοξεί να γίνει επιτυχημένος ανταγωνιστής των smartphones που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, του iΡhone της Αpple και των συσκευών που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Αndroid της Google. Η νέα συσκευή, η οποία παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, θα διατίθεται στην ανταγωνιστική τιμή των 199 δολαρίων, με διετές συμβόλαιο από την ΑΤ&Τ. Διαθέτει το εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα Βlackberry 8, έχει οθόνη αφής και ένα νέο πρόγραμμα για περιήγηση στο Ιnternet. Ακόμη διαθέτει κάμερα 5 Μpixels, με φλας και εύκολο τρόπο γραφής και αποστολής μηνυμάτων.

11.8.10

«Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» στο Μουσείο της Άνδρου


Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει φέτος, σε συνεργασία με το Νoguchi Museum της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά στην χώρα μας, έκθεση-αφιέρωμα στον σημαντικό αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη Isamu Noguchi.

Η έκθεση με τίτλο «Isamu Noguchi: Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» πραγματοποιείται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010 και περιλαμβάνει 76 εκθέματα, εκ των οποίων 42 γλυπτά, 34 σχέδια και προσχέδια, και, επιπλέον, αντικείμενα ντιζάιν και σειρά φωτογραφιών από σκηνικά για παραστάσεις και δημόσια έργα που πραγματοποιήθηκαν σε δικά του σχέδια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιαπωνία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Λίγα λόγια για τον Isamu Noguchi

Η θεματική της έκθεσης εξερευνά ουσιαστικά την μεταιχμιακή οπτική του Isamu Noguchi μεταξύ Ανατολής και Δύσης, λόγω της διπλής αμερικανοϊαπωνικής του καταγωγής, τον τρόπο δηλαδή που αξιοποιεί δημιουργικά στο έργο του ταυτόχρονα στοιχεία από τον συναισθηματισμό της Ανατολής και τον ορθολογισμό της Δύσης ή αλλιώς, τον «κανόνα» της Δύσης και την «συγκίνηση» της Ανατολής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Κυριάκος Κουτσομάλλης, Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και προσθέτει: «Ανάμεσα στον συναισθηματισμό της Ανατολής και τον ορθολογισμό της Δύσης, ο Ιsamu Noguchi ενσάρκωσε στην τέχνη το όραμα του ήρεμου κάλλους, ενώ την ίδια στιγμή επιχείρησε ανατροπές που έφεραν την τέχνη στον κοινωνικό χώρο».

Στη γλυπτική, η διπλή καταγωγή του Noguchi εκφράστηκε με τον δημιουργικό συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων που “παντρεύουν” τους δύο πολιτισμούς. Εκτός από την αφαίρεση του Brancusi και την αρχαία ελληνική γλυπτική, ο Noguchi επηρεάστηκε εξίσου από τον βιομορφισμό των σουρεαλιστών και την ανατολική καλλιγραφία. Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες από διαφορετικές «σχολές» και μέσα, δεν προσχώρησε ποτέ σε κάποιο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κίνημα.


Στη διάρκεια της μακράς πορείας του απεικόνισε το σύγχρονο με την καθαρότητα, την λιτότητα και την απλότητα του αρχαϊσμού, ανάπλασε τοπία, κήπους, παιδότοπους και χώρους αναψυχής σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Αμερικής και σκηνογράφησε παραστάσεις μοντέρνου χορού, με συνεργάτες μερικούς από τους σημαντικότερους χορογράφους, όπως η Martha Graham, με την οποία είχαν μακροχρόνια συνεργασία, ενώ τα πρωτοποριακά αντικείμενα που σχεδίασε επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το σύγχρονο ντιζάιν.

Η έκθεση όπως κάθε χρόνο, θα συνοδεύεται από πολυτελή έκδοση, η οποία θα κυκλοφορήσει από γνωστό ευρωπαϊκό εκδοτικό οίκο στα ελληνικά και τα αγγλικά και θα περιλαμβάνει εισαγωγικά κείμενα του κύριου Κυριάκου Κουτσομάλλη, Διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και της κυρίας Jenny Dixon, Διευθύντριας του Ιδρύματος Isamu Noguchi, κείμενα από τον Ν. Π. Παΐσιο και τον ελληνοαμερικανό καλλιτέχνη Στήβεν Αντωνάκο, καθώς και θεματικές επιστημονικές αναλύσεις από τους διακεκριμένους ιστορικούς τέχνης Bonnie Rychlak, επιμελήτρια του Μουσείου Isamu Noguchi και Karin Higa, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Καλλιτεχνικής Επιμέλειας στο Εθνικό Αμερικανοϊαπωνικό Μουσείο του Λος Άντζελες.

Στις συμπληρωματικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στα πλαίσια της έκθεσης, όπως το δείπνο για τους επίσημους προσκεκλημένους και το στρογγυλό τραπέζι με ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και συντονίστρια την Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, θα προστεθούν αυτό το καλοκαίρι εξειδικευμένα θερινά θεματικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, που θα παρουσιάσουν στο κοινό ενδιαφέρουσες ιαπωνικές τεχνικές από τις οποίες εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης για το έργο του, όπως το netsuke, το sumi-e και η τεχνική της χαρτοδιπλωτικής (origami). Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των πρεσβειών των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας.

Πληροφορίες: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο έως 26 Σεπτεμβρίου, www.moca-andros.gr


Naftemporiki

10.8.10

2.300 χρόνια μετά: Το αρχαίο θέατρο Ηφαιστείας στη Λήμνο

Μαρκουλάκης και Καραμπέτη «εγκαινιάζουν» το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας στη Λήμνο


Το αρχαίο θέατρο Ηφαιστείας στη Λήμνο (Φωτογραφία: Το Βήμα )




Με τον «Οιδίποδα Τύραννο» ανοίγει την Τετάρτη, ύστερα από 2.300 χρόνια, το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας στη Λήμνο. Η παράσταση ανεβαίνει από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, με πρωταγωνιστές του Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.


Βρετανός Επιστήμονας: πρέπει επειγόντως να βρούμε τη δεύτερη Γη




Λονδίνο 10 Αυγούστου.

Ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός Stephen Hawking πιστεύει ότι η ανθρωπότητα πρέπει να προετοιμαστεί γρήγορα για να αναζητήσει τη δεύτερη γη στο διάστημα, γιατί αλλιώς θα απειληθεί με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τις απόψεις του Hawking η έξοδος προς το διάστημα πρέπει να γίνει κατά τα επόμενα 100 χρόνια, δεδομένου ότι ο πλανήτης μας κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με νέους πολέμους εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της σπανιότητας που θα προκληθεί στους φυσικούς πόρους.

«Θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί μια παγκόσμια σύγκρουση . Δεν μιλάμε πλέον για χιλιάδες χρόνια μετά ή ακόμη και εκατομμύρια χρόνια, αλλά για τα επόμενα 100 χρόνια»…, δήλωσε ο βρετανός επιστήμονας.

Σύμφωνα με την άποψή του, ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη τροφίμων θα καταπολεμηθούν μόνον με αποστολές πληθυσμών σε κάποιο άλλο μέρος του διαστήματος προκειμένου να επιβιώσει η ανθρωπότητα στη Γη.





Κόσμος-- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Γιατί να διδάσκεται η τουρκική γλώσσα στα Ελληνικά γυμνάσια στην Θράκη;


Σταματήστε επιτέλους να διαδίδετε μπούρδες για το ΦΕΚ νούμερο 867 και τη Τουρκική γλώσσα

ΤΟ ΦΕΚ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Έλεος επιτέλους.
Ποιοι θυμήθηκαν τώρα να αναπαράξουν εσφαλμένα μια είδηση από το 2006 και γιατί;
Δείτε αυτό το άρθρο από το Σεπτέμβρη του 2009 για αρχή και θα επανέλθουμε στο θέμα γιατί έχουμε να πούμε πολλά για τους ηλίθιους; που αναπαράγουν μπαγιάτικες ειδήσεις και μάλιστα στρεβλά.

Στα Κύθηρα φιλοξενείται η έκθεση για τον Μηχανισμό Αντικυθήρων

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στις αρχές του 1901 ότι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα του δυτικού πολιτισμού θα ανελκυόταν από το βυθό της θάλασσας των Κυθήρων από τρεις σφουγγαράδες. Κι όμως, η διαδικασία ανέλκυσης του παράξενου ευρήματος, που χρόνια αργότερα ονομάστηκε "Μηχανισμός των Αντικυθήρων" είχε κόστος έναν νεκρό και δύο μόνιμα ανάπηρους, τα ονόματα των οποίων έχουν πλέον ξεχαστεί

9.8.10

Τα πανηγύρια της σκοπιανής προπαγάνδας

40 χωριά στο στόχαστρο του “Ουράνιου Τόξου”


Τα πανηγύρια της σκοπιανής προπαγάνδας



Τα παραδοσιακά πανηγύρια της Μακεδονίας, επιχειρούν να «καπελώσουν» οι Σκοπιανοί και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν πως στη βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν «Μακεντόνετς» που «καταπιέζονται» από τις αρχές.



Την ίδια ώρα, κρατικοί αξιωματούχοι ενισχύουν την προπαγάνδα των γειτόνων, είτε με την παρουσία τους σε προκλητικά πανηγύρια, είτε χορεύοντας σκοπούς που εκθειάζουν γνωστούς Κομιτατζήδες ή μιλούν για «σκλαβωμένη» Μακεδονία.


Ένα ρομπότ θα «ξεκλειδώσει» τα μυστικά της Πυραμίδας του Χέοπα

Εδώ και περίπου 4.500 χρόνια η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα (ή Χούφου) στη Γκίζα της Αιγύπτου κρατά πεισματικά φυλαγμένα «μυστικά και ντοκουμέντα», έχοντας απαγορεύσει στους ερευνητές να μάθουν τι κρύβεται πίσω από δύο πέτρινες πόρτες στην «καρδιά» της. Τώρα, ένα βρετανικό ρομπότ ερευνητών του πανεπιστημίου του Λιντς, σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της χώρας, θα επιδιώξει να «ξεκλειδώσει» το μυστήριο.

Η εντυπωσιακή Πυραμίδα, ένα από τα θαύματα του αρχαίου (και του σύγχρονου) κόσμου, που κτίστηκε περίπου το 2560 π.Χ., φιλοξενεί στο εσωτερικό της δύο μεγάλους θαλάμους, ένα για το βασιλιά και ένα για τη βασίλισσα.

Επικαιρότητα: Οι διακοπές, η Θράκη, τα Σκόπια και οι Τούρκοι

"υπουργείο εξω(φρε)νικών"

-Σας έχουμε ενημερώσει εγκαίρως για τις κινήσεις που γίνονται στη Θράκη εδώ και μήνες. Τώρα μαθαίνουμε ότι η Συμβουλευτική εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει ελεγχόμενους υποψήφιους και ανεξάρτητους συνδυασμούς στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η επαναδραστηριοποίηση του κόμματος του Σαδίκ δεν ήταν τυχαία. Αποτελεί το πρώτο βήμα για να υπάρξει κλιμάκωση της προσπάθειας μονοπώλησης της πολιτικής εκπροσώπησης της μειονότητας από ακραία στοιχεία.

8.8.10

Διαστημικός Σταθμός: ρεκόρ παραμονής δύο αστροναυτών στο κενό



Αύγουστος 8, 2010


Δύο αμερικανοί αστροναύτες από το Διεθνή Διαστημικό σταθμό (ISS) παρέμειναν οκτώ ώρες στο διάστημα αλλά απέτυχαν να αποσυναρμολογήσουν τη σπασμένη αντλία του συστήματος κλιματισμού που έσπασε την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η NASA.

Όπως αναφέρεται οι δύο αστροναύτες Vilok Doug και Dishon Koldvel παρέμειναν έξω από το διαστημικό σταθμό οκτώ ώρες και τρία λεπτά. Το χρονικό αυτό διάστημα παραμονής εκτός του Σταθμού είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του Διαστημικού Σταθμού, στον οποίο έχουν γίνει ήδη άλλες έξι αποστολές αστροναυτών.

Όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της NASA στο Χιούστον, το σύστημα κλιματισμού έπαυσε να παρέχει αμμωνία με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του συστήματος.

Η δεύτερη έξοδος των αστροναυτών έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη με σκοπό να αποκολλήσουν τη χαλασμένη αντλία και να τοποθετήσουν μια νέα στη θέση της.

Κόσμος-- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Το φίδι της αέναης ζωής



Η αντίθεση της χριστιανικής θρησκείας με την αρχαία ελληνική θρησκεία φαίνεται καθαρά στους διάφορους συμβολισμούς. Προκειμένου η «νέα» θρησκεία να μην έχει τίποτα κοινό με την αρχαία παράδοση, έβαλε στη σφαίρα του απαγορευμένου ό,τι συμβόλιζε για τους αρχαίους, το καλό. Έτσι ο δράκων και ο όφις, δύο σύμβολα που συχνά ταυτίζονταν, εκπροσωπούσαν ιδιότητες του κάτω κόσμου, καθώς το φίδι φωλιάζει σε τρύπες μέσα στη γη. Η ιδιότητα αυτή του φιδιού, να έρχεται σε επαφή με τον κάτω κόσμο, είναι που του έδωσε στη φαντασία των αρχαίων, τρομερές δυνάμεις.