Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3.10.09

Προκλήσεις Σκοπιανών στο Χάντμπολ


Χρησιμοποίησαν τον ήλιο της Βεργίνας

Αποχώρησε ο Μέγας Αλέξανδρος από το Τσάλεντζ Καπ γυναικών, λόγω σκοπιανών προκλήσεων


Πρίλεπ
Ο Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών αποχώρησε από το όμιλο του Τσαλεντζ Καπ του χάντμπολ γυναικών που φιλοξενεί η ομάδα Πρίλεπ της ΠΓΔΜ καθώς οι αθλήτριες του συλλόγου των Σκοπίων, στον πρώτο αγώνα τους κόντρα σε ουκρανική ομάδα, αγωνίστηκαν έχοντας στα σορτσάκια τους τον ήλιο της Βεργίνας παρά τις συστάσεις που είχαν γίνει από ελληνικής πλευράς.
Επίσης ο ήλιος της Βεργίνας είχε τοποθετηθεί και στο κέντρο του γηπέδου με τους ιθύνοντες της ομάδας να υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη για... διαφημιστικούς λόγους, καθώς ήταν το σήμα του χορηγού τους.Τελικά αποφασίστηκε να αποχωρήσει η ελληνική ομάδα από τη διοργάνωση και εφόσον τιμωρηθεί θα προσφύγει στα αρμόδια αθλητικά δικαστικά όργανα με την συμπαράσταση της ελληνική Ομοσπονδίας χάντμπολ, η οποία εξέδωσε και την ακόλουθη ανακοίνωση:«Η Ο.Χ.Ε. ενημερώθηκε από το σωματείο Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών, το οποίο αγωνίζεται σήμερα, Παρασκευή στο Τσάλεντζ Καπ Γυναικών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (E.H.F.) στο Πρίλεπ της Π.Γ.Δ.Μ., ότι το τοπικό σωματείο προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να χρησιμοποιήσει στις φανέλες και στον αγωνιστικό χώρο το Αστρο της Βεργίνας. Ο πρόεδρος της Ο.Χ.Ε. Στέλιος Αγγελούδης έδωσε ρητή και άμεση εντολή στο ελληνικό σωματείο να μην διαπραγματευτεί οτιδήποτε σχετίζεται με τα εθνικά σύμβολα και εφόσον αυτά δεν αφαιρεθούν από οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο εμφανίζονται, να αποχωρήσει από τους αγώνες χωρίς δεύτερη σκέψη και ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε αθλητικών συνεπειών.
Επίσης κατόπιν οδηγιών του προέδρου της Ο.Χ.Ε. έγινε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία είχε ήδη προειδοποιηθεί από την Ο.Χ.Ε. αρκετές μέρες πριν, και κατέστη σαφές ότι ελληνικά σωματεία δεν αγωνίζονται υπό τέτοιες συνθήκες και ότι οποιεσδήποτε τυχόν συνέπειες επιβληθούν από πλευράς E.H.F. στο ελληνικό σωματείο θα προσβληθούν στα αρμόδια αθλητικά δικαστικά όργανα, ενώ παράλληλα η Ο.Χ.Ε. επιφυλάχθηκε και για την στάση των εκεί εκπροσώπων της E.H.F.».

Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr

2.10.09

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Αποκλείστηκαν Σικάγο και Τόκιο

Ρίο ντε Τζανέιρο και Μαδρίτη διεκδικούν ακόμη το χρίσμα Ολοκληρώθηκε η πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες στην Κοπεγχάγη, η οποία περιλαμβάνει μία μεγάλη έκπληξη, αφού το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, τα Σικάγο αποκλείστηκε, όπως και το Τόκιο, το οποίο ήταν το αουτσάιντερ.
Στη δεύτερη διαδικασία ψηφοφορίας, οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στις δύο πόλεις που συγκέντρωσν τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην πρώτη περίοδο. Αυτές δεν είναι άλλες από το Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Μαδρίτη, που σε λίγα λεπτά θα ξέρουν ποια αναλαμβάνει τη μεγάλη αυτή ευθύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κοπεγχάγη παραβρίσκονται κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής.
Ο Μπαράκ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιούκιο Χατογιάμα, ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος όπως και ο πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Θαπατέρο.
Διαμαρτυρίες στο Σικάγο
Οι κάτοικοι του Σικάγο θεωρούσαν σχεδόν βέβαιη την εκλογή της πόλης τους και μαθαίνοντας ότι αυτό δεν έγινε ξεχύθηκαν στους δρόμους, καθώς διαμαρτύονται ότι η επιτροπή αδίκησε την υπψηφιότητα της πόλης. Μάλιστα εκτυλίχθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια που έλαβαν γρήγορα τέλος.
Σχετικό θέμα: Τους Ολυμπιακούς του 2016 στο "σπίτι" του ζήτησε ο Ομπάμα [02/10/2009]
Αλλά, τελικά "νίκησε" το Ρίο ντε Τζανέιρο!

Η Ιατρική από τον Ιπποκράτη έως σήμερα

Η εξέλιξη της ιατρικής από τον Ιπποκράτη έως σήμερα

Γράφει ο Αντώνης Σαλμανίδης
(α.ε. καθηγητής, διευθυντής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ευαγγελισμού)

Η ιατρική από την αρχή της σχετιζόταν με τη μαγεία και τη θρησκεία, και οι ασθένειες αποδίδονταν σε κακοποιά στοιχεία και φαινόμενα.
Αυτό οδήγησε στο να ταυτιστεί ο γιατρός και ο ιερέας στο ίδιο πρόσωπο. Η ιατρική μεταβιβαζόταν από γενιά σε γενιά με λαϊκά γιατροσόφια, που με τον απόκρυφο τρόπο που εφαρμόζονταν δημιουργούσαν πίστη και μυστηριώδη φαντασία με την ανεξήγητη δύναμη της μαγείας στον άρρωστο.
Η πίστη και η θρησκεία, χωρίς να γινόταν αντιληπτό, συνήθως βοηθούσαν στη βελτίωση της υγείας. Ο Όμηρος, ο Ορφέας, ο Ησίοδος και ο Φερεκύδης προδρομικά αναφέρθηκαν στην ιατρική και στη βραδεία εξέλιξή της κατά τη χρονική περίοδο από το 1300 π.Χ. έως το 600 π.Χ.
Κάποια εξέλιξη υπήρξε τον 6ο και τον 5ο π.Χ. αιώνα, αρχικά από τους Ίωνες σοφούς και φιλοσόφους και αργότερα από τους αττικούς ανθρωποκεντρικούς, στους οποίους εισχώρησε ο λογοκεντρικός στοχασμός.
Επηρεασθείς από τον στοχασμό αυτό, ο Ιπποκράτης, και διαθέτοντας απαράμιλλη μεγαλοφυΐα και παρατηρητικότητα, έθεσε έκτοτε τα ασάλευτα και ακλόνητα θεμέλια της ιατρικής επιστήμης.
Στα κείμενα του “Corpus Hyppocraticus” ο Ιπποκράτης εφαρμόζει τη σημερινή κλινική μεθοδολογία, δηλαδή την επισκόπηση, την ψηλάφηση, την επίκρουση και την ακρόαση προκειμένου να θέσει τη σωστή διάγνωση. Η παρατηρητικότητά του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε περιέγραψε τα συμπτώματα του φλέγμονα, που είναι η διόγκωση, η ερυθρότητα, η αύξηση της θερμότητας και ο πόνος. Επιπλέον εφήρμοζε και συνιστούσε και χειρουργικές επεμβάσεις εκεί όπου χρειάζονταν, όπως, π.χ., προέβαινε σε διάνοιξη και παροχέτευση στα αποστήματα από φλέγμονα, στα εμπυήματα του ήπατος και του θώρακα, στα περιεδρικά αποστήματα και στα συρίγγια. Επίσης περιέγραψε το φέρον το όνομά του “Ιπποκράτειο Προσωπείο” ως σηπτική κατάσταση με συμπτωματολογία έντονου ρίγους, ταχυσφυγμία, ταχύπνοια, υποκίτρινο δέρμα, ολιγουρία και κωματώδη κατάσταση.
Ο Ιπποκράτης συνέδεε τη νόσο πάντοτε με τα αίτια που την προκαλούσε, απορρίπτοντας τις δεισιδαιμονίες και τα μάγια. Σε αντίθεση, ο Ησίοδος απέδιδε τις ασθένειες και τους πολέμους στο προπατορικό αμάρτημα του Αδάμ και της Εύας. Έως τον 19ο αιώνα, η ιατρική μορφή του Ιπποκράτη επικρατούσε σε όλον τον κόσμο, που συνέχιζε συνήθως τα θεραπευτικά του σχήματα με τον τρόπο με τον οποίον εκείνος τα εφήρμοζε στους ασθενείς με επιτυχία.
Ο Ιπποκράτης διέκρινε τέσσερις κράσεις, που κάθε μία είχε σχέση με την επικράτηση ενός από τους τέσσερις χυμούς του ανθρωπίνου σώματος, αναπτύσσοντας τη θεωρία “περί των χυμών”.
Η ελληνική αυτή λέξη, “χυμός”, αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους Λατίνους ως “humor”, από τους Γάλλους ως “humeur” (ψυχική διάθεση) και από τους Άγγλους με τη λέξη “χιούμορ”. Παρότι αρκετά έχουν αλλάξει από τότε, τα βασικά παραμένουν ακλόνητα και το ενδιαφέρον για τις απόψεις του Ιπποκράτη και των άλλων Ελλήνων παραμένει αμείωτο.
Ο Ιπποκράτης (6ος με 5ο αιώνα π.Χ.) είναι αυτός που εισάγει τον λόγο στην ιατρική και ιδρύει και θέτει σε λειτουργία τα γνωστά σε όλους μας Ασκληπιεία της Κως, της Επιδαύρου, της Περγάμου και αλλού, όπου εισρέουν ασθενείς για να θεραπευτούν και να εξαγνιστούν στην ψυχή, στο σώμα και στο πνεύμα με λουτρά, γυμναστική, εντριβές, ψυχαγωγία, θεατρικές παραστάσεις, βότανα ως φάρμακα και νηστεία. Η αμοιβή δε των ιατρών αποκαλούνταν “ίατρα”.
Πέραν αυτών, ο Ιπποκράτης είναι ο πρώτος γιατρός που αναγνώρισε τη σημασία του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη ασθενειών, συνδυάζοντας την ιατρική με τη μετεωρολογία. Έτσι δημιούργησε την περιβαλλοντική και κοινωνικοπολιτική ιατρική, με επίδραση των ηθών και εθίμων στην υγεία, όπως αναφέρει στο έργο του “Περί ανέμων, τόπων και υδάτων”.
Οι διάδοχοι όμως του Ιπποκράτη απομακρύνθηκαν από τις ιπποκρατικές υποθέσεις. Ήσαν κυρίως θεωρητικοί, προσκολλήθηκαν δογματικά στις ιδέες του Ιπποκράτη και ίδρυσαν τη “Σχολή των Δογματικών”. Δεν ασχολήθηκαν με την έρευνα και έτσι δεν βοήθησαν την πρόοδο της ιατρικής.
Ο Ερασίστρατος, π.χ., απέρριπτε ακόμη και την “περί χυμών” θεωρία του Ιπποκράτη. Οι Μεγαρικοί και ο Πύρων ίδρυσαν στη συνέχεια την “Εμπειρική σχολή” στην ιατρική. Αυτοί πρέσβευαν ότι η γνώση δεν είναι δυνατή, και συνεπώς τίποτε το ασφαλές δεν υπάρχει λόγω της αβεβαιότητας των αισθήσεων και των παρατηρήσεων. Αυτοί παραδέχονταν στην ιατρική μόνον την “πείρα”.
Η μεγάλη μορφή όμως του Γαληνού αποκατέστησε την ιατρική στη σωστή ιπποκρατική της βάση, στηρίζοντας την ιατρική τόσο στην παρατήρηση όσο και στην έρευνα με πειράματα. Οι αυθεντίες του Γαληνού και Αριστοτέλη, με τις παρατηρήσεις τους, αποτελούσαν το αλάθητο για περισσότερο από χίλια χρόνια, δηλαδή μέχρι τον 17ον αιώνα.
Οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί ασχολήθηκαν και με τον καρκίνο. Η εξέταση των αρχαίων κειμένων εμφανίζει ενώπιόν μας πολλές γνωστές νόσους που περιγράφονται κατά τρόπο εντυπωσιακό και δεν διαφέρουν από τη σημερινή νοσολογία. Ανευρίσκονται ανάλογα εδάφια, με αναφορά σε γνώσεις περί καρκίνου.
Ο Ιπποκράτης αναφέρει:
“Οκτακόσιοι κρυπτοί καρκίνοι γίνονται, μη θεραπεύειν βέλτιον. Θεραπευόμενοι γαρ απόλλυνται ταχέως, μη θεραπευόμενοι δε, πολύν χρόνον διατελέουσιν”.
Επίσης αναφέρεται στις εξελκώσεις γενικά, στους όγκους που εξελκώνονται, και συνιστά την προσοχή του γιατρού στην κράση του ασθενούς, στην ηλικία του, στην μορφή εξέλκωσης και στην εντόπισή τους στο σώμα. Παρατήρησε, δηλαδή, ο Ιπποκράτης ότι μερικές περιπτώσεις χρόνιων εξελκώσεων είναι καρκίνοι ή μπορεί να καταλήξουν σε καρκίνο. Έτσι στο “Περί Γυναικείων, το πρώτον” περιγράφει τη δυνατότητα μιας χρόνιας εξελκώσεως του τραχήλου της μήτρας να εξαλλαγεί σε καρκίνο ως εξής: “Ει δε μη εμελεδάνθη, μηδέ η κάθαρσις ερράγη αυτόματη, το έλκος μέζον εποίησεν αν, και εκινδύνευσεν, ει μη εμελεδάνθη, καρκινωθήναι τα έλκεα”. Επίσης παρατήρησε ότι σε χρόνια παρέκκλιση της μήτρας προκαλείται επίσχεση των εμμήνων που οδηγεί σε διόγκωση των μαστών και σε μικρούς σκληρούς όγκους διαφόρου μεγέθους που εξαλλάσσονται σε μακρινωματώσεις. Οι θηλές ξηραίνονται, ο μαζικός αδένας σκληραίνει (σκίρρος καρκίνος) και η ασθενής χάνει συνεχώς βάρος.
Στο ίδιο έργο “Περί Γυναικείων, το δεύτερον” ο Ιπποκράτης αναφέρει για τον καρκίνο της μήτρας: “159. Γυναικί οκόταν αι υστέραι σκληραί γίνωνται και εις τα αιδοία εξίωσι, και οι βουβώνες σκληροί γίνωνται, και καύμα εν τοίσιν αιδοίησιν ενή καρκινούσθαι φιλέει πάντα”. Στο “Επιδημιών το Εʼ” ο πατέρας της ιατρικής περιγράφει την περίπτωση καρκίνου του μαστού ως εξής: “101. Γυναικί, εν Αβδήροισι, καρκίνωμα εγένετο περί το στήθος, και διά της θηλής έρρεεν ιχώρ ύφαιμος. Επιληφθείσα δε της ρύσιος έθανεν”. Ο Γαληνός από την Πέργαμο (2ος αιώνας μ.Χ.) είναι επίσης μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας που ακολουθεί την ιπποκρατική ιατρική και προβαίνει σε ριζική εξαίρεση του όγκου.
Ο Σωρανός ο Εφέσιος, σύγχρονος του Γαληνού και του αυτοκράτορα Τραϊανού, είναι ο ιδρυτής της γυναικολογίας (Ν. Λούρος 1973).
Στο “Περί Γυναικείων”, στο πρώτο βιβλίο, γράφει: “Περί σκίρου και σκληρωμάτων εν υστέρα”. Είναι ο πρώτος που εισήγαγε την υστερεκτομία στη γυναικολογία. Άλλος σπουδαίος γιατρός είναι ο Αρεταίος από την Καππαδοκία (2ος αιώνα μ.Χ.), που έγραψε το βιβλίο “Περί αιτιών και σημείων χρονίων παθών”, όπου γράφει: “ΧΙ. Περί υστερικών. Τήσι γυναιξί υστέρη αγαθή μεν ες κάθαρσιν και τόκον, ξυμφορή δε νούσων μυρίων τε και κακών… γίγνεται έλκεα και εν υστέρη…”. Ο Αέτιος ο Αμιδηνός (5ος αιώνας μ.Χ.), γιατρός του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, στο βιβλίο του “Περί Γυναικείων παθών” αναφέρεται σε πολύποδες και σε άλλους όγκους της μήτρας.
Ο τελευταίος κλασικός Έλληνας γιατρός που περιέγραψε με γλαφυρότητα και επιστημονικότητα τον καρκίνο είναι ο Παύλος Αιγινήτης, τον 7ο αιώνα μ.Χ. Η βελτιωμένη ιατρική του Βυζαντίου μεταβιβάζεται στη Δύση μετά από πολλούς αιώνες. Έτσι ο Ανδρέας Vesalius (1514-1564 μ.Χ.) έγραψε επτά βιβλία στην Πάντοβα για την ανατομία του ανθρώπου. Ο Άγγλος William Harvey, αργότερα, τον 17ο αιώνα, περιέγραψε την κυκλοφορία του αίματος στον άνθρωπο, δηλαδή το κλειστό σύστημα με την καρδιά στη θέση της αντλίας και με αγγεία (αρτηρίες και φλέβες). Έτσι εξηγήθηκε και η αρτηριακή πίεση και οι σφίξεις που κυμαίνονται από 60-80 ανά λεπτό.
Τον 18ο αιώνα (1733) ο κληρικός Στέφανος Hales μέτρησε την πίεση σε άλογο. Τον 19ο αιώνα ο Lavoisier, ο Pasteur και ο Vesalius ανακάλυψαν τα μικρόβια, την ασηψία-αντισηψία, τα εμβόλια, τα ένζυμα και τη βιολογική χημεία. Ο 20ός αιώνα παρουσίασε την επανάσταση στην πρόοδο της ιατρικής με τη χρήση των αντιβιοτικών, τη μοριακή βιολογία, την αποκάλυψη του γοναδιώματος του DNA, την εξωσωματική γονιμοποίηση, την κλωνοποίηση, τις τεράστιες προόδους στην τεχνολογία κ.ά., που βοήθησαν στην εύκολη διάγνωση και στις μεγάλες εγχειρήσεις με τη βοήθεια των απεικονιστικών μεθόδων κ.ά.
Έτσι η ιατρική, με βάση το βυζαντινό νοσοκομείο, ακολουθεί τις νέες αλματώδεις προόδους στη Δύση.
Τελειώνω με αυτό που είπε ο Νίτσε:
“Ό,τι κι εάν ανακαλύψουμε εμείς, μετά από λίγο πληροφορούμεθα ότι το είχε ανακαλύψει ο μικρός αυτός λαός των Ελλήνων πολλούς αιώνες πρωτύτερα”.
Και ο Γκαίτε πρόσθεσε:
“Η Ελλάς είναι η καρδιά και ο νους της οικουμένης”.
Ωστόσο η αρχαία Ελλάς δεν πρέπει να αποτελεί το πρόσχημα για τα δικά μας λάθη, αλλά να αποτελεί εφαλτήριο για αγώνες και νέες σελίδες δόξας, αντάξιες των προγόνων μας.

Ιμπεριαλιστική προβοκάτσια τής Τουρκίας!

Τα σύνορα της Ελλάδας σε λίγα χρόνια...

Εξαιρετικά προκλητικό είναι ένα εκπαιδευτικό cd που κυκλοφόρησε στα σχολεία της Τουρκίας, με χάρτη που δείχνει τη γειτονική χώρα να έχει απλώσει… τα πλοκάμια της σε νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κύπρο, αλλά και στο Βόρειο Ιράκ, την Αρμενία ακόμα και τη Βουλγαρία!Το επίμαχο cd κυκλοφόρησε από τη διεύθυνση Κωνσταντινούπολης του Υπουργείου Παιδείας, σε όλα τα σχολεία της Πόλης και κατ’ επέκταση σε όλη τη χώρα. Το ακόμα πιο παράδοξο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι έγινε ειδική τελετή στους σχολικούς διευθυντές για την παρουσίαση του cd και κανένας δεν αντέδρασε από τον πρωτοφανή χάρτη.Το απίστευτο θέμα φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα οι εφημερίδες Milliyet και Hurriyet, οι οποίες το κατακρίνουν θεωρώντας το ανεκδιήγητο. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την τουρκική ηγεσία.

Το εστιατόριο «Ελληνική Δημοκρατία"

«Ελληνική Μαγειρική από Ελληνική Καρδιά»


Ο Γ. Καλομπάρης
2 Oct 2009
Μερικές από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αυστραλιανής τηλεόρασης, αλλά και από τον χώρο της μαγειρικής, αλλά και πολλοί ομογενείς, γέμισαν ασφυκτικά την Δευτέρα το βράδυ το εστιατόριο «Ελληνική Δημοκρατία», στο Μπράνσγουϊκ της Μελβούρνης.
Οι λαμπερές προσωπικότητες βρέθηκαν εκεί για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του πολυβραβευμένου Έλληνα σεφ, Γιώργου Καλομπάρη, «Ελληνική Κουζίνα από Ελληνική Καρδιά».
Το βιβλίο αυτό, που αναμένεται να γίνει Best Seller, όπως και τα προηγούμενα του Γιώργου Καλομπάρη, παρουσιάστηκε μόλις δυο μέρες πριν την έναρξη της νέας μαγειρικής τηλεοπτικής εκπομπής Celebrity MasterChef, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ομογενής σεφ και στην οποία λαμβάνουν μέρος και κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστραλίας.
Για παράδειγμα, στην πρώτη εκπομπή συμμετέχει η πρωθυπουργός της Κουϊνσλάνδης, Αν Μπλάϊ.
Αποτελεί δε συνέχεια της εκπομπής για την ανάδειξη του «Κορυφαίου Μάγειρα» που σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης στην Αυστραλία και ανέδειξε τον Καλομπάρη, όχι μόνο κορυφαίο μάγειρα, αλλά και σύμβολο του… σεξ, με αποτέλεσμα να είναι εξώφυλλο σε πολλά περιοδικά.
Ο ίδιος, με την σειρά του, προβάλει με κάθε ευκαιρία, την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και τον… Παναθηναϊκό, του οποίου είναι φανατικός φίλαθλος και παρακολουθεί όλα τα παιχνίδια του από την τηλεόραση στην Αυστραλία.
Ο Καλομπάρης έχει πάθος με την Ελλάδα (ιδιαίτερα με τη Μύκονο) και την ελληνική κουζίνα και αγωνίζεται για να την κάνει διεθνή!
Για όσους δεν έχουν ακουστά τον Καλομπάρη, αξίζει να αναφέρουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι η εφημερίδα «New York Times», σε ειδικό ταξιδιωτικό ρεπορτάζ της, με τίτλο «36 ώρες στη Μύκονο» ενημέρωνε τους αναγνώστες της γι’ αυτά που «δεν πρέπει να χάσουν» όταν επισκεφθούν το κοσμοπολίτικο αυτό νησί του Αιγαίου.
Μεταξύ άλλων, τούς παρότρυνε να επισκεφθούν «οπωσδήποτε» το Belvedere Hotel που προσφέρει ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η γαστρονομία, με σύμβουλο τον πολυβραβευμένο Ελληνοαυστραλό σεφ, Γιώργο Καλομπάρη.
Το εστιατόριό του με το «ελληνικό χρώμα» (όπου σερβίρει και τα καλύτερα ελληνικά κρασιά και ούζα) έχει γίνει το στέκι των καλοφαγάδων της Μελβούρνης. Πραγματικά, έχει κάνει «μόδα» την ελληνική κουζίνα και, σχεδόν σε καθημερινή βάση, τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τον ίδιο και το μαγαζί του, ενώ θεωρείται πολύ «in» για τους επώνυμους να θεαθούν στο συγκεκριμένο στέκι.
Πρόκειται για το Ρress Club, στο παλιό κτίριο του εκδοτικού συγκροτήματος «Ηerald & Weekly Τimes», στην καρδιά της Μελβούρνης, που ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο νέο εστιατόριο της Αυστραλίας το 2007 και ο Καλομπάρης «κορυφαίος σεφ της χρονιάς» και, μάλιστα, για δεύτερη φορά. Δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμα και τα αρωματικά μαντηλάκια που προσφέρει στους θαμώνες του. έχουν δημιουργηθεί από τον Κορέ.Μετά την επιτυχία του Ρress Club στο κέντρο της Μελβούρνης, και την παρουσία του στη Μύκονο, ο Καλομπάρης άνοιξε πρόσφατα και ένα τρίτο, «πιο παραδοσιακό», εστιατόριο στη Μελβούρνη που το ονόμασε «Ελληνική Δημοκρατία».
Επόμενος στόχος του να ανοίξει το εστιατόριό του και στην Αθήνα. Μόλις που πάτησε τα 30 και ήδη ο Ελληνοαυστραλός ψηφίστηκε ως ένας από τους 40 σεφ με τη μεγαλύτερη εμπειρία στον κόσμο από το περιοδικό «Global Food and Wine Μagazine».
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι το ελληνικό φαγητό είναι εξαιρετικό όταν μαγειρεύεται καλά και εφοδιασμένος με μια λίστα από παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές, δημιουργεί ένα προσωπικό μαγειρικό όραμα που φαίνεται να αρέσει σε όσους ξέρουν από καλό φαγητό. Ο ίδιος επιμένει πολύ στη χρησιμοποίηση παραδοσιακών ελληνικών συνταγών, αλλά και εκλεκτών ελληνικών υλικών. Και, φυσικά, δεν χάνει ευκαιρία να προβάλει τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική κουζίνα με τις προσβάσεις που έχει στα μέσα ενημέρωσης.

Εξαιρετικά ρατσιστές οι Τούρκοι




Πολύ χαμηλή ανεκτικότητα χαρακτηρίζει τους Τούρκους, σύμφωνα με μελέτη τουρκικού ιδρύματος ερευνών.

Εξαιρετικά ρατσιστές είναι οι Τούρκοι, σύμφωνα με μελέτη του τουρκικού ινστιτούτου ερευνών Frekans, που έδειξε πως ο μέσος Τούρκος δείχνει ελάχιστη ανεκτικότητα προς ξένες κουλτούρες και θρησκείες.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται τις μειονότητες, και δεν επιθυμούν την παρουσία μεταναστών σε κρατικές υπηρεσίες.
Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 1.108 άτομα: το 57% δήλωσε ότι δεν ήθελε να έχει για γείτονα έναν άθεο, το 42% είναι αρνητικά προσκείμενο προς τους Εβραίους και το 35% προς τους χριστιανούς.
Επίσης, το 18% δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε στη διπλανή πόρτα μία μη- τουρκική οικογένεια.
Στην Τουρκία εξακολουθούν να διαβιώνουν μικρές μειονότητες Ελλήνων, Εβραίων και Αρμενίων.
Αν και αναγνωρίζονται ως μειονότητες από το επίσημο τουρκικό κράτος, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης, το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι Εβραίοι δεν είναι σε καμιά περίπτωση πιστοί στη χώρα, ενώ το 47% είπε το ίδιο για τους Αρμένιους και τους Έλληνες. Επίσης, 57% είπε πως δεν επιθυμεί να εργάζονται μη μουσουλμάνοι σε υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ το 55% θέλει να αποκλειστούν από θέσεις στην αστυνομία, το στρατό και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Ακόμη, 44-51% θεωρεί ότι δε θα έπρεπε να επιτρέπεται σε μη μουσουλμάνους να κατέχουν σημαντικές θέσεις σε πολιτικά κόμματα, ή να εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε επιστημονικά ιδρύματα ή σε ιατρικά κέντρα.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι εθνικιστικές τάσεις κερδίζουν έδαφος στο εσωτερικό της Τουρκίας- και μάλιστα εντός μίας περιόδου που ασκούνται πιέσεις από την Ε.Ε. για βελτίωση της αντιμετώπισης των μειονοτήτων, στα πλαίσια των ενταξιακών προσπαθειών της χώρας.



Από δικηγόρος… μαγείρισσα

Η Παμ Ταλιμανίδη έξω από το εστιατόριό της.

25 Sep 2009
Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τουρλού, φασολάδα, πατσαβούρα, σπανακόριζο, μπουγιουρντί είναι μερικά από τα πιάτα που η Παμ Ταλιμανίδη «σερβίρει» στο γευστικά φιλήδονο, αναγνωστικό της κοινό μέσα από το βιβλίο μαγειρικής με τίτλο «Α la Grecque». Η σχέση της Παμ με την ελληνική μαγειρική ξεκίνησε κάμποσα χρόνια πριν, αφού είναι η ψυχή του εστιατορίου «A la Grecque» στην παραλιακή πόλη Aireys Inlet για αρκετά χρόνια τώρα.
Δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι, μίας και η Παμ ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως δικηγόρος. Ποτέ δεν φανταζόταν, όπως ομολογεί η ίδια σήμερα, ότι θα άφηνε τις αίθουσες των δικαστηρίων για να μάθει τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας. Χάρη στην πεθερά της, όμως, αγάπησε τα ελληνικά αρώματα και γεύσεις και σήμερα εκδίδει το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής που αποτελείται από πάνω από 500 ελληνικές συνταγές.
Το βιβλίο είναι γραμμένο στην αγγλική και πραγματικά είναι ένας μικρός θησαυρός για όσους αγαπούν την ελληνική κουζίνα.
«ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΓΙΑΓΙΑ»
Η Παμ παντρεύτηκε τον Κώστα Ταλιμανίδη το 1977. Αυστραλέζα η Παμ, μεγαλωμένη σε αγρόκτημα και σπουδαγμένη. Δικηγόρος στο επάγγελμα. Ο Κώστας, μετανάστης από το Πολύπετρο του Κιλκίς και η γευσιγνωσία και το ταλέντο της μάνας του στη μαγειρική δεύτερη φύση του. Έτσι, ερχόμενος στη νέα γη, αποφασίζει να ανοίξει ελληνικό εστιατόριο. «Του Κώστα» ονόμασε το εστιατόριό του στο Lorne. Η μαεστρία του Κώστα στην κουζίνα δεν άργησε να κάνει το εστιατόριό του πασίγνωστο στην περιοχή και, συνεπώς, επιτυχημένο.

Όπως λέει σήμερα η Παμ, όλα πήγαιναν σύμφωνα με τα όσα προσδοκούσαμε και οι δύο μας από τη ζωή μας. Ο Κώστας στο εστιατόριο και η Παμ στις αίθουσες των δικαστηρίων. Μέχρι που ήρθαν τα τρία μας παιδιά. «Τότε όλα άλλαξαν. Το επάγγελμα του δικηγόρου απαιτητικό, αλλά και ο ρόλος της μητέρας εξίσου δύσκολος. Έπρεπε να κάνω τις επιλογές μου και επέλεξα να αφήσω τη δικηγορία και να μείνω στο σπίτι με τα παιδιά».
Σε λίγο καιρό κατέφθασαν και οι «μεγάλες δυνάμεις», με άλλα λόγια η πεθερά της. Η «γιαγιά», όπως την αποκαλεί η Παμ, κλασσική και τολμηρή γιαγιά. Μικρασιάτισσα βλέπετε και τίποτα - κυρίως η απόσταση - δεν θα την σταματούσε από το να έρθει στην Αυστραλία να βρεθεί κοντά στα εγγόνια της, να βοηθήσει τη νύφη της και τον γιό της. Και δεν ήρθε μόνο μία φορά.
Η γιαγιά άρχισε να ταξιδεύει συχνά στην Αυστραλία και να μένει για κάμποσους μήνες κάθε φορά. «Τότε άρχισε και η σχέση μου με την ελληνική κουζίνα. Η γιαγιά με μάθαινε ελληνικά και να μαγειρεύω. Μπορεί να είχα μεγαλώσει σε αγρόκτημα, αλλά δεν γνώριζα και πολλά από μαγειρική. Η γιαγιά μού έμαθε ότι η μαγειρική είναι τελετουργία. Μ’ έμαθε να επιλέγω τα αγνά υλικά δίνοντάς μου την σημαντικότερη συμβουλή όλων ‘στην κουζίνα δεν χαραμίζεται τίποτα’», λέει σήμερα η Παμ. Παράλληλα με το μάθημα μαγειρικής πήγαινε και το μάθημα Ελληνικής γλώσσας.
Δασκάλα με τα όλα της η γιαγιά που δεν κατάφερε μόνο να μάθει την Παμ να μαγειρεύει, κατάφερε όπως κάθε καλός δάσκαλος να της μεταδώσει την αγάπη της για την ελληνική κουζίνα, μία αγάπη που σήμερα η Παμ θεωρεί ως μία από τις μεγαλύτερες της ζωής της. Ποτέ της δεν μετάνιωσε που άφησε την δικηγορία για να γίνει μαγείρισσα.
Το πολύτιμο μάθημα της Μικρασιάτισσας γιαγιάς δεν ήταν, όμως, μόνο πρακτικό ήταν πολύ πιο ουσιαστικό. «Η γιαγιά με έμαθε ότι το να μαγειρεύεις στην ουσία είναι μία πράξη αγάπης», λέει η καλή νύφη.
«A LA GREQUE»
Το βιβλίο μαγειρικής «Α la Greque» γεννήθηκε στην Χίο. Δεν ήταν κάτι που η Παμ σχεδίαζε από καιρό, ούτε καν που το είχε κατά νου. Το 2002 αποφάσισε να επισκεφθεί το αγαπημένο της νησί, την Χίο. Ήθελε να μείνει μόνη για λίγες εβδομάδες για να ξεκουραστεί, όπως μού λέει. «Δεν έχω κανέναν ιδιαίτερο οικογενειακό δεσμό με την Χίο, αλλά αγαπώ την φύση αυτού του νησιού και αποφάσισα μετά από πολλά χρόνια να το επισκεφθώ πάλι. Εκεί ξεκίνησε και το βιβλίο “A la Greque”».
Καθόμουν μόνη στο μπαλκόνι του δωματίου μου στην Χώρα, κοιτώντας την θάλασσα και τα μέρη της «γιαγιάς» απέναντι και αποφάσισα να κάνω κάτι δημιουργικό με τον χρόνο μου. Ήδη, στην βαλίτσα μου κουβαλούσα σημειώσεις και συνταγές. Αποφάσισα να βάλω όλα αυτά τα χειρόγραφα σε μία τάξη. Άνοιξα τον υπολογιστή μου και άρχισα να τα τακτοποιώ». Λίγο αργότερα, επιστρέφοντας στην Αυστραλία η Παμ, αποφάσισε να βάλει τις γνώσεις τις δικές της και το μεράκι της γιαγιάς σε ένα βιβλίο. Έτσι προέκυψε το «A la Greque». Ένα διαφορετικό βιβλίο μαγειρικής που τις συνταγές του συνοδεύουν μικρές ιστορίες απέριττης ζεστασιάς και οικογενειακής θαλπωρής με υπέροχες φωτογραφίες.
Ξεφυλλίζοντας το «Α la Greque» με την πληθώρα των γευστικών προτάσεων/ προκλήσεων ρωτάω την Παμ ποιο θεωρεί ως το πλέον δημιουργικό υλικό στην κουζίνα της. «Το κουνέλι», μου απαντά ενώ προσθέτει ότι μπορεί να φάει «τόνους» σαρδέλας στα κάρβουνα και «τσακίζει» το ραβανί, το αγαπημένο της γλυκό, σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Εν κατακλείδι, έστω και αν δεν ξέρω ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο φαγητό, είναι σίγουρο όμως, ότι θα το βρείτε στο βιβλίο μαγειρικής «A la Greque». Προσωπική σύσταση τέλος, μαγειρέψτε ένα χταποδάκι στιφάδο και θα με θυμηθείτε.
http://neoskosmos.com/news/el/node/3611

Ιδού ο αρχαιότερος πρόγονος του ανθρώπου




Ερευνητές παρουσίασαν τον σκελετό θηλυκού αρδιπιθήκου που αναμένεται να ρίξει φως στο μυστήριο της εξέλιξης
κάνε κλικ στη φώτο για μεγέθυνση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ 2 Οκτ.
Ενα αρχαίο ον που μοιάζει με πίθηκο και το οποίο είναι πιθανό να αποτελεί τον αρχαιότερο (γνωστό) άμεσο πρόγονο του ανθρώπου παρουσιάζει διεθνής ομάδα ερευνητών με δημοσίευσή της στο σημερινό τεύχος της επιθεώρησης «Science».

Ο Αrdipithecus ramidus- περί αυτού ο λόγος- έζησε στην Αιθιοπία πριν από 4,4 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή ένα εκατομμύριο χρόνια πριν από τον διάσημο αυστραλοπίθηκο «Λούσι».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και αν ο Α. ramidus δεν αποτελεί άμεσο πρόγονό μας, ρίχνει φως στο μυστήριο σχετικά με το πώς εξελίχθηκαν άνθρωποι και χιμπαντζήδες από τον κοινό πρόγονό τους.
Απολιθώματα του Α. ramidus εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Αιθιοπία το 1992, ωστόσο απαιτήθηκαν 17 ολόκληρα χρόνια ερευνών προκειμένου να αποδειχθεί η σημασία τους. Το σημαντικότερο εύρημα αφορά τμήμα σκελετού ενός θηλυκού που ονομάζεται «Αrdi» (έλαβε χαϊδευτικά αυτό το όνομα από το Αrdipithicus).
Η διεθνής ομάδα ανακάλυψε οστά του θηλυκού αρδιπιθήκου, συμπεριλαμβανομένου του κρανίου με δόντια, των άνω άκρων, της πυέλου και των κάτω άκρων. Με πολύ κόπο ο σκελετός συναρμολογήθηκε από συνολικά 125 θραύσματα οστών, αποκαλύπτοντας ένα ον με ύψος 1,2 μέτρα και βάρος γύρω στα 54 κιλά.
Ωστόσο εντοπίστηκαν και άλλα τμήματα οστών τα οποία, όπως υπολογίζουν οι ερευνητές, ανήκουν σε τουλάχιστον 36 διαφορετικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων εφήβων, αρσενικών και θηλυκών. Ενας εκ των επικεφαλής της μελέτης, ο καθηγητής Τιμ Γουάιτ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ανέφερε ότι η έρευνα ήταν πολυετής και επίπονη: «Χρειάστηκαν πολλά, πολλά χρόνια για να καθαρίσουμε τα οστά στο Εθνικό Μουσείο της Αιθιοπίας και να αποκαταστήσουμε τον σκελετό στις κανονικές διαστάσεις του. Στη συνέχεια χρειάστηκε να συγκρίνουμε αυτόν τον σκελετό με άλλα απολιθώματα τα οποία έχουν βρεθεί στην Αφρική και σε άλλα μέρη του κόσμου καθώς και με σκελετούς της σύγχρονης εποχής».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γουάιτ, « δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο απολίθωμα.
Δεν είναι χιμπαντζής. Δεν είναι άνθρωπος.

Είναι ένα ον που μας δείχνει πώς ήμαστε κάποτε». Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε μια περιοχή στο ρήγμα Αφάρ, περίπου 230 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα και κοντά στο σημείο όπου είχε βρεθεί το 1974 η «Λούσι»του είδους Αustralopithecus afarensis.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του σκελετού μοιάζουν με χαρακτηριστικά των αρχαίων πιθήκων. Ορισμένα άλλα προσομοιάζουν με χαρακτηριστικά που εντοπίζονται σε είδη που παραπέμπουν στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η Αrdi ήταν καλή στο να σκαρφαλώνει στα δέντρα αλλά επίσης περπατούσε σε όρθια στάση. Ωστόσο δεν διέθετε καμάρα στα πέλματά της, γεγονός που μαρτυρεί ότι δεν μπορούσε να περπατήσει ή να τρέξει μεγάλες αποστάσεις.
Οι παλαιοανθρωπολόγοι εκτιμούν σήμερα ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος του ανθρώπου και του χιμπαντζή έζησε στην Αφρική πριν από 5-6 εκατομμύρια χρόνια.
Τα χαρακτηριστικά του Α. ramidus υποδεικνύουν τώρα ότι η γενεαλογική γραμμή του ανθρώπου εξελίχθηκε ιδιαίτερα γρήγορα μετά τον διαχωρισμό της από την εξελικτική γραμμή του χιμπαντζή. Αν λοιπόν ευσταθούν οι εκτιμήσεις των ερευνητών, ο Α. ramidus έδωσε τη θέση του στον αυστραλοπίθηκο, ο οποίος μετεξελίχθηκε στον Ηomo erectus, από τον οποίο προέκυψε πριν από περίπου 200.000 χρόνια ο σύγχρονος Ηomo sapiens.

1.10.09

"Το καπλάνι της βιτρίνας" ...

του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο
Συγγραφέας Καραθάνου Ν.

Στέκει ακίνητο, μέσα στη γυάλινη προθήκη του και κοιτά τον κόσμο μ' ένα μαύρο κι ένα γαλάζιο μάτι. Δεν τρομάζει πλέον κανένα.
Αντίθετα, έχει εμπνεύσει με την ιστορία του, τη γνωστή λογοτέχνη, Άλκη Ζέη, η οποία, μέσα από το ομώνυμο βιβλίο της τού χάρισε την αθανασία. Είναι το "Καπλάνι της Βιτρίνας", ένα αιλουροειδές, είδος της ασιατικής τίγρης, που αποτελεί έκθεμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Μυτιληνιών Σάμου.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Μουσείου, κ.Ζημάλη, το μουσείο έκανε συστηματική συντήρηση του ζώου αλλά, ακολουθώντας τις συμβουλές ειδικών, δεν προχώρησε σε αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από το χρόνο και την κακή συντήρηση, για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο ταρίχευμα που μετρά περίπου έναν αιώνα "ζωής".
Το ζώο αναγκάστηκε τη δεκαετία 1870-1880, είτε από πλημμύρα του ποταμού Μαίανδρου είτε από πυρκαγιά, να περάσει κολυμπώντας στη Σάμο από την απέναντι ακτή της Μικράς Ασίας. Εγκαταστάθηκε στα υψώματα γύρω από τους Μαυραντζαίους και έγινε ο φόβος των κοπαδιών και των κατοικίδιων ζώων της περιοχής. Αγρότες το καταδίωξαν και το ανάγκασαν να καταφύγει σε μια σπηλιά, που ονομάστηκε από τότε καπλανότρυπα. Οι διώκτες, μη τολμώντας να μπούνε μέσα στη σπηλιά, χτίσανε στο άνοιγμα τοίχο με μεγάλες πέτρες.
Το άφησαν κλεισμένο περίπου τρεις μήνες προσδοκώντας να ψοφήσει από πείνα και δίψα. Αυτό όμως διατηρήθηκε ακμαίο τρώγοντας υπόλοιπα παλιών του θηραμάτων που είχε αποθηκεύσει και πίνοντας το νερό σταλαγματιά - σταλαγματιά που μαζεύονταν σε μια γούβα της σπηλιάς. Ύστερα από αρκετό διάστημα, περίεργοι να διαπιστώσουν αν είχε ψοφήσει και μην τολμώντας ν' ανοίξουν τη χτισμένη είσοδο, άνοιξαν από πάνω τρύπα, κρέμασαν ένα σχοινί δεμένο σε πεύκο και κατέβηκε στη σπηλιά ο Γεράσιμος Γλιαρμής. Εκεί, το ζώο τού επιτέθηκε και όταν άρχισε να καλεί σε βοήθεια, προσέτρεξε ο αδερφός του, Νικόλαος, ο οποίος και κατάφερε να το σκοτώσει.
Ο Γεράσιμος Γλιαρμής, όμως, είχε εν τω μεταξύ πληγωθεί στο στήθος από τα νύχια του θηρίου και πέθανε από τα τραύματα, σε λίγο καιρό. Το ζώο ταριχεύθηκε στη συνέχεια και αγοράστηκε από την οικογένεια Νικολαρείση, η οποία το τοποθέτησε στο σαλόνι του σπιτιού της, στη Σάμο, στη βιτρίνα που είναι και σήμερα. Μετά τον θάνατο της Μελπομένης Νικολαρείση, το ταριχευμένο ζώο περιήλθε στην ιδιοκτησία του δήμου Σαμίων, ο οποίος και το δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου.
Από το ζώο εμπνεύστηκε η λογοτέχνης Άλκη Ζέη το περίφημο βιβλίο της "Το Καπλάνι της βιτρίνας", καθώς το συνάντησε πολλές φορές κατά την παιδική της ηλικία, που την πέρασε στη Σάμο. "Το καπλάνι της βιτρίνας" έχει βραβευτεί στις Η.Π.Α. με το βραβείο Mildred L. Batchelder, ως το καλύτερο ξένο παιδικό βιβλίο, μεταφρασμένο στα αγγλικά (1968). Συνολικά, έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Το "καπλάνι", πάντως, ως επίθετο, σύμφωνα με το γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα, Γκαζμέντ Καπλάνι, ο οποίος έψαξε τη ρίζα του ονόματός του, είναι πανβαλκανικό. Στην Αλβανία το συναντά κάποιος ως Καπλλάνι (με δυο λ), στην Ελλάδα ως Καπλάνης, στην Τουρκία ως Καπλάν ή Καπλάνογλου, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο ως Καπλάνοβιτς, στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ ως Καπλάνοφ ή Καπλανόφσκι". Πρόκειται, λοιπόν, για "ένα επίθετο που παραπέμπει στην 'αβάσταχτη ομοιότητα' των Βαλκάνιων μεταξύ τους", αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο γνωστός συγγραφέας.


Με εξαφάνιση απειλείται το 10% των ειδών στη γη.







Στα 1,9 εκατ. τα γνωστά είδη πάνω στη Γη
Με εξαφάνιση απειλείται το 10% από αυτά.


Ο πιο περιεκτικός κατάλογος με τα γνωστά ζώα και φυτά του πλανήτη μας αυξήθηκε κατά 114.000 είδη την τελευταία τριετία (αύξηση 6,3%), με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ειδών στη Γη, που έχουν καταγράψει οι επιστήμονες, να φτάνει πλέον τα 1,9 εκατατομμύρια. Από αυτά, σχεδόν ένα στα δέκα (9,2%) απειλείται με εξαφάνιση, λόγω της καταστροφής των οικοσυστημάτων, της κλιματικής αλλαγής και άλλων πιέσεων, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη.
Η έκθεση εκτιμά ότι στον πλανήτη μας υπάρχουν περίπου 11 εκατ. ζωντανά είδη (αν και οι επιστημονικές εκτιμήσεις διαφέρουν εντυπωσιακά, από 3 εκατ. έως 100 εκατ. είδη), συνεπώς έχει ανακαλυφθεί μόνο ένα μικρό μέρος της βιοποικιλότητας (γύρω στο 17%), καθώς πολλά ασπόνδυλα, μύκητες και άλλοι οργανισμοί δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Όμως οι ερευνητές εκφράζουν το φόβο ότι αρκετά από τα ακόμα άγνωστα είδη θα εξαφανιστούν, λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων που δέχονται, πριν καν ανακαλυφθούν, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν» και τους «Τάιμς» του Λονδίνου.
Η Αυστραλία, που έχει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς εξαφάνισης ειδών στον κόσμο, είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που τηρεί ένα πλήρες αρχείο των απειλούμενων ειδών. Η επιστημονική μελέτη, με τίτλο «Ο Αριθμός των Ζωντανών Ειδών στον Κόσμο», για λογαριασμό του αυστραλιανού υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι η μοναδική ολοκληρωμένη λίστα ζώων και φυτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η δεύτερα φορά που εκδίδεται ο κατάλογος, μετά την πρώτη έκδοσή του το 2006.
Πάνω το ένα πέμπτο (20%) όλων των γνωστών θηλαστικών θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως επίσης το 29% των αμφίβιων και το 12% των πουλιών, σύμφωνα με την μελέτη. Νέα είδη ανακαλύπτονται με ρυθμό περίπου 18.000 ετησίως, αλλά η έλλειψη κατάλληλων βιολόγων για να τα ταξινομήσουν, επιβραδύνει την όλη προσπάθεια. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των απειλούμενων ειδών ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των νέων ανακαλύψεων.
Ο αυστραλιανός κατάλογος -που δημιουργείται με τη συνεργασία περίπου 50 επιστημόνων από όλο τον κόσμο- συμπληρώνει την «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, που κάθε χρόνο περιλαμβάνει τα είδη που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης.
Στο μέλλον, από τον αυστραλιανό κατάλογο, μπορεί να προκύψει ένας παγκόσμιος δείκτης βιοποικιλότητας, ο οποίος θα καταγράφει την πρόοδο της ανθρωπότητας όσον αφορά την προστασία των ζώων και φυτών (το αντίστοιχο για την φύση του χρηματιστηριακού δείκτη Dow Jones).


Η εγκυκλοπαίδεια των Σκοπίων ξυπνάει τα φαντάσματα των Βαλκανίων

Του Σταύρου Tζίμα

Οχτώ χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Αχρίδας, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στη FYROM και η καυτή ζώνη των νοτιοδυτικών Βαλκανίων ηρέμησε κάπως τα φαντάσματα των εθνικισμών.
Τον τόνο σ’ αυτόν τον επικίνδυνο για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή σκοπό, δίνει τούτη τη φορά ο ηγέτης της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και η πολιτική του εξαρχαϊσμού που υλοποιεί και η οποία έχει φέρει το νεόκοπο κράτος του σε αντιπαράθεση με τις όμορες χώρες.
Μετά τα αγάλματα, τις μετονομασίες αεροδρομίων, δρόμων και σταδίων και τις γραφικότητες με τους Πακιστανούς φυλάρχους-«απογόνους» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έρχεται τώρα η ελεγχόμενη από την κυβέρνησή του Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (MANU) να προκαλέσει με τις αμφιλεγόμενες και προπαγανδιστικές αναφορές της για τα γειτονικά έθνη θύελλα αντιδράσεων στο αλβανικό τόξο και τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα, η οποία αναγορεύεται στον υπ’ αριθμ. ένα εχθρό του «μακεδονικού έθνους», αντέδρασε επίσης κάνοντας λόγο για μισαλλοδοξία και εθνικισμό.
Η εγκυκλοπαίδεια χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, κυκλοφόρησε σε μικρό μέχρι στιγμής αριθμό αντιτύπων λόγω του ξεσηκωμού των Αλβανών του Τετόβου και τις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα για το περιεχόμενό της. Οι αναφορές για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα προκλητικές και εκπέμπουν πρωτόγονο αλυτρωτισμό.
Μακεδόνες στην Ελλάδα
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», διατυπώνονται ισχυρισμοί όπως:
l «Η ελληνική κυβέρνηση συνομιλούσε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τον διαμοιρασμό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας».
l Το «Αιγαιάτικο τμήμα της Μακεδονίας» (σ.σ. εννοεί την ελληνική Μακεδονία) τελεί «υπό ελληνική διοίκηση». Οι συγγραφείς της ισχυρίζονται ότι στο τμήμα αυτό της Μακεδονίας «ζούσε μακεδονικός λαός και εθνικές μειονότητες (Τούρκοι, Εβραίοι, Ελληνες, Βλάχοι, Ρομά) και για την «εξασφάλιση διαρκούς κυριαρχίας οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδίωξαν αλλαγή του εθνοτικού χαρακτήρα της περιοχής με εκδίωξη του μακεδονικού και τουρκικού πληθυσμού καθώς και με τον εποικισμό εις βάρος του τοπικού πληθυσμού». Αναφέρει μάλιστα ότι εκδιώχθηκαν από τη «Μακεδονία του Αιγαίου» 436.000 Μακεδόνες.
l «Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα, όσον αφορά το θρήσκευμά τους, διακρίνονται σε χριστιανούς ορθόδοξους και αυτούς που ασπάστηκαν το Ισλάμ». Ποιοι είναι αυτοί; «Οι αποκαλούμενοι Πομάκοι, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα της Ελλάδας, στην περιοχή της Θράκης»! Πρόκειται για καινοφανή θεωρία, αφού για πρώτη φορά τα Σκόπια κάνουν λόγο και για «Μακεδόνες», πέρα των ορίων της «Μακεδονίας του Αιγαίου» τα ανατολικά σύνορα της οποίας τοποθετούν στο Νέστο.
l Γράφεται ότι 200.000 αγροτικός πληθυσμός ομιλεί ή καταλαβαίνει τη μακεδονική γλώσσα και υποστηρίζεται ότι μετά τους Βαλκανικούς πολέμους «η Ελλάδα με ευρωπαϊκή υποστήριξη κατάφερε να λάβει το 51% της εθνικής Μακεδονίας» ενώ, «για να εξασφαλίσει το έδαφός της προχώρησε σε εθνική εκκαθάριση του πλειοψηφούντος μακεδονικού στοιχείου».
Διαβάζοντας τη «μακεδονική εγκυκλοπαίδεια», εφόσον αυτή καταστεί κρατικό εγχειρίδιο, οι μελλοντικές γενεές της ΠΓΔΜ θα μαθαίνουν για τους γείτονες ότι υπήρξαν ανέκαθεν εχθροί του «μακεδονικού έθνους» το οποίο προσπάθησαν στο παρελθόν να κατασπαράξουν, αλλά αυτό επιβίωσε και τώρα ορθώνει το ανάστημά του στους δυνάμει επιβουλείς του, που καραδοκούν και δεν είναι άλλοι από τους Ελληνες, Αλβανούς και Βούλγαρους.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι Αλβανοί, που ζουν στις δυτικές επαρχίες δεν είναι αυτόχθονες, αλλά άποικοι που εγκαταστάθηκαν βίαια εκδιώκοντας τους Μακεδόνες και άρα πρέπει να φύγουν, οι Βούλγαροι είναι σφετεριστές της ιστορίας αφού δεν τους αναγνωρίζουν ως «μακεδονικό έθνος», τους κλέβουν τον ένδοξο τσάρο Σαμουήλ που ήταν και αυτός όχι Σλάβος αλλά Μακεδόνας(!), ενώ οι Ελληνες καταδυναστεύουν 200.000 Μακεδόνες που κάποτε πρέπει να απελευθερωθούν.
Σε μια εποχή που οι βαλκανικοί λαοί μετά την οδυνηρή περιπέτεια της περασμένης δεκαετίας προσπαθούν να αφήσουν πίσω ιστορικές διαμάχες και αντιπαλότητες που τους στοίχισαν ποτάμια αίματος, η σημερινή ηγεσία των Σκοπίων τις ανασκαλεύει.
Μερική απόσυρση
Οι Αλβανοί της χώρας του, που αποτελούν το 28% περίπου του πληθυσμού, προειδοποίησαν τη σλαβομακεδονική πλευρά ότι «παίζει με τη φωτιά». Τα Τίρανα σε αυστηρούς τόνους ζήτησαν την απόσυρση της εγκυκλοπαίδειας, η Πρίστινα το ίδιο, η Βουλγαρία διαμαρτυρήθηκε επισήμως και σε υψηλούς τόνους. Ο ισχυρισμός δε των συγγραφέων ότι βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκπαίδευσαν στα όπλα τους Αλβανούς στο Κόσοβο, κατά στον εμφύλιο πόλεμο, εξόργισε Ουάσιγκτον και Λονδίνο που αξίωσαν σε υψηλούς τόνους από την κυβέρνηση των Σκοπίων να παρέμβει για να απαλειφθεί. Αποτέλεσμα: Η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (MANU) της ΠΓΔΜ πήρε πίσω τη «μακεδονική εγκυκλοπαίδεια» μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό και τις γύρω χώρες από τις αμφιλεγόμενες αναφορές της στην παλαιότερη αλλά και τη σύγχρονη Ιστορία. Οπως ανακοινώθηκε χθες από τη MANU, το σύγγραμμα ανακαλείται προκειμένου να διορθωθούν τα λήμματα που αναφέρονται στους Αλβανούς της χώρας και τον ρόλο των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο, όχι όμως και σε εκείνα για την Ελλάδα και Βουλγαρία τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση Αθήνας και Σόφιας.

Τουρκία: «Προσπαθούμε από κοινού με την ΠΓΔΜ να ξεπεράσουμε το εμπόδιο του βέτο»

«Προσπαθούμε μαζί να ξεπεράσουμε το εμπόδιο, που υπάρχει, λόγω του βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Βετζντί Γκιονούλ, κατά τη συνάντηση, που είχε σήμερα στην Άγκυρα με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Ζόραν Κονγιάνοφσκι.
Ο Τούρκος υπουργός είπε πως μολονότι από τις τρεις βαλκανικές χώρες, που θέλαμε πολύ να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζουμε, η Αλβανία και η Κροατία έχουν ενταχθεί, το ίδιο δεν συνέβη με την ΠΓΔΜ, λόγω του βέτο της Ελλάδας.
Ο υπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στη χώρα του, από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε και ότι συνεχίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς
τομείς.

Οι Έλληνες στη Μεντόζα της Αργεντινής



Του Δημήτρη Παρούση
«Προσπαθούμε να αναστήσουμε το σόι το Ελληνικό», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο γηραιότερος Ελληνας στη Μεντόζα της Αργεντινής, Παναγιώτης Κρόμπας. Η ελληνική κοινότητα συρρικνώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια και οι εναπομείναντες Ελληνες προσπαθούν να κρατήσουν «ζωντανή» την Ελλάδα στους Ελληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς.
Η Μεντόζα είναι γνωστή στον κόσμο για τα κρασιά της. Χτισμένη δίπλα στις Ανδεις, σε απόσταση αναπνοής από τη Χιλή, αλλά μακριά από το κέντρο της χώρας. Με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε αντίθεση με την ελληνική παρουσία, η οποία μειώνεται.
Ο πρώτος Ελληνας έφτασε στην Μεντόζα το 1905, ήταν ο Ιωάννης Κρόμπας από τα Πετράλωνα Μεσσηνίας. Ηταν σιδηροδρομικός και οδηγούσε τραίνα.


Μέχρι το 1950 οι ελληνικές οικογένειες έφτασαν τις 80, αριθμός που παρέμεινε μέχρι το 1970, όταν άρχισε μαζική φυγή για τις ΗΠΑ. Το 1980 έμειναν οι μισές οικογένειες, οι οποίες βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή. Χαρακτηριστικό, όπως μαρτυρεί ο Παναγιώτης Κρόμπας, περίπου επτά οικονομικά ευκατάστατες οικογένειες, «πέθαναν τελικά φτωχοί».
«Σήμερα υπάρχουν μόνο πέντε σπίτια με Ελληνες πρώτης γενιάς και συνολικά μαζί με τους Ελληνες τρίτης γενιάς φτάνουμε τις 25 οικογένειες», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, Χόρχε Κρόμπας.
Η ελληνική κοινότητα της Μεντόζα απέκτησε μόλις πρόσφατα δικό της χώρο. Με οικονομική βοήθεια που απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Κασσίμης, η κοινότητα αγόρασε ένα μικρό γραφείο.
«Οι Ελληνες, όταν ήμασταν πολλοί, δε φροντίσαμε να βάλουμε τα θεμέλια για την κοινότητά μας. Αντί να είμαστε ενωμένοι, όπως οι Αραβες για παράδειγμα, εμείς ανταγωνιζόμασταν μεταξύ μας. Από παιδί είμαι εδώ και τώρα στα γεράματά μου, είμαι ο μόνος που έζησε όλες τις γενιές των Ελλήνων. Εύχομαι οι νέοι, όσοι απέμειναν, να αναστήσουν την κοινότητα, να μην έχουν τους εγωισμούς που είχαμε εμείς, γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία για να κρατήσουμε την ελληνική σημαία σε αυτή την άκρη του κόσμου», είπε στο συνεργάτη του ΑΠΕ - ΜΠΕ Δημήτρη Παρούση, ο 80χρονος Παναγιώτης Κρόμπας.
Στα γραφεία της κοινότητας, οι παλαιότεροι έχουν αναλάβει το ρόλο του δασκάλου και πραγματοποιούν μαθήματα ελληνικών στους Ελληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς. Στο έργο τους συνδράμει με δική της πρωτοβουλία και η δασκάλα του υπουργείου Παιδείας, Αρετούσα Γιαννάκου, που διδάσκει στο ελληνικό σχολείο του Σαντιάγο της Χιλής.
Ανατρέχοντας στον τηλεφωνικό κατάλογο μπορεί κανείς να βρει πολλά ελληνικά ονόματα, όπως Γιανναρόπουλος, Φούτρης, Γαβριηλίδης, Νομικός, Κρόντιρας. Το 1955, ο Μιχάλης Μαυρίδης, Ελληνας δεύτερης γενιάς είχε διαπρέψει ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μεντόζα.
Τον τελευταίο χρόνο, η κοινότητα απέκτησε και το χορευτικό της συγκρότημα αποτελούμενο κυρίως από νέους Αργεντίνους και Ελληνες τέταρτης γενιάς. «Είναι μια δραστηριότητα που μας κάνει γνωστούς στην πόλη. Χορεύουμε καλά και ο κόσμος μαθαίνει για μας και την Ελλάδα. Μας καλούν πλέον στις σημαντικότερες εκδηλώσεις της πόλης», τόνισε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, Χόργε Κρόμπας.
Μια παλιά τηλεόραση με μεγάλη οθόνη, αποτελεί το κέντρο πολλών απογευματινών συναντήσεων καθώς προβάλλονται σε βίντεο παλιές ελληνικές σειρές. Παράλληλα οργανώνονται και βραδιές με ελληνική μουσική και γεύσεις πατρίδας.
Στη Μεντόζα υπάρχει ορθόδοξη εκκλησία, της κοινότητας των Λιβανέζων. «Μαζί με τους Αραβες γιορτάζουμε τις σημαντικότερες μέρες της ορθοδοξίας. Οι Ελληνες έχουμε βοηθήσει την εκκλησία και οι Αραβες μας εκτιμούν πολύ. Αυτές τις μέρες όμως θα πάω σε ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, στην Ελλάδα. Εχω 50 χρόνια να γυρίσω στην πατρίδα και έπειτα από οικονομίες ζωής, αυτές τις μέρες πραγματοποιώ το όνειρό της ζωής μου», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Χρήστος Κρόμπας, ιδιοκτήτης ενός. . . Αργεντίνικου ΠΡΟΠΟ, με το όνομα «Γκρέσια».
(Ο Δημήτρης Παρούσης εδώ και τρία χρόνια πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου, αναζητώντας «χαμένους» Ελληνες. Περισσότερα στο http://www.godimitris.gr/ ).



Arben Xhaferi: Crisis in FYROMacedonia is provoked by institutions of the system

Every attempt made by the small Balkan countries, which play with big cards, is highly dangerous, the most reputable political leader of the ethnic Albanians in "Macedonia" and founder of the Democratic Union of Albanians (DUI), in an interview to FOCUS News Agency and Trud daily.
Q: Mr. Xhaferi how do you assess the situation after publishing the encyclopedia of "Macedonian" Academy of Science and Arts (MASA)?Arben Xhaferi: I think that the crisis in "Macedonia" springs from pseudo-intellectual circles that have political intention and support. If in other case the crisis had come from inside factors that had been trying to cause crisis illegally, this time the situation is different – neither opposition causes crisis or any other illegal group. Crisis is being created inside the institutions of the system. This distinguishes the present crisis, which is needless but coincides with the situation in "Macedonia", which seeks to represent itself as a victim of plots and projects that hampered its development.
Q: Mr. Ali Ahmeti, leader of the Democratic Union for Integration (DUI) stated that the encyclopedia breaks the truce in 2001 and ‘evokes a war’. Weather the encyclopedia could trigger escalation of the interethnic relations in "Macedonia"?
Arben Xhaferi: Mr. Ahmeti by himself is among those that caused the crisis in "Macedonia" and he still hasn’t explained logically why did he brought the crisis. I think he has no definition for that crisis, no arguments way he acted that way in 2001. At the moment he has no moral right to define anything regarding "Macedonia". He was the initiator of a crisis and later he was trying in a slavish way to contribute to preservation of the integration of the country, due to his integration policy, which was in deed an obscenity variant of servility.

«Ευχαριστώ» του ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στην Αθήνα

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2009
Την ευγνωμοσύνη του για τη θερμή φιλοξενία που του επιφυλάχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα εκφράζει ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.«Συγκινήθηκα από τον ενθουσιασμό, το μεγαλείο και την αμεσότητα όλων όσους συνάντησα», αναφέρει ο ναύαρχος Σταυρίδης στην ευχαριστήρια επιστολή του προς την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας.
«Oφείλω να παραδεχτώ ότι όπως ο πρώτος SACEUR στρατηγός Αϊζενχάουερ πριν από περίπου 60 χρόνια, έτσι και εγώ εμπνεύστηκα από την ομορφιά και το μεγαλείο της Ακρόπολης. Το νέο μουσείο της Ακρόπολης, ένα μουσείο που επάξια προσελκύει την προσοχή και εκτίμηση όλου του κόσμου, είναι ένας πραγματικός εθνικός θησαυρός», σημειώνει στην επιστολή του ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και προσθέτει:«Είναι προφανές ότι οι Έλληνες συμμερίζονται αυτήν την υπερηφάνεια, εξαιτίας της μακράς και λαμπρής ιστορίας τους και της αδιαμφισβήτητης προσφοράς τους στην πλούσια ιστορία των Βαλκανίων, της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου συναντήθηκα με τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, ανθρώπους με ξεκάθαρη προοπτική για το μέλλον και με πλήθος ιδεών για το πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η συμμαχία μας».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΕΣ: Ψάχνουν τις χαμένες περιουσίες τους



Οκτ 01, 2009

Ο ένας μετά τον άλλον, Κωνσταντινουπολίτες οι οποίοι έχασαν την περιουσίες τους από το τουρκικό κράτος διεκδικούν πλέον περισσότερα από 11.500 ακίνητα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία δικαιώνονται δύο κληρονόμοι Ελληνίδας από την Πόλη.
Του Κώστα Καντούρη kantouris@hotmail.com “Όλη η παλιά ελληνική συνοικία της περιοχής του Ταξίμ μπορεί να είναι διεκδικήσιμη”, επισημαίνει μιλώντας στη “Μ” ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Κωνσταντινουπολιτών, Νίκος Ουζούνογλου. Οι περιουσίες των Ελλήνων της Πόλης κατασχέθηκαν από το τουρκικό κράτος με τα μυστικά διατάγματα του 1964, παρότι η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης έπρεπε να αντιμετωπίζεται όπως προέβλεπε η Συνθήκη της Λοζάνης. Ύστερα από τη δημόσια κατακραυγή για τα συγκεκριμένα διατάγματα, η Τουρκία προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο των ελληνικών περιουσιών εφάρμοσε νέο νόμο το 1987, σύμφωνα με τον οποίο οι Έλληνες δεν είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν περιουσία στην Κωνσταντινούπολη, επειδή ήταν συνοριακή περιοχή, όπως ισχύει και στη Θράκη. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλά ελληνικά σπίτια να πουληθούν, ενώ τούρκοι δικαστές δεν έκρυβαν ότι πολλές αποφάσεις λαμβάνονταν ακόμη και πριν από λίγα χρόνια βάσει των μυστικών διαταγμάτων και έτσι αρπάζονταν οι ελληνικές περιουσίες. “Υπάρχουν σπίτια που δεν είναι γνωστό αν πουλήθηκαν ή αν παραμένουν κατασχεμένα. Σε πολλά έχουν εγκατασταθεί εσωτερικοί μετανάστες της Τουρκίας από την Ανατολή. Είναι η περιοχή κοντά στο Ταξίμ, η οποία ήταν όλη ελληνική συνοικία”, παρατηρεί ο κ. Ουζούνογλου. Ήδη πάντως, μετά τη σχετική εκστρατεία που είχε οργανώσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Κωνσταντινουπολιτών, ορισμένοι ιδιοκτήτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την τύχη των πατρογονικών τους εστιών. “Πολλοί είναι αυτοί που δεν ήθελαν ούτε καν να γυρίσουν στο παρελθόν, έριξαν μαύρη πέτρα μετά όσα συνέβησαν”, υπογραμμίζει ο κ. Ουζούνογλου. Στην ίδια περιοχή του Ταξίμ βρίσκονταν και οι τρεις πολυκατοικίες ιδιοκτησίας της Πολυξένης Φωκά-Πιστικά, της οποίας οι δύο κληρονόμοι αδελφοί δικαιώθηκαν με την προχθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Πλέον το τουρκικό δημόσιο καλείται να τους αποζημιώσει με την αξία των ακινήτων και τα διαφυγόντα κέρδη όλων αυτών των ετών, ποσό που υπολογίζεται συνολικά σε 19 εκατομμύρια ευρώ.


“ΗΣΥΧΑΣΕ Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ”


Ο 64χρονος Γιάννης Φωκάς είναι ο ένας εκ των δύο αδελφών της Πολυξένης που ξεκίνησε τον δικαστικό αγώνα για τη διεκδίκηση των περιουσιών. “Ησύχασε πλέον η ψυχή της. Ήταν σαν χθες όταν μου τηλεφώνησε και ζήτησε να πάω στην Κωνσταντινούπολη για να τη βοηθήσω. ʽΈλα σε παρακαλώʼ, μου έλεγε και έτρεξα αμέσως”, διηγείται ο ίδιος στη “Μ”, μετά την προσωπική του δικαίωση στον πολυετή δικαστικό αγώνα του. “Με την Πολυξένη χαθήκαμε μόλις γεννηθήκαμε, καθώς η μητέρα μας πέθανε αμέσως μετά τη γέννησή μου και οι δύο πήγαμε σε ορφανοτροφεία, εγώ στο αρρένων της Δράμας και αυτή στο θηλέων της Καβάλας”, είπε. Τα δύο αδέρφια χάνονται μέχρι το 1987, όταν ο Γιάννης Φωκάς επισκέπτεται την Πόλη, ύστερα από τις εκκλήσεις της αδερφής του. “Από τα εννιά μου χρόνια γνώριζα ότι είχε υιοθετηθεί, είχα στείλει γράμματα, αλλά οι θετοί της γονείς μου απαντούσαν ότι δεν έπρεπε να είχα επαφές”, τονίζει ο 64χρονος. Όταν πήγε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη, η περίοδος ήταν δύσκολη για τους Έλληνες.

“Έφτασα την ημέρα που μπήκε το ʽΧόραʼ στο Αιγαίο, καταλαβαίνετε τι συνέβαινε”, περιγράφει ο κ. Φωκάς. Ωστόσο κατάφερε να συναντηθεί με την αδερφή του και να προσπαθήσει να τη φέρει στην Ελλάδα. “Δεν μʼ άφησαν επειδή είχε ψυχιατρικά προβλήματα, δεν περίμενα να τη δω σε τέτοια κατάσταση, πήγα σε γιατρούς αλλά δεν κατάφερα να τη φέρω πίσω”.

Από τότε επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη 13 φορές, για τα δικαστήρια που είχε, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μάλιστα δεν κρύβει την πικρία του για κάποιους Έλληνες της Πόλης που επιχείρησαν να γίνουν κληρονόμοι της αδερφής του. “Δεν το κατάφεραν και τώρα δικαιωθήκαμε”, καταλήγει ανακουφισμένος.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο διαπολιτισμικός διάλογος

Οκτ 01, 2009

Οι νέες πολιτισμικές και πολιτιστικές μορφές που δημιούργησε ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα από την επαφή του με δύο διαφορετικούς κόσμους, την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή, ήταν το αντικείμενο διεθνούς διάσκεψης που ολοκληρώθηκε χθες στην έδρα της Unesco στο Παρίσι.
“Αν τελικά μέσω του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο ελληνικός κόσμος συναντά την Ανατολή, πρόκειται στην πραγματικότητα για τη συνάντηση πολλών κόσμων, της οποίας το δαχτυλικό αποτύπωμα είναι εμφανές στην ελληνοβουδιστική τέχνη. Αυτό αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι κανένας πολιτισμός δεν έζησε σε αυταρχία ούτε αναπτύχθηκε - εξελίχθηκε αυτόνομα ή ανεξάρτητα ή σε αντιπαράθεση με άλλους. Το αντίθετο, οι πολιτισμοί από αρχαιοτάτων χρόνων εξελίχθηκαν μέσω αμοιβαίων ανταλλαγών και επιδράσεων, εκπληρώνοντας πάντα τη διπλή τους αποστολή: να μεταδώσουν κληρονομιές χιλιετιών και να προτείνουν καινούργιες προοπτικές. Με τα λόγια αυτά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Unesco M. Μπαρμπόζα αναφέρθηκε στη συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε έναν ευρύτερο διαπολιτισμικό διάλογο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ UNESCO

Η διεθνής διάσκεψη με τίτλο “Διαπολιτισμικές συναντήσεις στην ελληνιστική Ανατολή” διεξήχθη υπό την αιγίδα της Unesco έπειτα από πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unesco με πρόεδρο την Κ. Τζιτζικώστα σε συνεργασία με τις εθνικές επιτροπές της Αιθιοπίας, της Ινδίας, του Ιράκ, του Ιράν, του Ισραήλ, του Λιβάνου, του Ουζμπεκιστάν, του Πακιστάν και της Συρίας. “Πολλοί διακεκριμένοι αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο έκριναν κατά καιρούς επιτακτική την ανάγκη να οργανωθεί μια συνάντηση της Unesco για το ελληνιστικό φαινόμενο στο πλαίσιο ενός πολυπολιτισμικού διαλόγου”, επισήμανε στη “Μ” η κ. Τζιτζικώστα, αναφερόμενη στα αίτια της πρωτοβουλίας αυτής. Η ίδια, τόσο στη διάρκεια της ομιλία της όσο και απευθυνόμενη στη “Μ”, αναφέρθηκε στην “αναμφίβολη συνεισφορά” του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε μια γενικότερη διαπολιτισμική συνθήκη. “Κεντρικός άξονας της πολιτικής του ήταν η αξία μιας ειρηνικής συνύπαρξης, βασισμένης στην αποδοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας, αλλά και του δικαίου και της ισότητας απέναντι στο νόμο που είναι η βάση για τη δημιουργία ενός κόσμου ελεύθερου από μισαλλοδοξίες και κάθε λογής προκαταλήψεις”.

Π. ΛΕΡΙΣ - Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Προς επίρρωση αυτού του σκεπτικού και ο καθηγητής Π. Λερίς, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της διάσκεψης παρουσίασε γνωστά ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα της ελληνιστικής Ανατολής. Στις δυνατότητες που παρέχει η μελέτη της ιστορίας της ελληνιστικής Ανατολής για το πέρασμα στον πυρήνα της αποστολής της Unesco αναφέρθηκε τέλος ο πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco Γ. Αναστασόπουλος
Πηγή:

30.9.09

Σαμόα: Δεκάδες οι νεκροί από τα τσουνάμι




Περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί από τα τσουνάμι στη Σαμόα, την Αμερικανική Σαμόα και την Τόνγκα, τα οποία προκλήθηκαν από ισχυρό σεισμό στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.
Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 77 είναι οι νεκροί στη Σαμόα, 25 στην Αμερικανική Σαμόα και έξι στην Τόνγκα.
Οι τοπικές Αρχές αναφέρουν ότι ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί. Χιλιάδες είναι οι άστεγοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Σαμόα στο αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ αναμένεται να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα για να γίνει γνωστή η πλήρης έκταση της καταστροφής.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται, ωστόσο ολόκληρες περιοχές έχουν καλυφθεί από άμμο, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ειδικά μηχανήματα για τον εντοπισμό των σορών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Αμερικανική Σαμόα περιοχή μεγάλης καταστροφής και έδωσε οδηγίες να σταλεί ομοσπονδιακή βοήθεια με ένα στρατιωτικό C-130 να είναι έτοιμο να αναχωρήσει από τη Χονολουλού με προορισμό τα μικρά αυτά νησιά του νότιου Ειρηνικού.
Το τσουνάμι σημειώθηκε μετά τον υποθαλάσσιο σεισμό των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αμερικανική Σαμόα.
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 06:48 τοπική ώρα χθες Τρίτη και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Απία, πρωτεύουσας της Σαμόα,σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο.
Αμέσως εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τη Σαμόα και την Αμερικανική Σαμόα. Λίγο αργότερα, τα πρώτα τσουνάμι έπληξαν τις ακτές της πρωτεύουσας της Αμερικανικής Σαμόα Πάγκο Πάγκο, καθώς και τις νότιες ακτές του νησιού.
Συντετριμμένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Σαμόα Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγαόι. «Τόσα πολλά χάθηκαν. Τόσοι άνθρωποι χάθηκαν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα τσουνάμι έπληξαν τις ακτές λίγα λεπτά μετά το σεισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να διαφύγουν οι κάτοικοι.
Αξιωματούχοι της τοπικής μετεωρολογικής υπηρεσίας ανέφεραν ότι πολλά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από δεύτερο κύμα, όταν πήγαν να μαζέψουν ψάρια που είχε φέρει το πρώτο.


Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Ναυτεμπορική

SUCCESS!!!



Αυστραλία 30 Σεπτεμβρίου 2009, 21:00
Αναφερόμαστε σε μια μεγάλη επιτυχία για τις ιστορικές ανακρίβειες για την καταγωγή των Μακεδόνων, που δημοσιεύθηκαν στις 16 Αυγούστου 2009 στην εφημερίδα ‘The Sun Morning Herald’.
Ακολουθεί το σχετικό στόρι της αλληλογραφίας και της τελικής επιτυχίας της ελληνικής παρέμβασης.

About the for the publication of ‘The Sun Herald’ of the “Macedonia's origins”
Subject: The Sun Herald

Dear Mr Kouremenos,

I refer to your complaint against The Sun Herald.

As you will see below, the paper has published Mr Kiritsis' letter in a prominent position. The paper has met the requirements of Press Council principle no. 2.

The file on our complaint has now been closed.

Please do not hesitate to contact us in the future if you require the assistance of the Press Council.

Yours sincerely,

Deb Kirkman, Case Manager, Australian Press Council
--
Dear Mr Herman,

Thank you for your letter of 15 September concerning the complaint by Con Kouremenos about an article in The Sun-Herald on 16 August.

The Sun-Herald's Deputy Editor, Liz Hannan, has been in contact with Paul Kiritsis, Executive Director of the Australian Macedonian Advisory Council, whose letter was drawn to the council's attention by Mr Kouremenos.

Last Sunday 27 September The Sun-Herald published a letter by Mr Kiritsis as its Letter of the Week. Please find attached a PDF of the relevant page, and below is the text of the published letter.

I am told by Ms Hannan that Mr Kiritsis considers his conversation with the paper and subsequent publication of the letter to have resolved the matter to his satisfaction. I very much hope Mr Kouremenos is of the same view.

Regards,

Peter Kerr.
____________________________________

Peter Kerr
Executive Editor
The Sydney Morning Herald

--
Macedonia's origins

LETTER OF THE WEEK
PAUL KIRITSIS
IN HIS travel article "Once Around The Bloc" (August 16), Steve McKenna described historical fallacies. He alleged Alexander the Great was a national hero of the Former Yugoslav Republic of Macedonia, that the people of this nation are exclusive inheritors of the Macedonian culture of antiquity, and that the capital of the ancient and modern state was Skopje.
There is an inextricable link between ancient Macedonia, of which the legacy of Alexander the Great and the Macedonian kings formed a critical part, and modern Greece. Its actors were the Macedonian Greeks, from before Alexander the Great to the Greeks of the Byzantine Empire and the contemporary ones.
The borders of historical Macedon never encompassed Skopje nor any surrounding district. Its successive capitals were Vergina (Aigai) and Pella.
The southern part of the former Yugoslav Republic of Macedonia was a part of ancient Macedonia. Superficially Slavicised (mainly linguistically) inhabitants of Greek descent who still preserve some of their ancient customs can be found there. But when people refer to ancient Macedonia, they're alluding to Greece's northernmost province,
Greek Macedonia.
I am certain errors do not insinuate ill will towards the Hellenic Republic and its diaspora.
PAUL KIRITSIS
Executive Director
Australian Macedonian
Advisory Council
===
Dear Mr Kouremenos,
I refer to your complaint against The Sun Herald. As you will see below, the paper has published Mr Kiritsis' letter in a prominent position. The paper has met the requirements of Press Council principle no. 2.The file on our complaint has now been closed.Please do not hesitate to contact us in the future if you require the assistance of the Press Council.Yours sincerely,Deb Kirkman, Case Manager, Australian Press Council--Dear Mr Herman,Thank you for your letter of 15 September concerning the complaint by Con Kouremenos about an article in The Sun-Herald on 16 August.The Sun-Herald's Deputy Editor, Liz Hannan, has been in contact with Paul Kiritsis, Executive Director of the Australian Macedonian Advisory Council, whose letter was drawn to the council's attention by Mr Kouremenos.Last Sunday 27 September The Sun-Herald published a letter by Mr Kiritsis as its Letter of the Week. Please find attached a PDF of the relevant page, and below is the text of the published letter.I am told by Ms Hannan that Mr Kiritsis considers his conversation with the paper and subsequent publication of the letter to have resolved the matter to his satisfaction. I very much hope Mr Kouremenos is of the same view.
Regards,
Peter Kerr.


Γιούνκερ:Έρχεται δύσκολη δεκαετία για όλους

Γιούνκερ: Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμασθεί για μια δύσκολη δεκαετία
«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προετοιμασθούν για τον αποφασιστικό περιορισμό των ελλειμμάτων και των χρεών τους»


Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Η Ευρώπη έχει αφήσει πίσω της το δυσκολότερο στάδιο της οικονομικής κρίσης, αλλά πρέπει να προετοιμασθεί για μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης και λιτότητας αρχής γενομένης από το 2011, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσθέτοντας ότι "η ισχυρότερη αύξηση της ανεργίας βρίσκεται μπροστά μας". "Σήμερα διαπιστώνω ότι η κατάσταση έχει γενικά σταθεροποιηθεί", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γενικότερα , η κατάσταση "παραμένει εύθραυστη" και η οικονομική ανάκαμψη προβλέπεται "διστακτική και συγκρατημένη" στην Ευρώπη, με μια μακρά περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, είπε. Η εν δυνάμει ανάπτυξη της ευρωζώνης θα παραμείνει καθηλωμένη περί το 1,5% ετησίως ανάμεσα στο 2010 και το 2020, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι η χαμηλή ανάπτυξη συνοδεύεται από περιορισμό των περιθωρίων ελιγμών στο δημοσιονομικό τομέα. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προετοιμασθούν για τον αποφασιστικό περιορισμό των ελλειμμάτων και των χρεών τους, που διογκώθηκαν με τα προγράμματα ανάκαμψης και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών που προκάλεσε η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τον λεπτομερέστερο χάρτη της Σελήνης υποστηρίζει ότι δημιούργησε η Κίνα

Οι μετρήσεις που μετέδωσε η αποστολή Τσανγκ-ε επέτρεψαν τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου χάρτη ολόκληρης της σεληνιακής επιφάνειας ο οποίος έχει υψηλότερη ανάλυση από τους αντίστοιχους χάρτες των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ερευνητής του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.
«Με τον χάρτη αυτό ολοκληρώνεται η αρχική μεταλλευτική έρευνα της Σελήνης και τίθενται οι βάσεις για μελλοντικές έρευνες, όπως η επιλογή σημείου προσσελήνωσης ή ο καθορισμός της τροχιάς δορυφόρων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λιου Ζιανλίν της Κινεζικής Ακαδημίας Τοπογράφισης και Χαρτογράφησης.
Σύμφωνα με τον Δρ Λιου, η Ιαπωνία δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα το σεληνιακό χάρτη που προέκυψε από την αντίστοιχη δική της αποστολή, ενώ ο χάρτης που δημιούργησαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 δεν είναι τόσο ακριβής.
Το 2003, η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου που στέλνει ανθρώπους σε τροχιά, έπειτα από τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Ο δορυφόρος Τσανγκ-ε, η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη, εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο του 2007, λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη ιαπωνική αποστολή στο φεγγάρι και λίγους μήνες πριν από το αντίστοιχο εγχείρημα της Ινδίας.
Η Κίνα προγραμματίζει τώρα νέα ρομποτική αποστολή τον Οκτώβριο του 2010 με την προοπτική να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Καταδίκη Τουρκίας για περιουσίες Ελλήνων



ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Δικαίωση για το βιος των Ρωμιών
Καταδίκη της Τουρκίας για τις δεσμεύσεις των ελληνικών περιουσιών στην Πόλη
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009



Oμόφωνα καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) την Τουρκία για το θέμα των ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη. Η απόφαση του ΕΔΑΔ, με ημερομηνία έκδοσης την 29η Σεπτεμβρίου, αφορά την υπόθεση της περιουσίας της Πολυξένης Πιστικά. Το δικαστήριο έκρινε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραβίασε το δικαίωμα των αδελφών της στην περιουσία την οποία είχαν κληρονομήσει. Με την ίδια απόφαση, το ΕΔΑΔ όχι μόνον καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την περιόρισε στο δικαίωμα της έφεσης. Ακόμη και η τουρκάλα δικαστής που συμμετείχε στη σύνθεση του δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Αγκυρας. Η Πολυξένη Πιστικά ήταν ελληνίδα υπήκοος, η οποία υιοθετήθηκε το 1954 από τον Απόστολο Πιστικά και τη σύζυγό του Ελισάβετ, που ήταν επιφανή μέλη της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης και είχαν τουρκική υπηκοότητα. Ωστόσο, μετά τη δέσμευση όλων των περιουσιών των Ελλήνων της Πόλης, ως επακόλουθο της μαζικής απέλασης 12.000 Ελλήνων από την Τουρκία το 1964, τα αδέλφια της Πολυξένης Πιστικά στερήθηκαν του δικαιώματος κληρονομιάς. Η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ θεωρείται σημαντική γιατί μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες προσφυγές Ελλήνων που τα ακίνητά τους είχαν κατά καιρούς δεσμευτεί από την τουρκική κυβέρνηση.

Μπακογιάννη για Τουρκία & πΓΔΜ

Κριτική Μπακογιάννη σε Τουρκία και ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ


Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αν. Μητσιάλης, εκφώνησε την ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ.
«Η επίμονη της ηγεσίας των Σκοπίων να επιδιώκει αποκλειστικότητα επί του ονόματος, δια της αρνήσεως του γεωγραφικού προσδιορισμού και η αναχρονιστική ρητορική και πολιτική που δεν συνάδει με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά της κίνητρα», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στη δήλωση-ομιλία της ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στα πλαίσια των εργασιών της 64ης συνόδου της Γ.Σ. Την ομιλία εκφώνησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης.
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα, την περιοχή μας και ευρύτερα τον πλανήτη. Για το θέμα της Κύπρου είπε ότι «η Τουρκία, που έχει στα χέρια της το κλειδί της λύσης του κυπριακού ζητήματος, γνωρίζει καλά ότι μια τέτοιου είδους λύση θα επιταχύνει την πορεία της προς την Ε.Ε.». Όσο αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Ελλάδα θα χαιρέτιζε μια απόφαση της Τουρκίας να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων 160 μελών του ΟΗΕ που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Μια τέτοια κίνηση σε συνδυασμό με μια ξεκάθαρη πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας να επενδύσει σε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, θα μπορούσε να φέρει οριστικό τέλος στις εντάσεις και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις διμερείς μας σχέσεις και να συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή μας».
Αναφερόμενη στη διεθνή κατάσταση επεσήμανε ότι «το ενδιαφέρον μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι γνήσιο και ανθρωποκεντρικό», σημειώνοντας ότι «η προστασία πρέπει να παρέχεται με πλήρη συμμόρφωση προς τις θεμελιώδεις αρχές διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Μιλώντας για τις κλιματικές αλλαγές υπογράμμισε ότι «η Κοπεγχάγη θα αποτελέσει τη λυδία λίθο βάσει της οποίας θα κριθεί η προσήλωσή μας σε μια φιλόδοξη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στην οποία θα συμμετέχουν όλοι».
Δήλωση γ.γ. ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για Κυπριακό
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο «να αδράξουν την ευκαιρία» για να φτάσουν σε «αμοιβαία αποδεκτή λύση», επισημαίνοντας ότι «υπάρχει λογική προσδοκία στη διεθνή κοινότητα» για την έκβαση των συνομιλιών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, για τα θέματα που συζήτησε με αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που έλαβαν μέρος στις εργασίες της 64ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, ο γγ μιλώντας για τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ, ανέφερε:
«Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με τους ηγέτες της Κύπρου. Τους ενθάρρυνα να αδράξουν την ευκαιρία που έχουν μπροστά τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τις καλές μου υπηρεσίες. Υπάρχει μία λογική προσδοκία στη διεθνή κοινότητα, ότι οι ηγέτες μπορούν σύντομα να φτάσουν σε αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση».


'Τρώγονται' Σλαβομακεδόνες και Αλβανοί

Αλβανοί σε διαδήλωση (φώτο: αρχείου)



Νέα διαμάχη μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών
ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009


«Φωτιές» έχει ανάψει το περιεχόμενο της νέας εγκυκλοπαίδειας της σκοπιανής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (η οποία θεωρείται το κρατικό όργανο προώθησης του ιδεολογήματος του «μακεδονισμού») μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, προκαλώντας αναταράξεις και στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.


Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι προχθές, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στην Πρίστινα, οι φίλαθλοι έβαλαν φωτιά σε μία σκοπιανή σημαία διαμαρτυρόμενοι για τις αντιαλβανικές αναφορές στην εγκυκλοπαίδεια. Μάλιστα, ο «πρόεδρος της Βουλής» του Κοσσυφοπεδίου έσπευσε να δικαιολογήσει τους ομοεθνείς του. Η βασική αιτία της νέας διαμάχης είναι ότι στην εγκυκλοπαίδεια, η οποία προωθήθηκε έντονα από το κυβερνών κόμμα VΜRΟ-DΡΜΝΕ ενώ και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι έδωσε το «παρών» στην παρουσίασή της, οι Αλβανοί της πΓΔΜ αναφέρονται ως έποικοι που έφθασαν στην περιοχή τον 16ο αιώνα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι αναφορές φθάνουν και στη σύγχρονη περίοδο. Ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUΙ Αλί Αχμέτι χαρακτηρίζεται εγκληματίας πολέμου στην εγκυκλοπαίδεια εξαιτίας του ρόλου του στην εμφύλια σύρραξη του 2001, ενώ υπάρχουν αιχμές και για τον ρόλο των ΗΠΑ και της Βρετανίας στα τότε γεγονότα. Ηδη ο κ. Αχμέτι απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν ο κ. Γκρούεφσκι δεν καταδικάσει την έκδοση της εγκυκλοπαίδειας και δεν διορθωθούν τα επίμαχα τμήματά της. Αναφερόμενος στο θέμα της σκοπιανής εγκυκλοπαίδειας ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας έκανε λόγο «για εργαλείο παραχάραξης της Ιστορίας» , ενώ κατηγόρησε τον σκοπιανό πρωθυπουργό ότι «αδιαφορεί για το βασικό κριτήριο προόδου της ενταξιακής πορείας της πΓΔΜ στην ΕΕ, το κριτήριο των σχέσεων καλής γειτονίας»