Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28.8.10

Ο τάφος της Αγίας Θεοδώρας ενδέχεται να βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη

Υπό εξέταση τα ευρήματα

Θεσσαλονίκη


Έναν καμαροσκεπή τάφο, με μαρμάρινο δάπεδο και τοίχους χωρίς επιχρίσματα, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε οικόπεδο της οδού Βασιλέως Ηρακλείου, στη Θεσσαλονίκη. Η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για τον τάφο της Αγίας Θεοδώρας.

Όπως

Ο Ότζι τάφηκε στις Άλπεις, δεν βρέθηκε εκεί τυχαία


Ο Ότζι, ο 5.000 ετών «Άνθρωπος των Πάγων», δεν βρέθηκε τυχαία στις ιταλικές Άλπεις, αλλά, όπως ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι, ετάφη σύμφωνα με τους τελετουργικούς κανόνες της εποχής.
Από την εξέταση του σώματός του, είχε προκύψει, και μάλιστα, είχε γίνει και από όλους αποδεκτό, πως ο Ότζι είχε υπάρξει θύμα δολοφονίας.


Επίσης, έως σήμερα, είχε επικρατήσει η άποψη πως ο χώρος όπου ανακαλύφθηκε το σώμα του ήταν και το σημείο όπου δολοφονήθηκε.

Σήμερα, σύμφωνα με νέες έρευνες των αρχαιολόγων, αποδεικνύεται πως ναι μεν ο Ότζι χτυπήθηκε θανάσιμα, αλλά μεταφέρθηκε αρκετούς μήηνες ύστερα από το θάνατο του στις Άλπεις για να ταφεί.

27.8.10

Ο υφ. Πολιτισμού του Αφγανιστάν εξομολογείται τη λατρεία του για την Ελλάδα

Ο υφυπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν, Ομάρ Σουλτάν, ορκισμένος λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, μαθητής του καθηγητή Μ. Ανδρόνικου και μάλιστα όταν εκείνος έφερε στο φως τα πολύτιμα ευρήματα της Βεργίνας, δηλώνει πιο Έλληνας από τους Έλληνες σε συνεντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010.


Οι δράσεις του Μεγαλέξανδρου ήταν τα αγαπημένα του παραμύθια. Όλες οι αναφορές στην κλασική αρχαιότητα κέντριζαν το ενδιαφέρον του και ταξίδευαν τη σκέψη του. Από μικρός έγινε ταγός του ελληνικού πολιτισμού και βάλθηκε να μελετήσει τη μακρά πορεία του στον χρόνο. Η δύσκολη ελληνική γλώσσα ήταν απλώς ένας σκόπελος, που έπρεπε γρήγορα να ξεπεραστεί. Βλέπεις, δεν ήταν καν Έλληνας...

EKEBI: Νέος κύκλος σεμιναρίων

Το «Εργαστήρι του Βιβλίου» του ΕΚΕΒΙ

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2010
(11 Οκτωβρίου -17 Δεκεμβρίου)
Με περισσότερους από 2.000 αποφοίτους, 47 από αυτούς έχουν ήδη εκδώσει βιβλία τους, 19 βραβεύθηκαν εντός και εκτός Ελλάδας για το έργο τους (κι επιπλέον άλλοι 12 διακρίθηκαν στον φετινό πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος Μπονζάι του περιοδικού «Πλανόδιον»), ενώ δεκάδες έχουν βρει επαγγελματικό προσανατολισμό σε εκδοτικούς οίκους και περιοδικά έντυπα, το «Εργαστήρι του Βιβλίου» που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) από το Σεπτέμβριο του 2005, εισέρχεται στον έκτο χρόνο λειτουργίας του έχοντας κατακτήσει τον βασικό του στόχο: να αποτελέσει το φυτώριο που αναδεικνύει νέους, ταλαντούχους επαγγελματίες στο χώρο του βιβλίου.

26.8.10

Θα αποσταλεί ανιχνευτής αντιύλης στο διάστημα



Αύγουστος 26, 2010.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν χώρους στην άκρη του σύμπαντος που είναι φτιαγμένοι μόνο από αντιύλη.

Έτσι μια μηχανή αξίας 2 δις δολαρίων θα επιδιώξει να ανακαλύψει το φαινόμενο αυτό από το διάστημα.

Το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο (ΑΜS), 8,3 τόνων εστάλη την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Πυρηνικών Ερευνών της Γενεύης (CERN), στο διαστημικό σταθμό Κένεντι της Φλώριδας. Η μεταφορά έγινε με ένα γιγαντιαίο C5 Galaxy, αερομεταφορέας της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ο γιγάντιος ανιχνευτής προγραμματίζεται να αποσταλεί με διαστημικό λεωφορείο στο Διεθνές Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) στα τέλη Φεβρουαρίου 2011.

Το ΑΜS θα παρέχει πληροφορίες που θα χρησιμοποιήσει ο επιταχυντής CERN, ο οποίος πιστεύεται ότι θα λύσει το μυστήριο της δημιουργίας του σύμπαντος.

Βασική εργασία του ανιχνευτή είναι ο εντοπισμός της αντιύλης από την οποία πιστεύεται ότι είναι κατασκευασμένοι ολόκληροι αστερισμοί.

Θεμελιώδης νόμος της φυσικής, λέει, ότι για κάθε σωματίδιο ή μόριο, υπάρχει το αντίστοιχο αντισωματίδιο του.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η ύλη και η αντιύλη, δημιουργήθηκαν ισόποσα στη διάρκεια του Big Bang, πριν από 13,7 δις χρόνια.

Το μεγάλο στοίχημα είναι αν υπάρχουν στο σύμπαν η αντιύλη – καθρέπτης της ύλης, και επομένως και η ύπαρξη μορφής ζωής, διαφορετικής της υπάρχουσας.

Κόσμος-- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ Η ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΟ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Με μία αγανακτισμένη απάντηση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου έληξε η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου Ιστορικό Υπόμνημα για την Ίμβρο των Ανδρέου Μουστοξύδη και Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού, που εκδόθηκε το 1845 και το οποίο ανατυπώθηκε φέτος σε τρεις γλώσσες.

Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση ενός εκ των ομιλητών, του Ερόλ Σαϊγκί, Τούρκου συνταξιούχου εκπαιδευτικού ο οποίος υπηρέτησε σε σχολεία της Ίμβρου. Ο κ. Σαϊγκί, στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα σχολεία που έκλεισαν αναγκαστικά από τις τουρκικές αρχές το 1964 και τα οποία σήμερα, τα περισσότερα είναι ερειπωμένα και ορισμένα έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία.

Γυμνός έφιππος «έκαψε» βιβλίο για τον Μέγα Αλέξανδρο


Κατέβηκε από τα ράφια σειράς βιβλιοπωλείων του Καναδά το ιστορικό μυθιστόρημα «The Golden Mean» της Αναμπελ Λάιον, που εξιστορεί την παιδική ηλικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα από τα μάτια του δασκάλου του, Αριστοτέλη. Ο λόγος; Επειδή στο εξώφυλλο απεικονίζονται τα οπίσθια ενός άντρα πάνω σε ένα άλογο.

Έρευνα ανατρέπει τις βασικές αρχές του Δαρβίνου


Ο Δαρβίνος μπορεί να έκανε λάθος θεωρώντας ότι ο ανταγωνισμός ήταν η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης, περιγράφοντας ένα κόσμο στον οποίο οι οργανισμοί μάχονται για την κυριαρχία και μόνο ο ισχυρότερος επιβιώνει.

Νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία, εισάγοντας την έννοια του «ζωτικού χώρου», αντί του ανταγωνισμού, ως σημαντικότερη αιτία της εξέλιξης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Βρετανίας, με τη χρήση απολιθωμάτων για τη μελέτη των εξελικτικών τάσεων των ειδών για περισσότερα από 400 εκατομμύρια χρόνια.

25.8.10

Ο ανθελληνισμός έχει βαθιές ρίζες στην Αλβανία

➤ Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ


Η δολοφονία του Έλληνα Βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρα, για μόνο το λόγο ότι μιλούσε τη μητρική του γλώσσα, θυμίζει την ιδιότυπη κομμουνιστική εποχή του Ενβέρ Χότζα. Το αποτρόπαιο γεγονός θυμίζει το εθνικιστικό κλίμα που καλλιεργείται στην αλβανική κοινωνία, ένα κλίμα έντονα ανθελληνικό που έχει βαθιές ρίζες και το οποίο «ποτίζεται» και θάλλει, όχι μόνο από σοβινιστικούς κύκλους, αλλά και από το επίσημο κράτος.

Ανακαλύφθηκε ήλιος με επτά πλανήτες


Αύγουστος 25, 2010

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε ένα άστρο σαν τον ήλιο , όπου υπάρχουν επτά πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το αστέρι αυτό.

«Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε κάτι παραπλήσιο με το ηλιακό μας σύστημα. Αν η έρευνα επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έγινε ποτέ» δήλωσαν οι αστρονόμοι του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ESO).

Το ηλιακό αυτό σύστημα βρίσκεται στο νότιο μέρος του αστερισμού της Ύδρας και απέχει 127 έτη φωτός από τη Γη.

Η πρώτη άποψη είναι ότι είναι μάλλον απίθανο κάποιος από τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το HD 10180, να έχει ζωή. Οι πλανήτες είναι είτε πολύ μεγάλοι ή πολύ ζεστοί και το μέγεθός τους παρομοιάζονται με τον Κρόνο παρά με τη Γη.

Πάντως από μετρήσεις που έγιναν οι αποστάσεις των πλανητών από το λαμπερό αστέρι είναι παρόμοιες με αυτές του δικού μας ηλιακού συστήματός.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άλλο πλανητικό σύστημα. Πρόκειται για εντυπωσιακή ανακάλυψη που μας οδηγεί σε μια νέα εποχή μελετών σύνθετων πλανητικών συστημάτων και όχι μόνον μεμονωμένων πλανητών», δήλωσε ο Κριστόφ Λοβίς, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics».

Με την ανακάλυψη αυτή θα δοθεί η δυνατότητα να εντοπισθούν οι πολύπλοκες μαγνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πλανητών, από όπου θα αντληθούν πληροφορίες για τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη του συστήματος.

Η έρευνα αυτή είναι το αποτέλεσμα έξι ετών εργασίας. Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν τα σύγχρονα τηλεσκόπια τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο αστεροσκοπείο της Χιλής.

Κόσμος-- Γιῶργος Ἐχέδωρος

24.8.10

Ένα εκατομμύριο χρόνια πίσω η τεχνολογική εξέλιξη

Τα πρώτα εργαλεία χρονολογούνται ένα εκατομμύριο χρόνια αρχαιότερα απ΄ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το πόρισμα διεθνούς ερευνητικής ομάδας. Η αποκάλυψη κομμένων οστών ζώων στην Αιθιοπία ενδέχεται να αλλάξει την ιστορία της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Ωστόσο οι επιστήμονες δεν εντόπισαν κανένα πέτρινο εργαλείο αυτό καθ’ αυτό, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις όσον αφορά στην ερμηνεία των ευρημάτων.

Η αποκάλυψη, την οποία δημοσίευσε το βρετανικό περιοδικό Nature, αποτελείται από δύο απολιθωμένα οστά ζώων που χρονολογούνται στα 3,4 εκατομμύρια χρόνια πριν και είναι χαραγμένα με το σχήμα V. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προϊστορικοί κυνηγοί χρησιμοποιούσαν αιχμηρά αντικείμενα για να αφαιρέσουν το κρέας από τα ζώα στην αρχαία Ανατολική Αφρική, δημιουργώντας αυτά τα σημάδια.

Μέχρι στιγμής, τα αρχαιότερα εργαλεία χρονολογούνται περίπου 2,5 εκατ. χρόνια πίσω στο χρόνο.





Πηγή: enet.gr, 12/8/10

3η Φεγγαροβραδιά στην Τερπνή Σερρών,(Και η πανελλαδική πρωτοτυπία κλειστού αρχαιολογικού χώρου)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής σας προσκαλεί την Τρίτη 24 Αυγούστου στις 9 μ.μ, την ημέρα της πανσελήνου, της τελευταίας και ως συνήθως μεγαλύτερης πανσελήνου του καλοκαιριού, στη συναυλία με την υπέροχη ορχήστρα «…περί μουσικής» κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο, στη σκιά του λόφου του "Παλιόκαστρου", στο πλατανόδασος του Αγίου Μανδηλίου .

Θα γίνει προβολή των αρχαίων της Τερπνής που τόσο απαξιώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων , μια και για μια ακόμη χρονιά αυτή η συναυλία δυστυχώς δεν θα συνδυαστεί με το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου, αντίθετα με άλλους 90 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα που θα ανοίξουν για τους επισκέπτες τους τη νύχτα της 24ης Αυγούστου.

Οι υπέροχες μελωδίες και το πορφυρό ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι θα σας χαρίσουν μαγικές στιγμές, δίνοντάς σας την ευκαιρία να απολαύσετε ένα μοναδικό θέαμα. Δε χρειάζεται να κλείσετε θέση στο φεγγάρι γιατί η είσοδος είναι ελεύθερη για όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Νιγρίτας και τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Σερρών. Έχουμε να ευχαριστήσουμε και να πούμε αρκετά για ανθρώπους που βοήθησαν στην καλύτερη προετοιμασία της εκδήλωσης, φυσικά μετά την πραγματοποίησή της.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Ασπίδας στο χώρο της συναυλίας θα λειτουργήσει το μπαράκι της για να δροσιστείτε.
Σας περιμένουμε……

Βισάλτης

Πιστεύουν ότι βρήκαν το ανάκτορο του Οδυσσέα...


Πολύ κοντά σε μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις εκτιμούν ότι βρίσκονται δύο Έλληνες αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Όπως τόνισαν, πιστεύουν ότι βρήκαν το ανάκτορο του Οδυσσέα, το μόνο από εκείνα των ομηρικών επών που δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
Οι δύο αρχαιολόγοι, ο καθηγητής Θανάσης Παπαδόπουλος και η σύζυγός του, Λίτσα Κοντορλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια παρουσίασαν στις 20 Αυγούστου την επιστημονική τους ανακάλυψη.

Μουσείο θα γίνει ο τάφος του Εκατόμνου

Νέα ομάδα Τούρκων αρχαιολόγων σχηματίστηκε, ώστε να προβεί σε περαιτέρω ανασκαφή στον τάφο και τη σαρκοφάγο του βασιλιά της Καρίας, Εκατόμνου, στην περιοχή Μύλασσα της Καρίας στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας.

23.8.10

Θεσσαλονίκη: Τέχνη και επιστήμη φουσκώνουν τα πανιά της

Μια δικάταρτη σκούνα 100 ετών, που συνδέει την τέχνη με την επιστήμη, θα φτάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη και θα παραμείνει ώς τις 5 Σεπτεμβρίου. Τελικός προορισμός του ταξιδιού της είναι η Κωνσταντινούπολη. Λέγεται «Hulda» και ήταν ατελιέ και μαζί κατοικία του Τουρκοσουηδού γλύπτη Ιλάν Κόμαν, που έφυγε από τη ζωή το 1986, και της οικογένειάς του.
Ο Ιλάν Κόμαν με τη σύζυγό του Κερστίν και τα δυο παιδιά τους πάνω στο «Hulda» 

Αμεση λύση κι ας ματώσει η Μεγαλόνησος!

Αμεση επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και ας «ματώσει» ξανά η Μεγαλόνησος, επιθυμεί η Ουάσιγκτον… Συγκεκριμένα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προτίθεται να ζητήσει από τη Λευκωσία να στηρίξει όσο σκληρές και αν είναι κάποιες αποφάσεις που χρειάζεται να παρθούν, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που φαίνεται να οδηγείται σε νέο αδιέξοδο.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ και της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, η Αμερικανίδα υπουργός θα καλέσει τη Λευκωσία να αποδεχτεί τη λύση διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η πρόσκληση αυτή, που θα τη συνοδεύουν οι διαβεβαιώσεις περί της δέσμευσης των ΗΠΑ, περιέχεται σε μήνυμα της Χίλαρι Κλίντον, το οποίο θα προβληθεί κατά την επίσημη έναρξη του 17ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), την οποία θα κηρύξει το βράδυ της προσεχούς Τρίτης 24 Αυγούστου ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Ανακαλύφθηκαν ελληνιστικές ζωγραφιές στην Ιορδανία

Η αρχαία Πέτρα αποκαλύπτει τους ελληνιστικούς θησαυρούς της

Σπουδαία ανακάλυψη στην αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία ανανεώνει το διεθνές ενδιαφέρον για μια περιοχή που δεν είναι απλώς από το 1985 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπό την αιγίδα της UNESCO, αλλά και δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους μεγάλους και διάσημους του πλανήτη: από το ζεύγος Σαρκοζί - Μπρούνι και τη Μαντόνα μέχρι τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον διάδοχο της Ισπανίας Φελίπε παρέα με τη σύζυγό του Λετίσια.
Ενα νεαρό αγόρι που παίζει αυλό είναι από τις ωραιότερες ζωγραφιές που αποκάλυψαν συντηρητές του Ινστιτούτου Courtauld του Λονδίνου


Γέμισε γεροντικές ρυτίδες το …Φεγγάρι




Αύγουστος 23, 2010

Το υπέρλαμπρο φεγγάρι χάνει σιγά σιγά τη λάμψη του. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, αλλά εδώ και …ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Το φεγγάρι γέμισε ρυτίδες. Το περιοδικό ‘Science’ δημοσίευσε φωτογραφίες όπου δείχνουν καθαρά τις παραμορφώσεις της επιφάνειας της Σελήνης όπως φωτογραφήθηκαν από τη NASA με το Lunar Reconnaissance Orbiter.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ελήφθησαν και τα οποία αξιολογήθηκαν από αστρονόμους, οι ρυτίδες της Σελήνης, ίσως είναι πολύ πιο πολυάριθμες από ότι μέχρι σήμερα, γενικά, θεωρούσαν.

Η επεξεργασία των εικόνων έγινε σε ειδικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον. Οι αναλυτές συμπέραναν ότι ο φυσικός δορυφόρος μας άρχισε να συρρικνώνεται και σταδιακά να ψύχεται, ολοένα και περισσότερο, πριν από ένα δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι παραμορφώσεις αυτές της Σελήνης διαπιστώθηκαν πρώτη φορά, από τις αποστολές ‘Απόλλων15’, Απόλλων16 ’και Απόλλων17’, αλλά δεν είχαν αναλυθεί.

«Τα στοιχεία αυτά μας αναγκάζουν να αναθεωρήσουμε την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για τη Σελήνη» δήλωσε ο Mark Robinson, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Αριζόνας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

22.8.10

Διεθνές αριστείο για τη Βιβλιοθήκη Βέροιας

Η Ελλάδα μπορεί. Μπορεί να αριστεύσει διεθνώς. Το απέδειξε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, που τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντας Γκέιτς, ύψους 1 εκατ. δολαρίων, για τη δημιουργική χρήση της τεχνολογίας στην ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσότερων από 180.000 ανθρώπων. Διαρκής προσπάθεια, όραμα, επιμονή, στενή σχέση με την κοινωνία, καινοτομίες: ιδού η συνταγή επιτυχίας της καλύτερης βιβλιοθήκης στην Ελλάδα, και μία από στις καλύτερες του κόσμου. Ο ακάματος διευθυντής της Γιάννης Τροχόπουλος μιλάει στην «Κ» γι' αυτή την ελπιδοφόρα Ελλάδα.